Yukarı
215977

4 maddede bedelli askerlik iş durumu meselesi

17 Temmuz 2018 17:30

Bedelli askerlik için 25 yaş ve 15 bin TL şartı kondu. Fakat yasanın komisyondaki bu haliyle 25 gün askere gidilecek. Yıllık izninizi kullanıp askerlik yapmanız mümkün değil. Ancak çalıştığınız iş yeri size tazminatınızı ödemek ve askerlik bitimi yeniden işe almak zorunda. Fakat mutlaka dikkat etmeniz gerekenler de var. İşte 25 günlük bedelli askerlik hizmetinden faydalanmak isteyenler için önemli detaylar..

Bedelli askerlik ile ilgili AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’dan gelen “25 yaş 15 bin TL öngörüsüyle beraber 25 günlük bir askerlik hizmeti öngörülüyor” açıklaması kamuoyunda geniş yankı buldu. 15 bin lira gibi ‘beklentinin altında’ bir ücretin ortaya konulması on binlerce ‘asker adayı’ arasında heyecan yaratırken bundan önceki uygulamaların aksine bu kez 25 günlük bir askerlik hizmeti süresinin ön görülmesi de kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

25 günlük hizmet süresi, özellikle çalışan ve bedelli askerlikten faydalanmak isteyen erkekler arasında “İşten çıkmak zorunda mıyız?” “Askere gidersek tazminatımız yanar mı?” sorularına neden oldu.

Avukat Murat Emergen Sözcü'nün sorularını yanıtladı.

Avukat Murat Emergen Sözcü’nün sorularını yanıtladı.

Konuyla ilgili Sözcü’ye konuşan İş Hukuk Uzmanı Avukat Murat Emergen süreci ev tartışmaları Sözcü’ye değerlendirdi. İşte Emergen’in bedelli askerlik adayları için ortaya çıkan sorulara verdiği yanıtlar;

1 “KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANDILAR”

“Bedelli askerlik yapacak personelin bu nedenle iş yerinden kıdem tazminatı alıp ayrılma hakkı var mıdır?”

1475 sayılı eski İş Kanunu'nun 14.maddesi 4857 sayılı yeni İş Kanunu’nda da yürürlüğünü korumuştur. 14. madde'ye göre muvazzaf askerlik göreviyle iş sözleşmesi feshedilen işçilerin kıdem tazminatı alma hakları vardır. Kanunun geniş yorumlanması neticesinde yerleşik Yargıtay kararlarında bedelli askerlik nedeniyle de işten ayrılmalarda kıdem tazminatının işçiye ödeneceği belirtilmiştir.

Burada dayanak nokta işçinin zorunlu olarak işçinin 25 gün temel askerlik yapmak zorunda olmasıdır. Düzenleme nedeniyle  25 gün askerlik yapmak zorunda olan işçi askerlik nedeniyle iş akdini feshettiğinde kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Ancak daha önceki bedelli askerlik uygulamasında olduğu gibi askerlik yapma şartı olmadan sadece para yatırmakla askerliğini tamamlamış olsaydı işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacaktı. Ama güncel düzenlemeye göre işçiler 25 gün askerlik yapmak zorunda olduğu için kıdem tazminatına hak kazanacaklardır. İşveren, askerlik dolayısıyla işten ayrılan işçisine, durumun askerlik şubesinden alınan ”askere sevk belgesi” ile ispatlanması halinde kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür.

2 “ASKERLİK BİTİMİNDE İŞE DÖNÜŞ HAKKINIZ VAR”

İşverenlere askerden dönen ve eski işinde çalışmak isteyen işçileri işe alma zorunluluğu 4857 sayılı iş kanununda belirtilmiştir. Muvazzaf askerlik ödevi dışında silahaltına alınanlar için 4857 sayılı iş kanunun “Askerlik ve Kanundan Doğan Çalışma” başlıklı 31 inci maddesinde düzenlenmiştir. Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder. Bu madde ile işverenlere askerden dönen ve eski işinde çalışmak isteyen işçiyi işe alma konusunda zorunluluk getirilmiştir. Yani işveren işçiyi tekrar döndüğünde çalıştırmak zorundadır. Çalıştırmaz ise ayrıca tazminat öder.

3 HAKSIZ İŞ AKTİ SONLANMASINDA KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANDIRABİLİR”

İşverenler işçiyi ‘nasıl olsa askere gidiyor’ diye haksız olarak işten çıkarırsa işçi askerlik nedeniyle iş akdi sonlandığını ispat ederse kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.
Bu sebeple işverenlerin bunu fırsat olarak görmemesi gerekir. Zira işçinin hakkı korunmaktadır.

4 “YILLIK İZİNDE ASKERLİK YAPMAK MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR”

Yıllık izin süresince işçinin başka bir işte çalışması yasaktır. İşçi, kanunen yıllık izinde dinlenmek zorundadır. Yıllık izin dinlenmek zorunda olunan bir süre olduğundan işçilerin yıllık izinlerinde askerlik yapmaları pek mümkün gözükmemektedir. Zira zaten işçiye iş aktini tazminatı ile beraber feshetme yetkisi verilmekle birlikte askerlik sonrasında da işe tekrar dönüş imkanı verilmektedir.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR