Yukarı
216428

Akdeniz ateşi hastalığı nedir?

23 Temmuz 2018 09:39

Kuzey Afrika, Yahudi, Arap, Ermeni, Türk, Yunan veya İtalyan kökenli insanlarda daha sık görülen, ailesel Akdeniz ateşi olarak da bilinen Akdeniz ateşi hastalığı nedir? Akdeniz ateşi hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında geniş bilgi haberimizde..

2500 yıllık bir geçmişi bulunan, genetik geçişli bir hastalık olan ailesel Akdeniz ateşi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz… Akdeniz ateşi hastalığı nedir? Akdeniz ateşinin nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞI (FMF) NEDİR?

Familial Mediterranean fever (FMF) yani ailesel Akdeniz ateşi olarak da bilinen Akdeniz ateşi; tekrarlayan ateş, karın, akciğerler ve eklemlerde ağrılı iltihaplara neden olan genetik bir otoinflamatuvar hastalıktır.

Ailesel Akdeniz ateşi, genellikle Kuzey Afrika, Yahudi, Arap, Ermeni, Türk, Yunan ya da İtalyan atalarının da dahil olduğu Akdeniz kökenli insanlarda görülen kalıtsal bir hastalıktır. Fakat herhangi bir etnik gruptaki insanları da etkileyebilir.

Ailevi Akdeniz ateşi genellikle çocukluk döneminde teşhis edilir. Bu bozukluğun tedavisi olmazsa da, ailevi Akdeniz ateşinin belirtilerini ve semptomlarını rahatlatabilir veya hatta tedavi planınıza bağlı kalarak bunları tamamen önleyebilirsiniz.

AKDENİZ ATEŞİNDE BELİRTİLER

Ailesel Akdeniz ateşinin belirtileri ve semptomları genellikle çocukluk döneminde başlar. Bir ila üç gün süren ataklar olarak adlandırılan nöbetlerle ortaya çıkarlar. Artritik ataklar haftalarca veya aylarca sürebilir.

Ailesel Akdeniz ateşinin belirtileri şunlardır:

– Ateş
– Karın ağrısı
– Göğüs ağrısı
– Eklemlerde şişme ve ağrı
– Özellikle dizlerinin altında, diz ile ayak bağı arasındaki ciltte kırmızı deri döküntüleri
– Kas ağrıları
– Baldırlarda ağrı
– Kabızlık ve ishal

Akdeniz ateşi hastalığı ataklar şeklinde devam eden bir hastalıktır. Bu ataklar sırasında muhtemelen normal hissedersiniz fakat semptomsuz dönemler birkaç gün veya birkaç yıl kadar olabilir.

Sizde veya çocuğunuzda nefes darlığı gibi ani endişe verici belirtiler, ayrıca karın, göğüs ve eklem ağrıları ile birlikte ani bir ateş varsa mutlaka doktora başvurmakta fayda vardır.

AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞININ NEDENLERİ

Ailesel Akdeniz ateşi, ebeveynlerden çocuklara geçen bir gen mutasyonundan kaynaklanır. Gen mutasyonu, vücuttaki inflamasyonu düzenlemede problemlere neden olur. Ailesel Akdeniz ateşi olan kişilerde, mutasyon MEFV olarak adlandırılan bir gende gerçekleşir. MEFV’deki birçok farklı mutasyon, ailevi Akdeniz ateşine bağlıdır. Bazı mutasyonlar çok ciddi vakalara neden olabilirken, diğerleri daha hafif belirtiler ve semptomlarla sonuçlanabilir.

AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ (FMF) HASTALIĞINDA KOMPLİKASYONLAR

Ailesel Akdeniz ateşi tedavi edilmezse komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Komplikasyonlar şunları içerebilir:

Kandaki anormal protein

Ailesel Akdeniz ateşi atakları sırasında, vücudunuz anormal bir protein (amiloid A) üretebilir. Protein vücudunuzda birikebilir ve organ hasarına (amiloidoz) neden olabilir.

Böbrek hasarı

Amiloidoz, böbreklere zarar verebilir ve nefrotik sendroma neden olabilir. Nefrotik sendrom, böbreklerin filtreleme sistemlerinde (glomerül) hasar gördüğünde ortaya çıkar. Bu durumdaki insanlar idrarlarında çok miktarda protein kaybedebilir. Nefrotik sendrom, böbreklerde (renal ven trombozu) veya böbrek yetmezliğinde kan pıhtılarına yol açabilir.

Kadınlarda kısırlık

Ailesel Akdeniz ateşinin neden olduğu iltihaplanma, kadın üreme organlarını da etkileyerek infertiliteye neden olabilir.

Eklem ağrısı

Ailesel Akdeniz ateşi olan kişilerde artrit yaygındır. En çok etkilenen eklemler dizler, ayak bilekleri, kalçalar ve dirseklerdir.

AKDENİZ ATEŞİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Ailesel Akdeniz ateşi hastalığı için tedavi yoktur. Ailesel Akdeniz ateşinin belirtilerini ve semptomlarını kontrol etmek için, 1973 yılında başlanan günde 1-2 mg devamlı kolşisin(colchicine) tedavisi çoğu hastada atakların durmasını sağlamış ve amiloidoz gelişimini durdurmuştur. Bu ilaç çeşitli eklem rahatsızlıkları için de kullanılmaktadır. Ancak tedaviye uyum göstermeyen hastalarda amiloidoz gelişimi devam etmektedir. Kolşisinin atakları nasıl engellediği ve amiloidoz gelişimini nasıl yavaşlattığı henüz bilinmemektedir. İlacın dozunun çok iyi ayarlanması gerekmektedir. Bu yüzden uzman bir hekimin kontrolünde tedavi sürmelidir. Belirtiler geçse dahi doktor öngörmediği sürece ilaç kesilmemelidir. Hasta hamile kalsa da kullanılması önerilir. Kolşisinin bebek üzerinde zararlı bir etkisi gösterilmemiştir. Yine de hamile ailevi akdeniz ateşi hastalarına amniyosentez yapılarak fetüsün genetik yapısının incelenmesi önerilmektedir.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental Intern...

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması...


Ağız kanseri teşhisinde lolipop yöntemi

Araştırmacılar lolipopun ağız kanseri teşhisini hızlandırabileceğini, hatta sigara içen veya çok miktarda alkol tüketen kişiler gibi en fazla risk altında olan kişilerde tümör taraması iç...

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlı...


Beyninize yapabileceğiniz 12 iyilik...

Unutkanlık çağın yaygın sorunlarından biri… Masum bir nedenden kaynaklanabileceği gibi demans yani bunama işareti de olabiliyor. Prof. Dr. Uludüz, işte bu riske karşı beyni her daim çalış...

Kadınlar daha çok uykusuzluk yaşıyor...

Yapılan bir araştırma, kadınların erkeklerden daha kötü uyuduğunu gösterirken bilim insanları da bunun, vücut saatlerinin yaklaşık altı dakika daha hızlı çalışmasından kaynaklandığını düş...


Bağırsaklardaki gizli tehlike...

‘’Kan testlerinizin temiz, bağırsak alışkanlığınızın düzenli olması bağırsaklarınızın sağlıklı olduğunu göstermez. Çünkü polipler belirti vermez’’ diyen Prof. Dr. Meltem Ergün, kolon kans...

Gözden kaçan unutkanlık

Son yıllarda aktör Bruce Willis’in hastalığı olarak gündeme gelen Frontotemporal Demans’ın erken yaşlarda fark edilmediğini ve ileri yaşlarda ise Alzheimer ile karıştırıldığını belirten P...


Alzheimer için yeni umut

İngiltere'de, Alzheimer'ın daha ucuz ve hızlı teşhis edilmesini sağlamak amacıyla kan testi deneyleri yapılacağı açıklandı. University Collage London (UCL) ve Oxford Üniversitesinden eki...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR