Yukarı
231135

CHP'den Konak Belediye Başkan aday adayı Başyiğit, hedefini açıkladı: Bir önceki seçime artı yüzde 15 ekleyeceğim

14 Aralık 2018 17:52

EGE’NİN SESİ/MUKADDES AYTEMİZ- CHP’den Konak Belediye Başkan aday adayı Türkan Başyiğit ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Doğup, büyüdüğü ilçeye belediye başkanı olmak için yola çıkan Başyiğit’in en büyük hayali; ‘Türkiye, İzmir olsun.’

Konak Belediye Başkan aday adayı Türkan Başyiğit, projelerinden hedeflerine, aday adayı olma sürecinden mevcut yönetime, kadınların yerel siyasetteki yerinden Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na ve daha birçok konuda gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

İşte Başyiğit ile röportajımız:

“BİR AY İÇERİSİNDE 3110 OY ALDIM”

Siyasete ne zaman ve nasıl atıldınız?

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Atatürk ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde öğretim üyesiyim. Devlet memurlarının siyaset yapması yasak olduğu için, öğretim üyesi olana kadar aktif siyaset yapamadım. 2002 yılında Cumhuriyet Halk Partisi üyesi oldum. 2002’den sonrada CHP’nin siyaset okullarında konuşmalar yaptım, ilçelerde konferanslar verdim. 2015 yılında da ön seçime girdim CHP’den. Bir akademisyen olmama rağmen 3110 oy aldım bir ay içerisinde. Hatta aday adayı başvurusu yaptığımda ve merkeze dosyamı gösterdiğimde “Kontenjan adayı mı olmak istiyorsun bu donanımla?” demişlerdi. Ben de “Hayır, ön seçime girmek istiyorum” dedim. Ön seçimde de güzel bir başarı elde ettim. Fakat adaylık süreci olmadı. Aday olmayacağımı da biliyordum açıkçası ama söylemek istediklerim vardı bir akademisyen olarak. Ön seçime girme sebebim de buydu.

Ön seçimde mahalle mahalle dolaştım. İnsanlara Cumhuriyet değerlerinin kaybolmaya başladığını, kadınların yaşam alanlarının daralmaya başladığını anlattım ve CHP’nin iktidar olması hayalimden bahsettim.

Sizi, aday adayı olmaya iten süreç ve düşünceler neydi?

Devlet memurları siyaset yapamıyor, yaptığında da belli kuralları var. Bizim başvuru yapabilmemiz için belli prosedürler var, ona uygun olması gerekiyordu. Aslında adaylık fikri uzunca bir süredir aklımda vardı. 2015’ten sonra geçtiğimiz Haziran seçimlerinde birçok insan milletvekili olun derken, ben “Milletvekili olmayı düşünmüyorum” dedim. Hatta o zamanlar “CHP iktidar olacak ben de Milli Eğitim Bakanı olacağım” demiştim. Burada ifade etmek istediğim şuydu; yeni sistemde başkan ve bakanlar kurulu daha etkin. Meclis eski etkinliğini sürdüremeyecek mesajını topluma vermek.

2015’ten sonraki hedefim yerelde bir şeyler yapmaktı. Konak Belediye Başkan adaylığı içinde uzun zamandır çalışıyorum aslında neler yapabilirim noktasında. Ama resmi olarak istifa etme sürecim kanuna uygun olmalıydı.

Aday adaylığınızı açıkladıktan sonra nasıl tepkiler aldınız?

Çok güzel tepkiler aldım. Çok keyifli dönüşler oldu ve bunlar da beni çok mutlu etti. Bu aldığım tepkiler daha da başarabileceğim inancımı arttırdı.

“TÜRKİYE İZMİR OLSUN HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUM”

Konakla ilgili projeleriniz neler? Eğer aday gösterilir ve seçimde de ipi göğüslerseniz Konak halkını neler bekliyor?

Konak Damlacık doğumluyum. Eşrefpaşa Orta Okulu’ndan mezunum. Eşrefpaşalı sayılırım. Gençliğim Göztepe’de, Kordon’da geçti. En büyük projen nedir derseniz; İzmir özel bir şehir. İşgaliyle de, kurtuluşuyla da ülkenin kaderini değiştiren bir şehir. 2015’te Milletvekili aday adayı olduğumda “Türkiye İzmir olsun” şeklinde bir sloganım vardı. Bu hayalimden hala vazgeçmedim. Türkiye İzmir olsun istiyorum. Aslında Türkiye’de İzmir olmak istiyor. Bunun en güzel göstergesi bugün Türkiye’nin neresine giderseniz gidin İzmir Marşı söyleniyor. Bu marşı söylerken İzmir’in yaşam biçimini, demokrasisini, kadınların özgür yaşantısını hissediyorlar, bu marşta gizlenen bu.

Ben Konak’ta tarihçi kimliğimle Hasan Tahsin’in ilk kurşunu attığı yeri biliyorum, Bahri Baba Parkı’nın özelliklerini, Sahlehçioğlu Camii’nin olduğu yeri, Havra Sokağı, İkiçeşmelik’te Dönertaş, Kadifekale, Asansör, Basmane, Kemeraltı’nı biliyorum. Burada bütün bir tarihi doku var. Hayalim bir tarihçinin Konak’ta başkan olup, Konak’ın tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkartabilmek. Bu tarihsel dokuyu ortaya çıkartabilirsek, turistlerin İzmir’e gelmesini, gençlerimizin tarihimizi ve geçmişimizi öğrenmesine katkı sağlayacağız. Dünyada bu restorasyon çalışmalarına fon ayıracak kuruluşlar var. Belediyenin bütçelerinin dışında bile tarihsel dokuyu korumaya yönelik Dünya mirasına sahip çıkmak adına da birçok kuruluş bu anlamda etkin olacaktır. Tabi projelerim bundan ibaret değil…

Ben bir akademisyenim gençlerle bir aradayım ve gençlerin sorunlarını çok iyi biliyorum. Bir kere onlara ihtiyacım var. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin tuvallerini İzmir’e taşımak istiyorum. Konak’ı duvar resimleriyle süslemek istiyorum.  Sanatın ön plana çıkması adına bu tarz çalışmalar yapmayı planlıyorum. Bunun dışında tiyatrolar, kısa film yarışmaları, bir Yeşilçam müzesi açmak istiyorum. Adile Naşit’ten, Kemal Sunal’a kadar tüm değerlerimizi yaşatmak istiyorum.

“ROMAN KARNAVALIMIZ OLACAK”

Dario Moreno İzmir’i dünyaya tanıttı. Dario Moreno Uluslararası Müzik Yarışması yapmak istiyorum. Bunların dışında Konak’ta bütün dünyanın özendiği bir yer var. Uluslararası bir festival gerçekleştireceğiz, 4-5-6-7 Mayıs’ta, eğer Brezilya’nın Rio Karnavalı varsa bizim de Roman Karnavalımız olacak, Hıdırellez’i kutlayacağız.  Çünkü roman mahallesi çok özel, orada nota olmadan müzik yapan, müziğin dâhileri yaşıyor. Onlar için Yenişehir’de Notasız Mozart Akademisi, bir müzik okulu açacağım. O mahalleden dünyaya müzisyenleri yetiştirmek, dünyaya tanıtmak istiyorum. Belediye başkanlığımı yaparken körfeze sırtımı dönüp bakacağım İzmir’e, Kadifekale, Gültepe, Çimentepe, Toros, Mehtap Mahallesi, Ballıkuyu ile daha fazla ilgileneceğim. Oralarda çocuklar, gençler için yüzme havuzu yapmak istiyorum.

Bir diğer projem de Denizcilik Merkezi kurmak. Önce çocuklara ve gençlere yüzmeyi öğreteceğim daha sonra yelken, kürek takımı oluşturacağım. Artık onları süs havuzlarından kurtaracağım. Yarı olimpik havuzlarda yüzmeyi öğrenecekler ve bir kürek takımında lisanslı öğrenci ise ya da su topu takımında lisanslı bir sporcuysa Boğaziçi Üniversitesi’ne, Sabancı Üniversitesi’ne, Bilgi Üniversitesi’ne girebilecekler. Yani Gültepe’den Toros’tan öğrencilerin spor bursu ile Boğaziçi Üniversitesi’ne girmesi bir akademisyen başkan olarak misyonum olacak.  Futboldan, yüzmeye kadar spor kompleksleri, gençlik merkezleri yapacağım. Gençleri spor yapmaya yönlendirerek, onları kötü alışkanlardan koruyacağız. Ayrıca yetişkinler için de bir park projem var, ben içinde ki çocuğu yaşatanlardan birisiyim. Onun için içerisinde salıncakların, kaydırakların olduğu bir park projesini hayata geçireceğim.

Çalışan iş kadınları da unutmadık. Buna ben de dahilim. Evden işe giderken ya çocuklarımızı ya da yaşlı anne babamızı düşünüyoruz. Çocuklar için var olan kreşleri arttıracağım. Yaşlılar için de bir merkez projem var. Engelsiz İzmir için çalışmalarım olacak. Zihinsel ve fiziksel engelliler için bir merkez gerçekleştireceğiz. Bir şehrin uygarlığını anlamanız için o şehrin kaldırımlarına bakmanız yeterlidir. Kaldırımlar azaldıkça uygarlık artar bu yüzden kaldırımları azaltmak istiyorum.

Maddi durumu düşük ve yetersiz olan vatandaşlarımız için de belediyeye ait deniz kıyısı ve farklı yerlerde küçük kafe ve restaurant lar açarak onların keyifli vakit geçirebileceği mekanlar yaratmayı planlıyorum.

Size göre yerel siyasette kadın ve gençlerin yeri nedir? Yeterli desteğin verildiğini düşünüyor musunuz?

Kasım ayında 33 kadın öldürüldü Türkiye’de ve kadınların yaşamı günden güne zorlaşıyor. Buna İzmir’de dahil. Birçok yerde gençler ve kadınlar yok sayılıyor. Siyasette daha çok olmalıyız. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği bir şey var; “Bu yerel seçimde daha fazla kadın adaylara yer vereceğiz.” İzmir’de de kadın adayların sayısının çok fazla olacağını ifade etti. Bu anlamda da bir değişim sürecinin İzmir’den başlayacağını düşünüyorum. CHP’de olduğum için şanslıyım. Bir kadının siyaset yapabilmesi daha rahat ve kolay. Hiçbir yerde siz mücadele etmezseniz başarı elde edemezsiniz. Ben sadece kadın olduğum için talepte bulunmuyorum. Cinsiyetçi yaklaşımlar hayatım boyunca bana göre olmadı. Ben burayı hak ettiğim için talepte bulunuyorum. Projelerim, olduğu için talepte bulunuyorum.

CHP’den şimdiye kadar açıklanan 464 aday içinde sadece 21’i kadın aday. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Henüz birçok yer açıklanmadı. Açıklanan yerlere baktığımızda kadın adaylarının gösterildiği yerler, dokusunun daha uygun olduğu yerler. Büyükşehirler açıklandığında bu sayının arttığını hep birlikte göreceğiz. Bütün adaylar açıklandığında genel başkanımızın kadın adayları gerektiği noktada değerlendirdiğini hep birlikte göreceğiz. Şuan için konuşmak erken.

“PROJELERİN ÖNEMLİ BİR KISMI CHP’LİLERE DEĞİL, İZMİR’E HİTAP EDİYOR”

Seçmen size neden oy versin?

Projelerin önemli bir kısmı CHP’lilere değil, İzmir’e hitap ediyor. Bahsettiğim denizcilik merkezinden kültür merkezine, yaşlı merkezinden kreşlere kadar… Bu zaten bütün ilçeye hitap ediyor. İzmir kadın bir şey. Ve İzmir’i kadın bir şehir yapan, İzmir’deki erkeklerin de kadınları desteklemesidir. Yıllar içerisinde ben doğum, büyüdüğüm şehirde sadece üniversiteye gidip gelmedim, çok fazla konferanslar verdim, çok çalışarak bunu başardım. 2015’teki ön seçimde bu kadar oyu nasıl aldın dediler. O oyu almamdaki sebep, farklı partilere oy veren birçok kişinin de beni desteklemesiydi. Hatta benim basın açıklamama sadece CHP’liler gelmemişti, o salonda başka partiden insanlarda vardı.

İzmirliler neye oy verir derseniz, İzmirliler Atatürk’e oy verir, Cumhuriyet değerlerine oy verir, Cumhuriyet değerlerini daha ileri noktalara taşıyacaklara oy verir. Bu kimliği üzerimde taşıyorum. Bir de bu ilçede o kadar çok tanıdığım var ki, bu tanıdıklarım da bana oy verecektir.

“HER YİĞİDİN YOĞURT YİYİŞİ FARKLIDIR”

Mevcut yönetimin hangi anlayış, yöntem ve uygulamalarını eleştiriyor, hangi alanlarda yetersiz kaldığını düşünüyorsunuz? Bunlara karşı sizin yaklaşım ve önerileriniz nelerdir? 

Mevcut yönetimle ilgili hiçbir eleştirim yok. CHP’li bir belediyeye, sosyal devlet anlayışına uygun çalışmalarının olduğu bir belediyeye adayım ben zaten. Projelerim var. İzmir’de doğup, büyüdüğüm için ve tarihçi kimliğimle Konak’ın parsel dokusunu ortaya çıkarmaya aday olduğum için ben bu bayrak yarışını bir adım daha öteye taşıyabilmek adına aday oldum, bir eleştiri nedeniyle değil.

Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır. Herkesin önemsediği yerler ve konular farklı olabilir. Ben daha farklı şeyler yapacağımı düşünüyorum buda benim kimliğimden kaynaklı. Benim; dernekçilik kimliğim var, akademisyenlik kimliğim var, sendikacılık kimliğim var ve tarihçi kimliğim var. Ben de bu birikimimi artık şehrime aktarmak istiyorum.

Yaşamadığı, bilmediği bir ilçeye gelip aday adayı olan isimler için neler söyleyeceksiniz?

Yerel siyasette bilmek işinizi kolaylaştırır. Onların işi daha zor. Ama bu cesareti gösterdikleri için de tebrik ediyorum.

Aday gösterilmeniz durumunda seçime yönelik bir hedefiniz var mı?

Geçen seçimin üzerine en az artı yüzde 15 ekleyeceğim.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Gülümseyen bir ilçe olacak Konak. Yeniden İzmir’in merkez ilçesi olacak. Konak’tan Türkiye’ye çok güzel projeler üreteceğiz.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Menemen'de Başkan Pehlivan'dan Gövde Gösterisi

Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, seçime günler kala ilçe merkezinde dev bir kortej yürüyüşü ve ardından miting düzenledi. On bini aşkın vatandaşın katılımıyla ve büyük bir coşkuyl...

Kırkpınar: Kalbinizin sesini dinleyin Bayraklı kazansın!

Cumhur İttifakı Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar, ilçe sakinlerine 31 Mart çağrısında bulunarak, "Kalbinizin sesi size doğru yolu gösterecektir. O sesi tercih edin. Unutma, ...


AK Parti Konak Adayı Çankırı taksi şoförü oldu

AK Parti Konak Belediye Başkan Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, taksi şoförü oldu, yolcular gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Seyir halinde yol boyunca yolcularla sohbet e...

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, “4. faz” ile gücüne güç katacak

İzmir’in en önemli atık su arıtma yatırımlarından birisi olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. faz inşaat çalışmalarında sona yaklaşıldı. Avrupa Birliği standartlarında hizmet veren tesi...


Akdeniz’den sandık mesajları

Menderes Belediye Başkan Adayı Sinan Akdeniz; hemşehrilerini sandığa çağırarak; bir tek oyun bile çok değerli olduğunu vurguladı. İlçelerinin 5 yılda kaybettiği zamana dikkat çeken Akdeni...

Tunç’tan emeklilere bayram müjdesi

AK Parti Karabağlar Belediye Başkan Adayı Mehmet Sadık Tunç’tan emeklilere müjde. Tunç, bayramda ilçede yaşayan emeklilere ayrım gözetmeksizin 10.000 TL’lik ikramiyesi ödeneceğinin taahhü...


Gaziemir’de belediyecilikte bir ilk

CHP Gaziemir Belediye Başkan Adayı Ünal Işık ilçenin merkezinde bulunan eski Tansaş arazisinin yeri için verilecek sanat merkezi ya da rekreasyon alanı kararını halka soracaklarını açıkladı.

CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 31 Mart yerel seçimleri için seçmenlere “Bu pazar tüm vatandaşlarımızı mücadelemizi büyütmeye, Cumhuriyet’in savunucusu, demokrasinin teminatı Cu...


1 Nisan'da yeni döneme merhaba

Efes Selçuk'un geleceğine dair umut dolu bir heyecanla seçim kampanyasını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gerçekleştirilecek olan büyü...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Kızıl Goncalar'ın yönetmeninden eleştirilere yanıt

Yönetmen Ömür Atay, 'Kızıl Goncalar’daki seküler genç kız karakterin ramazan kavramını bilmediği sahnenin gündem olmasıyla ilgili konuştu, eleştirilere de yanıt verdi. Gold Yapım imzalı '...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR