Yukarı
208787

"3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü"

03 Mayıs 2018 09:06

Bugün Birleşmiş Milletler'in ilan ettiği 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü! Bugün dünya çapında basın özgürlüğünün önemine dikkat çeken çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Türkiye'nin bu konudaki karnesi de pek iyi değil. Ülkemiz, basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 157. sırada. İşte ayrıntılar...

Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü… Ülkemiz, basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 157. sırada. Geçen yıla göre bir kaç basamak gerileyerek 157. sıraya düşen Türkiye bir kaç basamak daha düşerse ‘Kara Liste’ olarak adlandırılan basın özgürlüğünün en kötü durumda olduğu ülkeler arasına girecek…

Dünya Basın Özgürlüğü Günü aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğü günü olarak kabul edilmektedir.

180 ÜLKE ARASINDA 157. SIRADA

Sınır Tanımayan Gazeteciler Endeksine göre Türkiye; 180 ülke arasında 157.

Türkiye, geçen yıla göre 4 sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 157’inci sırada yer aldı. Böylece, Türkiye’nin “kara liste” olarak isimlendirilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine sadece dört sıra kaldı.

Son 12 yılda 56 basamak düşüş kaydeden Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler” kategorisinde yer aldı.

‘Türkiye en ürkütücü ülkelerden biri’

Endeksle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’ye özel bir bölüm ayıran kuruluş, Türkiye’yi ‘en ürkütücü ülkelerden biri’ olarak tanımladı.

Açıklamada, “Darbe girişimi hükümetin eleştirel kalabilen az sayıdaki basın organını bir kenara süpürmesinin önündeki son engelleri de kaldırdı. Olağanüstü hal ilanı yetkililerin her ay onlarca basın kuruluşunu bir imzayla kapatmasını sağlarken, farklı seslerin ise yalnızca çok az satan gazetelere sıkışmasına yol açtı” denildi.

Kuruluş ayrıca, 100’ü aşkın gazetecinin tutuklu olmasının Türkiye’yi “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine dönüştürdüğünü vurguladı.

Endekste beş ayrı kategori bulunurken Türkiye’nin içinde yer aldığı kategori en kötü dördüncü kategori.

Bu yılki gerilemeyle birlikte Türkiye’nin en kötü kategoride bulunan ve kara liste olarak adlandırılan ülkelerle arasında yalnızca dört ülke kaldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayınlandığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre, Türkiye 2018'de bir önceki yıla göre iki basamak gerileyerek 180 ülke arasında 157'nci sırada yer aldı.

Neredeyse iki senedir devam eden olağanüstü hale (OHAL) de değinen rapor, OHAL uygulamasının ülkede az miktarda bulunan çoğulculuğun Türk makamları tarafından yok edilmesi için vesile olduğunu ve 16 Nisan 2017'deki anayasa değişikliği referandumu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkedeki yetkilerini güçlendirdiğini ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin Ocak ayında tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın serbest bırakılmasına karar vermesine rağmen alt mahkemelerin bu kararı uygulamamasının da aktarıldığı raporda, Türkiye için “hukukun egemenliği günümüzde sadece solmakta olan bir anı” ifadesi kullanıldı.

En fazla gerileyen ülkelerin dördü Avrupa'da

Her ne kadar dünyada basın özgürlüğüne en fazla saygı duyan bölge Avrupa olsa da, aynı bölge 2017 yılında en fazla gerileyen beş ülkenin dördüne ev sahipliği yapıyor.

Bu seneki raporda 18 basamak birden gerileyerek 65’inci sırayı alan Malta'da gerilemenin bu kadar fazla olmasının sebebi olarak otomobiline yerleştirilen bomba ile suikaste kurban giden gazeteci ve blog yazarı Daphne Caruana Galizia olarak gösterildi. Rapor, senelerdir tehdit edilen Galizia'nın vefat ettiğinde hakkında 42 tane sulh hukuk davası ile beş ceza hukuku davası bulunduğunu belirtti.

Avrupa'da öldürülen bir başka gazeteci olan Slovak Jan Kuciak'tan da bahsedilen raporda, Slovakya’nın bir sene içerisinde 10 basamak gerileyerek 27'nci sıraya yerleştiği belirtildi. Raporda, Mart ayında istifa edene kadar Slovakya Başbakanı olan Robert Fico'nun gazeteciler için kullandığı “pis Slovakya karşıtı fahişeler” ve “geri zekalı çakallar” benzetmelerine de yer verildi.

Çek Cumhuriyeti’nin 11 basamak gerilediğini ve listede 34'üncü sırada yer aldığını belirten örgüt, Devlet Başkanı Milos Zeman'ın bir basın toplantısında üzerinde “gazeteciler” yazan sahte bir Kalaşnikof marka tüfeği salladığı hatırlattı. Sırbistan da bu sene basın özgürlüğü konusunda ciddi düşüş yaşayan bir ülke oldu ve 10 basamak gerileyerek 76'ıncı sırada yer aldı.

Dünya genelinde gazetecilere karşı düşmanlık arttı

Ancak endekse göre, basın özgürlüğünün tek kötüleştiği ülke Türkiye değil. Sınır Tanımayan Gazeteciler'e göre dünya genelinde gazetecilere ve basına karşı düşmanlık, özellikle siyasi liderlerin açık bir şekilde desteklemesiyle artıyor.

Raporda, “Siyasi liderlerin basına karşı düşmanlığı artık sadece Türkiye (iki basamak gerileyerek 157'nci sırada) ve Mısır (161'inci sırada) gibi otoriter ülkeler ile sınırlı değil, ki bu iki ülkede ‘basın fobisi' o kadar belirgin ki gazeteciler düzenli olarak terör suçlamasıyla karşılaşıyor ve [iktidara] bağlılık göstermeyenler keyfi olarak hapsediliyor” denildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler dünyada giderek daha fazla demokratik olarak seçilmiş liderlerin basını demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olarak görmemeye başladığını belirtti. Buna örnek olarak gazetecileri “halkın düşmanları” olarak tanımlayan ABD Başkanı Donald Trump'ı gösteren rapor, Trump'ın göreve gelmesinin ilk yılı olan 2017'de ABD'nin bir önceki yıla göre iki basamak gerilediğini ve 45'inci sıraya yerleştiğini ifade etti.

Almanya “orta alandaki” yerini koruyor

Almanya, bir önceki seneye göre bu sene bir basamak yükselerek 15'inci sırada yer aldı ancak raporda bunun sadece matematiksel sebeplerden kaynaklandığını ve Almanya'nın orta alandaki yerini koruduğunu belirtiliyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü özellikle Temmuz 2017'de Hamburg'da yapılan G20 Zirvesi'ndeki protestolarda gazetecilere karşı saldırı, tehdit ve gözdağı verme girişimleri olduğunu ifade etti. Aynı zamanda Almanya'da 2017 yılının başında yürürlüğe giren Federal İstihbarat Yasası değişikliği ve nefret söylemi ile mücadele için yürürlüğe konulan ancak ifade özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle tepki çeken Ağ Yaptırım Yasası da eleştiriliyor.

Rusya'nın 148'inci sıradaki yerini koruduğunun belirtildiği raporda bunun sebebi dünyada genelindeki kötüye gidiş olarak verildi. Sovyetler Birliği'nin düşüşünden bu yana ülkede en fazla gazetecinin tutuklu olduğu yılın 2017 olduğu belirten örgüt, ülkedeki basının çoğunun Kremlin'e sadık olan oligarklar tarafından yönetildiğini aktardı.

Listedeki 176'ncı yerini bu sene de koruyan Çin'de 50'den fazla gazetecinin tutuklu olduğunu belirten rapor, tutuklu gazetecilerin sağlık hizmetlerine erişimlerinin çok kısıtlı olduğunu ifade etti. Buna örnek olarak Nobel Barış Ödülü sahibi Lui Xiaobo ile muhalif blogger Yang Tongyan'ın geçen yıl tutuklu bulundukları hapishanelerde tedavi edilmemiş kanser hastalığı nedeniyle ölmelerini verdi.

Listede birinci ile sonuncu ülke değişmedi

Bu seneki Dünya Basın Özgürlüğü listesindeki birinci ile sonuncu ülkeler değişmedi. Dünyada basın özgürlüğünün en fazla olduğu ülke Norveç olmaya devam ederken, basın özgürlüğünün en az olduğu ülke bu sene de Kuzey Kore olarak listelendi. Norveç'i ikinci sırada İsveç ve üçüncü sırada Hollanda takip ederken, 178'inci sıradaki Türkmenistan ile 179'uncu sıradaki Eritre de sıralamada en sonda yer alan Kuzey Kore'den hemen önce geldi.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Yunanistan'a kaçmaya çalışan 4 terörist yakalandı

MSB: Ülkemizden Yunanistan’a yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 4 şahıs hudut birliklerimiz tarafından yakalandı. Yapılan inceleme sonucunda yakalanan şahıslardan birinin PKK birinin de D...

Borsa İstanbul'da İsrail-İran çatışması etkisi: Yön ne olacak?

Orta Doğu'da artan gerilim, Borsa İstanbul'u da negatif etkiliyor. Dün başlayan düşüş eğilimi bugün de devam ederken analistler kısa vadeli göstergelerdeki bozulmalara ve havacılık sektör...


MSB: Gara bölgesinde 5 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi

Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen teröristlere yönelik hava harekatı düzenlendi. Milli Savunma Bakanlığı, operasyonun detaylarını paylaştı.

Yargıtay Başkanı 17. turda da belirlenemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 17. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Mehmet Akarca, Yargıtay...


O illerde yaşayanlar dikkat! Lodos ve çığ tehlikesi...

Meteoroloji, 16 Nisan 2024 Salı gününe ilişkin hava durumunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye genelinde yağış beklenmezken, Kıyı Ege ve Marmara'da kuvvetli lodos etkili olacak, Doğu Anadolu...

Tolga Akalın: Partimizi Erdoğan’a 2. kez kaptırmayacağız!

Genel başkanlığa aday olan Tolga Akalın “Bu, ne söylediğimi bilerek ve arkasında durarak kurduğum bir cümledir” dedi... 27 NISAN’da yapılacak iyi Parti Kongresi için adaylığını açıklayanl...


Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan Nurlan Zharımbetov yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle dolandırıcılık, sarı bülteniyle de 2 ayrı hırsızlık suçundan uluslararası seviyede aranan Kazakistan uyruklu Nurlan Zharımbetov'...

Türkiye'ye en fazla turist nereden geldi?

ültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm istatistiklerine göre, 2023 yılında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 56 milyon 693 bin 837 olarak kaydedildi. Bu sayının içinde, 49 milyon 20...


AK Parti'de 'ıstakoz' kavgası: Paylaştıysanız istifa edeceksiniz

AK Parti Milletvekili Şebnem Bursalı’nın paylaştığı 'Monaco Yat Kulübü’nde ıstakoz ziyafeti' AK Parti'yi karıştırdı. Mücahit Birinci "Partimizden defolup gidin kardeşim" dedi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gonca Vuslateri'den birinci yıl kutlaması

Geçen ay Levent isimli sevgilisiyle evlenen Gonca Vuslateri, ilişkilerinin birinci yılında duygularını dile getirdi. Geçen ay Levent Bey ile nikâh masasına oturan 8 aylık hamile olan Gonc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlığa faydalarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR