Yukarı
213018

Piyasalarda ‘kırmızı pazartesi’

18 Haziran 2018 09:42

FED, bu yıl 4 kez faiz artırmaya hazırlanırken, Merkez Bankası’nın faizi yüzde 17.75’e yükseltmesi TL’nin zayıflığını önlemeye yetmedi.

Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez'in 1981'de yayımlanan yedinci romanı Kırmızı Pazartesi, işleneceğini herkesin bildiği, engel olmak için ise kimsenin bir şey yapmadığı bir cinayeti anlatır. Romanın kahramanı Santiago Nasar'ın öldürüleceği daha kitabın ilk satırlarından bellidir. Ancak kimse karşı çıkmaz, engel olmaz ve aslında koca bir kasaba el birliği ile Nasar'ın sonunu hazırlar.

Türk ekonomisinin içine sürüklendiği atmosfer de sanki Santiago Nasar'ın durumuna benziyor. Ekonomide yaşanan problemler, adeta göz göre göre sorunlar yumağına dönüştürüldü. 2008'de yaşanan küresel krizle birlikte ABD, Avrupa ve ardından İngiltere krizden çıkış için faizleri düşürerek parasal genişleme politikasına başladı. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler ise bu süreçte artan yabancı sermaye girişi ile uzun süre güzel günler yaşadı.

Bol para dönemi böyle başladı ve sıcak para Türkiye gibi daha yüksek faiz veren gelişmekte olan ülkelere akmaya başladı. Şimdi ise kolay para döneminin sonuna gelindi. ABD ve Avrupa ekonomileri güçlendikçe sermaye riskli bölgelerden kaçarak gelişmiş ülkelere geri dönmeye başladı. Uluslararası piyasalarda uzun süredir beklenen ve gelişen ülkeler için doğuracağı sonuçlar en baştan belli olan değişim süreci hızlandı. Ancak, ekonomistlerin tatlı para döneminin uzun sürmeyeceği yönündeki uyarılar dikkate alınmadı. Türkiye bu fırsatı ekonomik reformlar yaparak değil, tüketim ekonomisini büyüterek heba etti.

TL YÜZDE 158 DEĞER KAYBETTİ

Amerika Merkez Bankası'nın (FED) faiz artıracağı 22 Mayıs 2013'te eski Başkan Ben Bernanke'nin konuşmasıyla ilan edilmişti. Parasını Türk Lirası varlıklara park eden yabancı yatırımcının kademe kademe ülkeyi terk etmeye böyle başladı. Türk Lirası 2013'ten bu yana yüzde 158 değer yitirdi. Hızla değer kaybeden lira, Türkiye için ciddi ekonomik probleme neden oldu. Şu anda yüzde 12.15 seviyesinde olan enflasyon ise yükselmeye devam ediyor.

Devreye giren Merkez Bankası'nın nisan ayından bu yana 500 baz puan faiz artırarak faizi yüzde 17.75'e yükseltmesi de dövizdeki yükselişin önünü almaya yetmedi. Sonuçta, üretimle değil kredi destekli tüketimle büyüyen, büyürken milli gelirinin yarısı kadar dış borç biriktiren, para birimini tüm siyasi ve ekonomik etkenlere karşı zayıf düşüren ve sonuçta dünyanın en yüksek faizini vermek zorunda kalan ve dışarıdan gelen paraya muhtaç bir ekonomi göz göre göre yaratıldı. Türkiye yüksek cari açığı ve dış finansa duyduğu ihtiyaç ile dünya piyasasının en hassas ekonomilerinden biri haline geldi.

Son olarak geçen hafta FED Başkanı Jerome Powell'ın ‘şahin' açıklamaları ABD ekonomisinin gayet iyi durumda olduğuna işaret etti. FED piyasaların beklentisi doğrultusunda 25 baz puanlık faiz artışıyla faiz oranlarını yüzde 1.75-2.0 aralığına yükseltti. Daha da önemlisi bu yıl için 3 olan faiz artışı tahminini 4'e yükseltti. Artık, yatırımcı FED'in eylül ve aralık ayında iki faiz artışı daha yapmasına kesin gözüyle bakıyor.

Böylece dolar küresel piyasalarda güçlenirken, gelişen ülkelerden ise sermaye çıkışı hız kazanacak. FED'in takvimine göre, sıkılaştırmanın sadece yüzde 35'i tamamlandı. Yani yılın ikinci yarısında önümüzde yüzde 65'lik bir sıkılaştırma takvimi daha var. Tabloyu değerlendiren ekonomistler, gelişen piyasalarda şimdiye kadar yaşanandan çok daha ciddi kayıpları beraberinde getirebileceğine dikkat çekiyor.

SİYASİ RİSKLER PİYASAYI ZORLUYOR

JAPON kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, ekonomide yavaşlamanın kaçınılmaz olduğuna işaret etti. Ökmen, yüksek döviz borcu olan özel sektörün zayıflayan likidite olanaklarını yeniden düzeltmek için yapılan faiz artışının, ekonomide devam eden yavaşlamayı daha da hızlandıracağını belirtti.

İLAVE ZORLUK DOĞAR

Ökmen, şunları söyledi: “Politikalar zıt yönlerde çalışıyor. Mevcut konjonktürün temel zorluğu, siyasi risklere dayalı olarak, finansal istikrar ve fiyat istikrarının birbirlerini aksi istikametlere doğru itmesidir.Uygulamada bulunan büyüme politikası mevcut konjonktürün dinamiklerine uygun değildir: Nominal faizlerin düşük, TL'nin değerli kalabildiği 2002 ve 2013 yılları arasındaki küresel konjonktüre yönelik dizayn edilen ekonomi politikaları mevcut konjonktüre yanıt veremeyecektir. Global işbirliğindeki bozulmaların ve abartılı teşvik sistemlerinin etkisiyle Türkiye ekonomisi ilave zorluklar içerisine girmiş durumdadır.”

FAİZ YÜZDE 20’NİN ÜZERİNE ÇIKABİLİR

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Türkiye'de hafta sonu gerçekleşecek olan seçimlere ilişkin belirsizliğin, ilk turda sonuçlanıp sonuçlanmayacağı konusunun Türk varlıklarında ana belirsizlik unsuru olarak öne çıktığını söyledi. Türk Lirası'nın gelişen ülke para birimleri arasındaki performansında dolara karşı sergilediği zayıf performansın kurun 4.70 lira seviyesine ulaşmasının en önemli sebebi olduğunu belirten Erkan, özellikle doların 4.70 lira üzerinde kalıcı hareketlerinin sıcak para çıkışının güçlenmesine imkan tanıyabileceğini belirtti.

NEGATİF AYRIŞMA VAR

Erkan, “Kurda negatif ayrışma var. Seçim belirsizlikleri ve Menbiç, Kandil konusundaki jeopolitik riskler bizim açımızdan negatiflik oluşturuyor, artı tahvil faizlerimiz artmaya devam ediyor. Gösterge yüzde 19 üzerine yerleşti. Hazine geçtiğimiz hafta düzenlediği 1 yıl vadeli tahvilin ihalesinde faiz yüzde 19'da gerçekleşti ve Hazine beklentinin altında borçlandı. Hazine, bu hafta 2, 5 ve 10 yıllık tahvil ihaleleri ile 13.65 milyar TL iç borç ödemesi gerçekleştirmeyi planlıyor. Hazine ihaleleri sonrasında gösterge tahvil faizi yüzde 20'nin üzerine çıkabilir” değerlendirmesi yaptı.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...


İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...


Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR