Yukarı
210099

ABD, Çin ile anlaşma istiyor

16 Mayıs 2018 16:11

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, ABD'nin bu hafta yeniden görüşmelere başlayacağı Çin ile bir ticaret anlaşmasına varmak istediğini söyledi.

Kudlow Politico haber sitesiyle yaptığı söyleşide, Ticaret Bakanı Steven Mnuchin’in Beijing ile bir anlaşmaya varma çabalarını desteklediğini ve iki tarafın da adım atması gerektiği görüşüne katıldığını söyledi.

Kudlow, “(Mnuchin) bir anlaşma sağlamanın peşinde; iyi bir anlaşma olması koşuluyla kendisine desteğim tamdır” dedi ve henüz bir anlaşmaya varılmamış olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“İki taraf da gümrük vergilerini ellerinden geldiğince düşürmeli ve tarife dışı engelleri de de hangi alanda olursa olsun kaldırmalı… Bence çözüm serbest ve açık ticarettir. Sanırım şimdi o noktadayız.”

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret heyeti bu hafta Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin başkanlığındaki Çin delegasyonu ile Washington’da yeniden masaya oturacak. Görüşmelerde fikri mülkiyetin korunmasından tarım ürünlerine ve çelik üretim kapasitelerine kadar değişen konular ele alınacak.

Çin’e baskı yapma sözü vermiş olan Trump, bu ülkeden ithal edilen ürünlere 150 milyar dolar değerinde gümrük vergileri getireceğini açıklayarak büyük çaplı bir ticaret savaşı kaygısı yaratmış ve Beijing’in de misilleme niteliğinde kararlar almasına yol açmıştı.

Ancak Trump, İran ve Kuzey Kore ile ticaret yaparak Amerikan yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Çin elektronik şirketi ZTE’ye verilen cezanın yeniden gözden geçirilmesini isteyerek, Çin’e bir zeytin dalı uzatmış oldu.

Mncuhin ZTE konusunda nasıl bir karar verileceğini bilmediğini ancak ABD’nin Çin ile bir ticaret savaşına girmek istemediğini söyledi.

AB KAYGILI

Avrupa Komisyonu’nun tarımdan sorumlu üyesi Phil Hogan, ABD ile Çin arasında giderek yükselen ticaret anlaşmazlığının yaratacağı “ikincil zarardan” dolayı Avrupa Birliği’nin kaygılı olduğunu söyledi. Washington Mart ayında ithal çelik ve alüminyum ürünlerine ağır gümrük vergileri getirdi. Bu ürünlerin global olarak arz fazlası vermesi, genellikle Çin’in aşırı üretimine bağlanıyor.

AB, büyük çelik üreticilerinin bundan sonra ürünlerini Amerikan pazarı yerine Avrupa’ya yönlendirmelerinin kendi piyasalarını tıkayacağından korkuyor.

ABD yönetimi Avrupa çelik ve alüminyum ürünleri için geçici bir muafiyet tanıdı ancak AB bunun kalıcı olmasını istiyor.

Çin’in Şanghay kentinde katılığı bir gıda ticaret fuarında konuşan Hogan, “Washington’un Çin ile ticaret anlaşmazlığı konusunda AB ile işbirliği yapmaya devam etmesini” istedi.

Hogan, “Sanıyorum (ABD’nin) taktikleri çelik ve alüminyum üzerindeki ticaret anlaşmazlıklarını başka alanlara da vccvcövkaydırarak tırmandırabilir; bu Avrupa Birliği için bir kaygı nedenidir” dedi.

REUTERS



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Zelenskiy yine ilgi istiyor: 'İsrail'e verdiğiniz desteği bize de verin'

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İran'ın füzelerine karşı İsrail'e destek sağlayan Batılı güçlerin ilgisini istedi. Zelenskiy, Batı'dan "İsrail'e yardım ettiği gibi Kiev'i korumasını" ta...

Saldırgana sopayla meydan okumuştu...

Avustralya'da alışveriş merkezinde yaşanan bıçaklı saldırıda saldırganın karşısına sopayla dikilen Fransız işçi Damien Guerot, "kahraman" ilan edildi. Avustralya'nın Sydney kentinde cumar...


Suudi Arabistan İsrail’e destek verdi mi?

İsrail ve ABD medyasına göre İran’ın Cumartesi gecesi düzenlediği misilleme saldırısında İran'a karşı taraf olan bölge ülkeleri Ürdün’den ibaret değildi.

'Ukrayna 2024'te yenilebilir'

Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı son haftalarda şiddetini artırırken Rusya'nın hızlı ilerleyişi ve Ukrayna saflarındaki asker ve mühimmat eksikliği, Kiev'e destek veren Batılı ...


İsrail'den müttefiklik açıklaması

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail'in güneyindeki Beerşeba'da bulunan ve İran'dan düzenlenen saldırılarda zarar gören Nefatim Hava ...

Zelenski: İran’ın İHA’larını çok iyi biliyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırıları kınayarak, Ukrayna’nın da benzer saldırılara maruz bırakıldığını ve Orta Doğu'da gerilimin daha da tırm...


Hamas lideri bir torununu daha kaybetti

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İsrail ordusunun Ramazan Bayramında düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Heniyye, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 

Gürcistan parlamentosu önünde protesto

Gürcistan'da ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplum kuruluşlarını bastıracağı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl büyük tepki çeken "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısının yeniden ...


Orta Doğu diken üstünde.. Gözler, 'İran'a yanıt vereceğiz' diyen İsrail'de

İran'ın onlarca kamikaze İHA'sı ve füzeyle İsrail'i ilk kez doğrudan hedef alması sonrası Tel Aviv'de hazırlıklar sürüyor. İsrail ordusu tüm seçeneklerin masada olduğunu açıklarken, ABD b...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gonca Vuslateri'den birinci yıl kutlaması

Geçen ay Levent isimli sevgilisiyle evlenen Gonca Vuslateri, ilişkilerinin birinci yılında duygularını dile getirdi. Geçen ay Levent Bey ile nikâh masasına oturan 8 aylık hamile olan Gonc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlığa faydalarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR