Yukarı
213873

ABD’den 4 yıl sonra bir ilk!

26 Haziran 2018 11:00

ABD ile Çin arasında ticaret savaşının yanı sıra güvenlik konularında gerilim artarken ABD Savunma Bakanı James Mattis ilk Çin ziyaretini gerçekleştiriyor. 4 yıl sonra Çin'i ziyaret eden ilk ABD Savunma Bakanı olan Mattis iki ülke arasında askeri işbirliğinin yollarını arayacak.

Mattis’in Çin ziyareti, ABD ile Çin arasında ticaret savaşının ve ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı adalara silah konuşlandırmasından dolayı rahatsızlığının sürdüğü bir atmosferde gerçekleşiyor.

Mattis ziyaretinde Kuzey Kore’nin nükleer cephanesinden vazgeçmesi de dahil iki ülkenin ortak çıkarları paylaştığı alanları arayacağını söyledi.

İlk kez Çinli mevkidaşı Wei Fenghe ve diğer Çinli üst düzey yetkililerle görüşmesi planlanan Mattis karşı tarafın görüşlerini alacağını aktardı.

‘İKİ ÜLKE ARASINDAKİ KONULARI ELE ALMANIN YOLU ÖNCE ŞEFFAF BİR DİYALOG OLUŞTURMAKTAN GEÇİYOR’

İki ülke orduları arasındaki iletişimin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Mattis “Bence iki ülke arasındaki konuları ele almanın yolu önce şeffaf bir stratejik diyalog oluşturmaktan geçiyor: Çinlilerin bizimle olan ilişkinin gelişimini nasıl gördüğü ve bizim bu gelişimi nasıl gördüğümüz” dedi.

‘MATTIS ELEŞTİRMEK YERİNE DİNLEMELİ’

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ren Guoqiang ziyaret öncesi açıklamasında ‘İkili askeri ilişkiyi Çin-ABD ilişkilerinde önemli bir istikrar etkeni yapmak için birlikte çalışmaları gerektiğini’ ifade etti.

Çin’in resmi basın organları arasında yer alan Global Times’da yayımlanan editoryal makalede ise ‘Mattis eleştirmek yerine dinlemeli’ ifadelerine yer verildi.

Makalede “Eğer ABD, Çin’in güvensizlik hissini anlamakta başarısız olursa ya da Çin’in bu güvensizlik hissini dindirmek için yaptığı eylemlerin gerekliliğini yanlış yorumlarsa Çin-ABD ilişkilerinde gerilim kaçınılmaz olur” dendi.

‘DİNLEMEK İSTİYORUM’

Orduda görev yaptığı süre içinde ‘Çılgın Köpek’ lakabıyla anılan Mattis bir süredir Çin’e yönelik sözlü sataşmalarını sürdürüyordu.
Birkaç hafta önce ‘ABD’nin Çin ile kuvvetli bir şekilde rekabet edeceğini’ söyleyen Mattis, Pekin’i Güney Çin Denizi’nde ‘gözdağı ve baskı uygulamakla’ suçlamış ve ABD’nin bölgede olduğunu “Hatanız olmasın. ABD Asya-Pasifik’te kalmak için bulunuyor” demişti. Pekin, Mattis’in bu sözlerini ‘sorumsuzca’ diye nitlemişti.

Mattis geçen haftaki bir konuşmasında da Çin’in ‘mevcut küresel düzeni yeniden yazmak için uzun vadeli tasarıları’ olduğunu öne sürmüştü. Ancak Mattis ziyaret öncesi açıklamalarında daha ılımlı bir ton kullandı.

Associated Press’in (AP) aktardığına göre yolda gazetecilere bilgi veren Mattis “Bu noktada kuyuyu zehirlemeden oraya gitmek istiyorum. Oraya diyalog kurmak için gidiyorum. Oraya Çinlilerin ne söyleyeceği konusunda önceden hazırlanmış beklentilerle gitmek istemiyorum. Oraya gidip (onları) fazlaca dinlemek istiyorum” dedi.

ABD yıllardır Çin’in Güney Çin Denizi’nin tartışmalı bölgelerinde ‘seyrüsefer serbestisine’ bağlı kalması gerektiğini söylerken bir taraftan ABD savaş gemileri bölgede seferler yapmış ayrıca ABD savaş uçakları bu bölge yakınlarında uçuşlar gerçekleştirmişti.

Çin, ‘egemenliğinin ihlali’ olarak nitelediği bu manevralar nedeniyle ABD’yi sıklıkla kınamıştı.

GÜNEY KORE VE JAPONYA’YI DA ZİYARET EDECEK

En son bir ABD Savunma Bakanı Çin’i 2014’te ziyaret etmişti. Mattis, Çin’in ardından Güney Kore ve Japonya’yı da ziyaret edecek.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde canlı bomba paniği

Fransa'nın başkenti Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde bir kişinin kendini havaya uçurma tehdidinde bulunması üzerine polis bölgeyi kordon altına aldı. Bazı kaynaklar, bir kişinin İran elç...

'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'ın iddiası çelişkilerle dolu

ABD Başkanı Joe Biden'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş pilotu olan amcasının Papua Yeni Gine'de uçağı düştükten sonra yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. 81 yaşında...


IŞİD'den Suriye ordusuna saldırı

Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Humus ilinde Beşar Esad yönetimi ve İran destekli gruplardan oluşan güçlere ait bir araca düzenlediği saldırıda en az 10 kişi öldü.  Yerel kaynaklardan ed...

FBI uyardı: Saldırı için pusuda bekliyorlar

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin bağlantılı bilgisayar korsanlarının ülkesinin kritik altyapısına saldırmak için pusuda beklediklerini bildirdi. Wray, Ç...


İran-İsrail gerilimi: Orta Doğu'da uçaklar rota değiştiriyor

İsrail'in İran'ın İsfahan kentine hava saldırısı düzenlediği haberlerinin ardından birçok havayolu şirketi uçuş rotalarını değiştirme kararı aldı. İsrail saldırısı iddiasını reddeden İran...

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, güvenlik uyarısında bulundu

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyük...


İsrailli yetkililer, 'İran'a yönelik saldırıyı doğruladı' iddiası

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan ve İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığı" iddia edildi.

Rusya'da bombardıman uçağı düştü

Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Stavropol Krayı’nda bir Tu-22M3 uzun menzilli süpersonik bombardıman uçağının teknik arıza yüzünden düştüğünü duyurdu.


İsfahan'da şiddetli patlamalar

İsrail'in İran'ın saldırılarına misilleme hazırlıkları günlerdir gündemdeki yerini korurken İran basını, gece İsfahan'da şiddetli patlama seslerinin geldiğini duyurdu. Ülke genelinde tüm ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR