Yukarı
205640

Dolar 4.03 lira, euro 4.97 lira

23 Mart 2018 10:48

ABD merkezli gelişmelere bağlı olarak dolar ve euro uluslararası piyasalarda rekor düzeylere tırmandı; dolar tarihinde ilk kez 4.0 lirayı aşarak 4.03 liraya çıkarken, euro da 4.97 lirayı aşarak 5.0 liraya dayandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "yeni bir ticaret savaşı"nın başlangıcı olarak yorumlanan, Çin’e milyarlarca dolarlık ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamalarına ilişkin kararları ve uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor's'un (S&P) bu yıl ABD Merkez Bankası'nın "dört faiz artışı" yapmasını beklediklerine ilişkin raporuna bağlı olarak lira küresel piyasalarda büyük değer kaybetti.

Bu gelişmelerin ardından, dolar tarihinde ilk kez 4.0 lirayı aşarak 4.0368 liraya ve euro da 4.9757 liraya kadar tırmandı. Dolar, tarihi zirvenin ardından 3.96 - 3.97 lira aralığına, euro da 4.89 - 4.90 lira aralığına döndü.

Küresel gelişmelerden etkilenen Borsa İstanbul Endeksi de güne lüzde 1.02 düşüşle 115 bin 914 puandan başladıktan sonra 115 bin 559 puana kadar geriledi ve bu düzeylerde hareket etmeye başladı.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin fikri mülkiyet haklarına uymadığı gerekçesiyle Çin'e 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulama ve Çin'in ABD'deki yatırımlarını kısıtlama kararı aldı. ABD medyasında yer alan haberlere göre, gümrük vergisi oranı Çin'in ABD ekonomisine verdiği zarar doğrultusunda belirlendi.

ABD'nin en fazla ticaret açığı bulunan ülkeler sıralamasında 2017 yılı verilerine göre başı Çin çekiyor, ikinci sırada ise Meksika bulunuyor. ABD'nin Çin ile olan ticaret açığı, 375 milyar doları buluyor.

Trump'ın Çin'e karşı başlatma kararı aldığı hamle gereğince, ABD Ticaret Temsilcisi Bob Lighthizer yeni bir Çin gümrük tarifeleri paketi kuracak. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin de ABD'nin teknolojisini ve mülklerini Çin'in yatırımlarını kısıtlama amaçlı bir plan yapacak.

Trump kapıyı iki defa çalar…

İş Yatırım'ın "Trump kapıyı iki defa çalar…" başlıklı günlük piyasa bülteninde, "ABD’nin Çin’e 60 milyar doları aşan ithalat için gümrük vergisi uygulaması ve Çin’in misilleme kararı sonrası ortalık karıştı" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Wall Street’ten Asya’ya yayılan satış dalgasında hisse senedi piyasalarında yüzde 2-3 civarında kayıplar görülüyor.

"Dış ticaret savaşı kararı sonrası dolar küresel olarak değer kaybederken, ABD tahvil faizleri geriledi.

"Gelişmekte olan ülke varlıklarında ise sert satışlar görülüyor.

"Küresel risk iştahına duyarlı Türk lirası Asya piyasasındaki ilk işlemlerde yüzde 2.0’ye yakın değer kaybettikten sonra toparlanmaya çalışıyor.

"ABD ve Asya borsalarındaki kayıplara paralel Borsa İstanbul’da yüzde 1.0 civarında satıcılı açılış bekliyoruz.

"Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle dolar bazındaki gerileme yüzde 2.0’ye yaklaşacak.

"Kısa vadede artan oynaklığa rağmen ABD’nin gümrük vergilerinin küresel boyutta dış ticaret savaşına yol açmasını beklemiyoruz.

"İki ülke arasındaki korumacılık savaşına oyun teorisi çerçevesinde bakıldığında dış ticaret savaşı durumunda katlanılacak maliyetin büyüklüğünün iki tarafı da caydıracağına inanıyoruz.

"ABD ile Rusya arasındaki silahlanma yarışı nasıl bir nükleer savaşla sonuçlanmadıysa, ABD ile Çin arasındaki olası bir korumacılık savaşı da küresel bir dış ticaret savaşına yol açmadan sonlanacaktır."

DHA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de mortgage faizleri 6 ayın zirvesinde

Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 19 Nisan ile biten haftaya ilişkin mortgage verilerini açıkladı. Buna göre, mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2,7 azaldı.

Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar?

Şubat ayında agresif sıkılaştırma politikasına geçici bir ara verilmesinin ardından, mart ayında faiz oranlarının 500 baz puan artırıldığı Reuters tarafından bildirildi. Bu değişiklikle b...


Çimentoya dev zam geldi, müteahhtiler grev hazırlığında

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatlarına maliyet artışlarını aşan zamlar yapıldığını ve 36 ayda çimentoya yüzde 1800'den fazla zam geldiğin...

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 104,33 puan artışla 9.749,35 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 49,1 mily...


Asgari ücrete en az gıda enflasyonu kadar zam talebi

1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını ilan eden DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret acilen en az gıda enflasyonu ve büyüme oranı kadar artırılmalıdır" dedi. 2024 1 Mayıs'ına sayılı gü...

Sanayiciden vize isyanı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, birçok sanayicinin yurt dışına çıkışta vize alamadığını belirterek, "Artık vize sorunumuz finansman sorununun çok daha önüne geçti. Gerekirs...


Elektrikli araç satışları geçen yıl 8 kattan fazla arttı

IEA'nın Küresel Elektrikli Araç Veri Takipçisi'nden alınan bilgilere göre, Türkiye'deki elektrikli araç satışlarına ilişkin ilginç veriler var. 2022'de toplam elektrikli araç satışı 7 bin...

Sanayide kapasite kullanım oranı nisanda arttı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 76,70'e yükseldi. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'de imalat sana...


Kısa vadeli dış borç stoku azaldı

Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 2,2 oranında artarak 69,9 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 4,5 oranında azalarak 57,7 m...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR