Yukarı
227377

Halkın enflasyonu yüzde 49’u buldu

01 Kasım 2018 09:13

Kampanya yetmedi, enflasyon durdurulamıyor. Son bir yılda dar gelirlilerin mutfak enflasyonu yüzde 50’ye yaklaştı. Vatandaşın en çok tükettiği ekmek, un, bulgur ve makarna fiyatındaki artış yüzde 29’u aştı.

Eylül ayında yüzde 12.56 oranında artarak rekor kıran gıda fiyatlarında, artış ekim ayında da sürdü. Ekim ayında gıda fiyatları yüzde 0.9, 10 aylık dönemde ise yüzde 42.66 artış kaydetti. Gıda fiyatlarındaki artışta et, balık, yağ, bakliyat ve diğer gıda grupları etkili oldu. Ekim ayında mevsimsel etkilerle meyve ve sebze fiyatlarında ise düşüş gözlendi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, “Enflasyonla topyekün mücadele” sloganıyla yapılan fiyat indirimlerine rağmen, gıda fiyatlarındaki artışın ekim ayında da devam ettiğini açıkladı.

KRİZ ETKİLİ OLDU

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Kamu-Ar'ın, Ankara'daki pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği fiyatları esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının ekim ayı sonuçları, dar ve sabit gelirliler üzerindeki gıda enflasyonu baskısının krizle birlikte giderek daha dayanılmaz bir noktaya geldiğini gösteriyor. Kriz vatandaşların gıda karşısındaki satın alma gücünü son bir yılda yarıya yakın azalttığını gösteriyor. Yaşanan ekonomik kriz vatandaşların gıda karşısındaki satın alma gücünün son bir yılda yarıya yakın azaldığını gösterdi. Birleşik Kamu-İş'in araştırmasına göre son bir yılda gıda fiyatlarındaki artış yüzde 49.31 oldu.

Rapora göre son bir yıllık dönemde ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 29.1, et-balık fiyatlarında 21.81, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 41.02 oranında artış kaydedildi.

18 LİRA PİRİNCE GİDİYOR

Son bir yılda katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 19.48 oranında artarken, meyve fiyatları yüzde 36.47, sebze fiyatları ise yüzde 207.55 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları yüzde 6.74, gıda fiyatları ise yüzde 49.31 oranında arttı.

Aileler gıda için her 100 liranın 17.9 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcadı. Aynı şekilde her 100 liranın 5.5 lirası tereyağı dışındaki yağlara, 10.8 lirası meyveye, 15.1 lirası sebzeye, 6.1 lirası şeker, reçel, bal gibi gıda ürünlerine, 3.1 lirası çay ve kahveye, 3.6 lirası alkolsüz içeceklere, 2.2 lirası ise diğer gıda maddelerine ayrılıyor.

Et ve balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 22.4'ünü oluşturdu. Süt, peynir, tereyağı, süt ürünleri ve yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 13.4 oldu.

enflasyon-grafik

FAKİR MAKARNA, ZENGİN ET YİYOR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun hazırladığı rapor, yüksek enflasyonun en yoksul kesimleri daha çok sarstığını gösterdi. Buna göre en yoksul yüzde 10'luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasının gıda harcamalarına gittiğini ortaya koydu. En zengin yüzde 10'luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın payı ise 13 lirada kaldı. Veriler, enflasyonun harcamalarının önemli bir kısmını gıdanın oluşturduğu dar gelirlilerin bütçesini zenginlere oranla daha çok etkilediğini gösterdi. Raporda “Türkiye İstatistik Kurumu'nun araştırmalarına göre yoksullar gıda harcamalarının büyük bölümünü ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken, zenginlerin gıda harcamalarının büyük bölümünü et balık ve deniz ürünleri meydana getiriyor” sözlerine yer verildi.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...


Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...

S&P, İsrail'in kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), artan jeopolitik risk bölgesel çatışma endişesi nedeniyle nedeniyle İsrail'in "AA-" olan kredi notunu "A+"ya indirdi. S...


En ucuz Tesla, Türkiye'de satışa çıktı

Tesla, Türkiye'deki ürün gamını artırmaya devam ediyor. Marka, en ucuz Tesla olan Model Y'yi Türkiye pazarında satmak için ön siparişe açtı.

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...


TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.

Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...


Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuba Ünsal: Çocuklarım ikinci el kıyafetle büyüdü

Oyuncu Tuba Ünsal 'Empati' programında "Para biriktirmek için arkadaşlarımın kıyafetlerini yıpranana kadar giydim. Çocuklarım da benim gibi yetişiyor. Bir kıyafetini satmadan diğerini alm...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR