Yukarı
205299

Guardian’dan Afrin analizi!

19 Mart 2018 09:08

İngiliz Guardian gazetesi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Afrin kent merkezini ele geçirmesi sonrası, terör örgütü YPG/PYD'nin "gerilla savaşıyla" yanıt vermeye hazırlandığını yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığı, gazetenin Orta Doğu Muhabiri Martin Chulov imzalı habere göre, YPG’li bazı teröristler kent merkezinden çekilirken, bazıları ise TSK ve ÖSO güçlerine “vur-kaç tekniğiyle saldırma amacıyla Afrin’de kaldı”.

Afrin kent merkezinin 48 saatten kısa sürede düştüğüne dikkat çekilen haberde, buranın ancak uzun ve zorlu bir abluka sonucu alınabileceği beklentisinin de karşılıksız kaldığı belirtildi.


Afrin şehir merkezine Türk Bayrağının çekilmesi

YPG’nin çekilmesi ile Suriye Savaşı’nda yeni bir cephenin açıldığı belirtilen haberde, “Suriye’nin kuzeyi sadece ülkenin diğer yerlerinden göç eden insanlarla değil, aynı zamanda yabancı destekli isyancı gruplar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın müttefikleri, bölgesel ve İslamcı güçlerle dolu” denildi.

Türkiye’nin Afrin’in düşmesiyle Suriye’nin kuzeyinde avantaj sağladığı görüşüne de yer verildi.

‘Ankara-Washington açmazı sürüyor’

Guardian’ın haberi şöyle devam etti:

“YPG’nin ikinci ve daha büyük kalesi, sınırdaki yaklaşık 480 kilometrelik alanı kaplıyor. Ankara, Kürtlerin aralarındaki mesafeyi kapamasını engellemek amacıyla, son 18 ayda arada kalan 93 kilometrelik alanda ağırlığını artırmaya çalıştı. Kürt gruplar da, Rus birliklerin iki yıl önce konuşlandığı Tel Rıfat’a geçti.”

YPG’nin Rusya’dan Afrin’de kendilerini savunmasını istediği belirtilen haberde, Moskova’nın bu çağrıyı reddettiği hatırlatıldı:

“Rusya ve ABD daha önce farklı nedenlerle YPG’yi desteklemiş ancak daha sonra Ankara’yla ilişkileri korumak amacıyla çatışmaların dışında kalmayı tercih etmişlerdi.

“Rusya ve Türkiye, Suriye üzerinden kendilerine bir yerleşme alanı bulmuşken, Ankara ve Washington arasındaki YPG açmazı ise sürüyor.”

Gıda yardımı zorlaşıyor

Habere göre, Afrin’den göç edenler büyük oranda Halep’in batısı ve kuzeyindeki kırsal bölgelere göç ederken, göç dalgası karşısında gıda yardımı giderek zorlaşıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı, hafta sonu ülkenin kuzeyindeki 24 bin kişiye yardım dağıtıldığını açıklamıştı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kral Charles, tartışmalı göçmen planını onayladı

İngiltere Kralı 3. Charles, düzensiz göçmenlerin Ruanda'ya sınır dışı edilmesine ilişkin tasarıyı onayladı. Kraliyet Sözcüsü, Ruanda Planı'nın Kral 3. Charles'ın onayıyla yasalaştığını d...

ABD'den dikkat çeken hamle! USS George Washington Japonya'ya gidiyor...

Çin ve Rusya'nın Hint-Pasifik bölgesinde nüfuzunu artırması karşısında müttefiki Japonya ile askeri işbirliğini güçlendiren ABD’den kritik bir hamle geldi.


Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki: ''Yok hükmünde''

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Şili Temsilciler Meclisi tarafından dün (24 Nisan) kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan kararı yok hükmündedir. Pa...

Kuzey Makedonya’dan ilk sonuçlar geldi... Seçim ikinci tura kaldı

Kuzey Makedonya’da cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı.i 8 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda Gordana Siljanovska Davkova ve Stevo Pendarovski yarışacak.


AB'de koltuk savaşı: 'Ayağını kaydırmaya çalışıyor'

Fransa lideri Macron'un Avrupa Komisyonu başkanlığına von der Leyen yerine eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'yi getirmek için uğraştığı belirtiliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Em...

Güney Kore'den beklentilerin üzerinde büyüme

Güney Kore, ilk çeyrekte yüzde 3,4 oranında GSYH büyümesi bildirdi; bu ekonomistlerin beklentisi olan yüzde 2,4'ü geride bırakarak 2021'in dördüncü çeyreğinden bu yana en yüksek çeyreklik...


Trump'ın eski avukatına dava... Seçimlere müdahaleyle suçlanıyor

ABD'nin Arizona eyaletinde, aralarında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Rudy Giuliani'nin de bulunduğu 18 kişiye 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi suçlaması...

Rusya THY'yi savundu, ABD'yi hedef gösterdi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, TASS'a yaptığı açıklamada, Rusların Türk Hava Yolları'nın Meksika'ya giden uçaklarına binmesinin engellenmesindeki sorunların, Washington'un Mek...


Bir ülkeden daha Filistin kararı: Devlet olarak tanıdılar

Jamaika, Filistin'i resmen devlet olarak tanıdığını açıkladı. Jamaika Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Kamina Johnson Smith, yaptığı basın açıklamasında, "Jamaika'nın, uzun süredir devam e...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR