Yukarı
229121

O taş ocağı krize yol açtı

20 Kasım 2018 09:55

CHP’li Polat, İzmir’de Uluslararası Ramsar Sözleşmesi’yle koruma altına alınan Belevi Gölü’nün yakınında bulunması nedeniyle büyük tepki çeken kalker ocağı ve kırma eleme tesisini Bakan Kurum’a sordu. Polat, “Proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilirken Belevi Gölü’nün özel durumu göz önüne alınmış mıdır? Projenin hayata geçirilmesinin ardından Belevi Gölü’nde oluşabilecek olumsuz etkiler konusunda herhangi bir önlem alınmış mıdır?” diye sordu.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’de Uluslararası Ramsar Sözleşmesi’yle koruma altına alınan Belevi Gölü’nün yakınında hayata geçirilmesi planlanan kalker ocağı ve kırma eleme tesisini TBMM gündemine taşıdı. Proje için verilen “ÇED gerekli değildir” kararı alınırken Belevi Gölü’nün özel durumunun dikkate alınıp alınmadığını soran Polat, “Projenin hayata geçirilmesinin ardından Belevi Gölü’nde oluşabilecek olumsuz etkiler konusunda herhangi bir önlem alınmış mıdır?” diye sordu. Polat, kalker ocağı ve kırma-eleme tesisinin yerleşim birimleri ve tarım arazilerine etkileri konusunda da bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

PROJE TARIM ALANLARINI DA KAPSIYOR

CHP’li Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un verdiği soru önergesinde, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinden 8.11.2018 tarihinde yapılan duyuruda, “İzmir ili Torbalı ilçesi Ahmetli Köyü mevkiinde Cemal Sert tarafından yapılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi  (386.694 Ton/Yıl) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan  PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi (386.694 Ton/Yıl) projesine, Valiliğimizce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir” denildiğini anımsattı. Proje dosyasına göre çalışma süresinin 7 yıl olarak planlandığını ifade eden Polat, “Proje kapsamında yaklaşık 22 hektarlık kısım ocak alanı, geri kalan 2,5 hektarlık kısım ise şantiye alanı, kırma eleme tesis alanı ve stok alanları olarak kullanılacaktır. Öte yandan, proje sahasının 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre tarım alanını da bu kapsamda yer almaktadır” dedi.

KORUNMASI GEREKEN BELEVİ GÖLÜ’NE ZARAR VERECEK

Projeyle yılda 400 bin tona yakın kireç taşı çıkarılmasının planlandığını, bunun da patlatma yöntemi ile yapılacağının belirtildiğini ifade eden Polat, iddialara göre 10 günde bir dinamit patlatılacağını, aynı anda 60 noktada patlama yapılacağını belirtti. Polat, kurulacak tesisin 4 kilometre yakınında yerleşim birimlerinin bulunduğuna da dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Maden İşletme Genel Müdürlüğü tarafından Torbalı sınırında kaldığı değerlendirilen proje sahası, proje dosyasına göre Tire, Torbalı ve Bayındır ilçeleri sınırlarında yer almaktadır. Tesis, Selçuk ve Tire sınırları içerisinde bulunan ve  Uluslararası Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde 2003’te sulak alan ilan edilen Belevi Gölü’ne yakın bir mesafede bulunmaktadır. Küçük Menderes Havzası’nın en büyük gölü olan Belevi Gölü, kefal, aynalı sazan, yılan balığı, çime balığı gibi yaklaşık 12 çeşit balığın yanı sıra yeşilbaş ördek, flamingo, su kazı, karameke, martı gibi 26 kuş türüne de hayat vermektedir. Yapılacak kalker ocağı ve kırma-eleme tesisinin korunması gereken Belevi Gölü’ne zarar vereceği ifade edilmektedir. Öte yandan, proje sahasına yakın bir bölgeden BOTAŞ’a ait doğal gaz boru hatlarının geçtiği, kurumun görüş yazısında, söz konusu tesisi işletecek şirketin belirlenen uzlaşma mesafelerine uymasının istendiği belirtilmektedir.”

“BELEVİ GÖLÜ’NE ETKİLERİ DİKKATE ALINDI MI?”

 CHP’li Polat, söz konusu kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi ile ilgili “ÇED gerekli değildir” kararının hangi gerekçe ile alındığının açıklanmasını isteyerek, bu karar verilirken Belevi Gölü’nün korunmasına dair özel durumun göz önüne alınıp alınmadığını sordu. Polat, “Projenin hayata geçirilmesinin ardından Belevi Gölü’nde oluşabilecek olumsuz etkiler konusunda herhangi bir önlem alınmış mıdır? Alınmadıysa bunun gerekçesi nedir?” dedi.

“PATLAMA NEDENİYLE YERLEŞİM BÖLGELERİ ZARAR GÖRECEK Mİ?”

CHP’li Polat, BOTAŞ boru hatlarının geçtiği bölgede olası bir patlama sonucu doğaya ve yaşam alanlarına geri dönüşü olmayacak zararların verileceği gerçeğinin dikkate alınıp alınmadığı sorusuna da yanıt verilmesini isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi kurulması sonucunda bölgede tarım ile geçinen vatandaşların gelir kaynaklarının ellerinden alınacağı bilinmekte midir? Biliniyor ise buna nasıl göz yumulacaktır?

-Küçük Menderes Havzası’nın en büyük gölü olan Belevi Gölü’nün bölgedeki tarım arazileri için önemi dikkate alınmış mıdır?

-Proje kapsamında aynı anda 60 noktada patlama yapılacağı dikkate alındığında, kurulacak tesisin sadece 4 kilometre uzağında bulunan yerleşim bölgelerine zarar vereceği gerçeği göz önüne alınmış mıdır?

-2002 yılından bu yana göl ve diğer su kaynağı havzalarına yakın bölgelerde kaç kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi projesine onay verilmiştir?

-Bakanlığınızın hızla artan taş ocaklarının sayısı ve çevreye verdiği zararlarla ilgili olarak aldığı önlemler var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir?”



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 31 Mart yerel seçimleri için seçmenlere “Bu pazar tüm vatandaşlarımızı mücadelemizi büyütmeye, Cumhuriyet’in savunucusu, demokrasinin teminatı Cu...

1 Nisan'da yeni döneme merhaba

Efes Selçuk'un geleceğine dair umut dolu bir heyecanla seçim kampanyasını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gerçekleştirilecek olan büyü...


CHP Aliağa: "Belediye işçileri yalnız değildir"

CHP Aliağa’dan yapılan açıklamada: “10 yıllık Serkan Acar yönetiminde bu kentte yaşayan insanların sosyal hayatlarına dokunacak hayatlarını kolaylaştıracak, kent yoksulluğu ile mücadele e...

“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...


Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...

Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.


''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...

Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...


Avrupa’nın 7 Şehrine 'Çeşme Evi' Geliyor

Çeşme’yi global turizm pazarında tanıtmak için dümenin başına geçen Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, “Başta Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Avrupa’nın önde gel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR