Yukarı
216194

Dolar ne kadar oldu?

20 Temmuz 2018 09:21

Dolar/TL 4.80 üzerinde gelişmekte olan para birimlerindeki trendi yansıtarak dalgalı bir seyir izlerken piyasalarda bugün başlayacak G20 toplantısı, küresel ticaret savaşı endişeleri izleniyor.

Piyasada yön belirleyici lokal gelişmenin ise Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta gerçekleştireceği faiz kararı olması bekleniyor.

Birçok Asya borsası Çin’in para birimi yuanın daha fazla değer kaybetmesine izin vererek, Beijing’in yuan yönetiminin ABD ile yaşanan ticaret savaşında yeni bir kızışma noktası olacağı endişelerini artırmasının ardından geriledi.

Dolar ise ABD Başkanı Donald Trump’ın doların gücü ve Fed’in faiz artırımına ilişkin endişelerini ifade etmesinin ardından yen ve euro karşısında değer kaybına karşı koymaya çalışıyor.

Trump CNBC ile yaptığı söyleşide, güçlü bir doların ABD için bir dezavantaj olduğunu ve yuanın “bir kaya gibi düştüğünü” de sözlerine ekledi.

Trump, Fed’in parasal sıkılaştırılmasının ABD ekonomisi ve Amerikan rekabet edebilirliği üzerindeki potansiyel etkisi konusunda endişe duyduğunu söyleyerek memnuniyetsizliğine dile getirdi.

Gelişmelerin ardından dolar endeksi 95.5’li seviyelerden hafif gerileyerek 95’e doğru geriledi.

Bankacılar iç siyasi gündemin bugün sakin olduğunu ticaret savaşları başta olmak üzere küresel gelişmelerin gelişmekte olan ülke para birimlerine yön vermesini beklediklerini söylediler.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TCMB’nin faiz kararı öncesi bugün içeride önemli bir gündem maddesi görünmüyor. Haftanın son gününde gelişmekte olan ülke para birimlerine yakın bir seyir bekliyoruz. Önümüzdeki hafta ise Cumhurbaşkanlığı’ndaki ekonomi yönetimi yapısı başta olmak üzere iç siyaset ve TCMB kararı piyasalarda belirleyici olacak” dedi.

Bugün başlayacak olan G20 toplantılarının küresel gündeminde ticaret savaşlarına yönelik söylemler yer alırken Türkiye’den toplantıya katılması beklenen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın da toplantılardaki olası söylemleri de izlenecek.

ENFLASYON BEKLENTİLERİNDEKİ BOZULMA BELİRGİNLEŞİYOR

Merkez Bankası’nın (TCMB) dün açıkladığı Temmuz ayı beklenti anketinde, yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 12.28’den yüzde 13.88’e yükseldi.

Büyük bölümü finansal sektör olmak üzere finansal ve reel sektör katılımcılarının ve profesyonellerin beklentilerini yansıtan ankette enflasyon beklentilerindeki bozulmanın belirginleştiği görülüyor.

Verilere göre yılbaşından beri bakıldığında yıl sonu TÜFE beklentisindeki artış 430 baz puana ulaşırken veriler enflasyonda kısa, orta ve uzun vadede beklentilerin bozulduğunu da teyit ediyor.

Piyasalar TCMB’nin yüzde 15 üzerine çıkarak 14 yılın zirvesine yükselen enflasyona nasıl bir politika tepkisi vereceğini izliyor olacaklar.

ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmayacağı kararı öncesi 4.77 seviyesinin altını test eden dolar dolar/TL kararla birlikte 4.85’li seviyeleri test ettikten hafta boyunca 4.80 civarında dalgalandı.

Dolar/TL Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz açıklamalarının ardından geçen hafta 4.9767 ile tarihi zirveyi test etmişti.

Tahvil bono piyasasında da tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri, seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik endişeler oldu.

Bankacılara göre gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi geçen hafta yüzde 20.51 ile 10 yılın en yüksek seviyesine gelirken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 18.85 ile tarihi zirvesini gördü. İki yıllık gösterge tahvil yüzde 20.50 civarındaki seyrini sürdürürken, 10 yıllık gösterge tahvil ise yüzde 17.80 civarında seyrediyor.

REUTERS



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklentilerin altında​ kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre daha önce 16 Mart ile biten haftada 210 bin seviyesinde gerçekleştiği açıklanan başvuru sayısı 212 bin ol...

Asgari ücrette seçim sonrası büyük tehlike

Enflasyon hızla yükselirken hükümet 2024'te asgari ücrete ara zam yapmama kararından geri adım atmadı. Konu seçim döneminde de gündeme gelmedi. Asgari ücrette ara zam olmaması, özel sektö...


Sosyal koruma harcamalarının milli gelire oranı geriledi

Sosyal koruma harcaması 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Bu harcamanın yüzde 98,2'sini 1 trilyon 267 milyar 924 milyon...

JPMorgan'dan borsa uyarısı geldi

Banka stratejisti Dubravko Lakos-Bujas müşterilerine çarşamba günü yayımladığı notta yatırımcıları momentum trade hareketi durakladığında “yanlış tarafta sıkışıp kalabilecekleri” konusund...


Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,59 ve holding endeksi yüzde 0,18 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,88 ile kimya petrol plastik olurken, en çok kaybettiren ...

TÜİK: İşgücü maliyeti 2022'de aylık 11 bin 602 TL oldu

TÜİK'in İşgücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11 602 TL olarak gerçekleşti. Finans ve sigorta faaliyetleri (K) sektörü, 28 bin 790 TL...


Yatırımcılar dikkat... Altın fiyatları düşüşte!

Geçen hafta Fed kararı sonrası rekor seviyeye yükselen altın haftanın dördüncü işlem gününde de düşüşünü sürdürüyor. İşte gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını, ons altın fiyatları....

Vergide 17,5 milyarlık kaçak yakalandı

Ülke genelinde 237 bin vergi incelemesi yapan vergi müfettişleri 17,5 milyar liralık kayıp ve kaçak yakaladı. Mükelleflere 37 milyarlık ceza faturası çıktı. Vergi müfettişlerinin 2023 yıl...


Pegasus, Boeing 737 kararını değiştirdi

Pegasus Havacılık CEO’su Güliz Öztürk Bloomberg’e verdiği röportajda, “Tek tip bir filo oluşturma yolunda ilerliyorduk. Ancak mevcut büyüme ve büyüklükle birlikte kendi iç analizlerimizi ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Dilan Polat şikayetini geri çekti, dava düştü!

Dilan Polat, kendisine hakaret içerikli mesaj attığı gerekçesiyle dava açtığı Nez Demir hakkındaki şikayetini duruşmada geri aldı. Polat'ın şikayetinden vazgeçmesi nedeniyle dava düşerken...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR