Yukarı
234285

UFO'lar gerçek mi?

17 Ocak 2019 09:14

Amatör tarihçi John Greenewald, ABD’nin UFO'larla ilgili gizliliği kaldırılmış bilgileri yayınlaması için 20 yıla yakın süre uğraştı. Son zamanlarda oluşturduğu bir web sitesiyle ABD Hava Kuvvetleri bünyesinde kaydedilen UFO soruşturmalarıyla ilgili 100 binden fazla sayfa belge yayınladı. 
ABD ordusunun UFO olaylarını araştırmak için 1949-1967 yılları arasında yürüttüğü resmi soruşturma programı 'Project Blue Book (Mavi Kitap Projesi)’ kapsamında dikkat çeken noktalar ise kısaca şöyle...

undefined

1. Mavi Kitap Projesi'nin çok büyük bir misyonu vardı. BBC'ye konuşan UFO araştırmacısı Alejandro Rojas, projenin başlangıcının 1947 Haziran'ına kadar geriye gittiğini söylüyor. Open Minds dergisi editörü Rojas, saygın bir işadamı ve pilot olan Kenneth Arnold’un Washington eyaleti üzerinde uçarken birkaç tane tanımlanamayan uçan cisim gördüğünü ifade ediyor ve Arnold'ın daha sonra bu nesneleri 'sekerek ilerleyen fincan tabaklarına' benzettiğini belirtiyor. O yıllarda medya bu benzetmeyi kullanarak UFO'lara 'uçak fincan tabakları' ismini takmış.

Büyük ilgi uyandıran bu olayla birlikte aynı yıl içinde Roswell'e indiği iddia edilen UFO dedikodusu ve benzer vakalar üzerine ABD Hava Kuvvetleri bu konuları araştırmak üzere bir birim kurdu. ABD Hava Kuvvetleri bu gemi kalıntısının Roswell yakınlarında radar çalışması sırasında bulunduğunu söylüyor. 
Project Blue Book (Mavi Kitap Projesi) adı verilen ve söylentilere göre yalnızca bir avuç çalışanı olan kuruluş Ohio eyaletindeki Wright Patterson Hava Kuvvetleri üssünde konumlandırıldı. Yine rivayetlere göre kuruluşta 20 yıl süresince 12 bin 618 vaka araştırıldı.

undefined

2. Mavi Kitap Projesi toplumun huzursuz olduğu bir dönemde çıktı. İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından başlatılan proje, Beyaz Saray ve ABD Kongresi'nin binası gibi önemli merkezler de dahil birçok yerde UFO görülmesi iddialarının hızla yayılması üzerine toplumda oluşan huzursuzluğu gidermek amacıyla kuruldu.
Belgeleri yayınlayan Greenewald, “Toplumsal histeri hızla yayılıyordu ve zamanın ABD hükümeti ve ordusu kendi içinde büyük tehdit altına girmişti. UFO'ların uzaylı olup olmadığı çok da önemli değildi, UFO'lar toplumu paniğe sürüklüyordu ve hükümet insanların sinirlerini yatıştırmak zorundaydı” dedi.

undefined

Bugünlerde daha ziyade alay konusu edilen UFO görme vakaları, 1940-50'ler hükümetlerince üst düzeyde tartışılmıştı.ABD İstihbarat Kuruluşu CIA yöneticilerinin halka UFO'ların gerçek olduğunu açıkladığı, daha sonra ABD başkanı olan ancak o zamanlar meclis üyeliği yapan Gerald Ford'un UFO'ların araştırılması gerektiği ile ilgili uyarılarda bulunduğu zamanlardan bahseden UFO araştırmacısı Rojas, "Bu konu o zamanlar çok ciddiye alınıyordu" diyor. 
1966'da kurulan başka bir Hava Kuvvetleri komitesi Mavi Kitap Projesi kapsamında araştırılan bazı dosyalarda daha derin bir inceleme başlattı. Araştırma grubu daha sonra UFO aktivitesine dair hiç bir kanıt bulunmadığına dair bir rapor yayınladı.Mavi Kitap Projesi resmi olarak 1969'da sona erdirildi.

undefined

3. Mavi Kitap Projesi'ne bildirilen dosyalar açıldığı gibi kapanıyordu. Deniz Kuvvetleri amirallerinden sivil pilotlara kadar güvenilir kaynakların UFO gördüklerini rapor etmelerine rağmen Mavi Kitap Projesi kapsamında araştırılan vakaların çoğu hava balonları, doğal gazların oluşturduğu şekiller, meteorolojik olaylar ve hatta ısı değişimleri olarak adlandırıldı. Belgelere göre, 1956 Nisan'ında Washington'da bir görgü tanığı “ayın yarısı büyüklüğünde daire çizerek ilerleyen yuvarlak, beyaz bir nesne” diye tarif ettiği bir cisim görüyor.

undefined

Dosyayı araştıran yetkililer daha sonra bunun bir meteor olduğunu söylüyor ve dosya kapanıyor. Amatör UFO araştırmacıları gerçeklerin açıklanmadığını söylüyor. 
Daha sonra 1956 Ocak ayında New Jersey'de bir görgü tanığı "Uçak boyutunda kanatları olmayan koyu gri bir nesne" gördüğünü söylüyor. Bu nesne daha sonra bölgede uçan bir hava aracı olarak kayıtlara geçiyor.

undefined

4. Bazı dosyalar kolayca açıklanabilecek türde değiller. Greenewald ve Rojas'a göre Mavi Kitap Projesi'ne bildirilen ve araştırmacıların açıklayamadığı 700’den fazla vaka var. Bu dosyaların çoğu yeterli veri ve kanıt bulunamadığı için kapatılmış. Ancak kapatılan çoğu dosya UFO araştırmacılarının cevap bulmasına değil yeni sorular sormasına sebep olmuş.

Bir örnekte, 1964'te New Mexico'da bir polis memuru bir şüpheli takibi sırasında yukarıda garip bir hava aracı görünce takip ettiği şüpheliyi bırakıp hava aracının peşine düşüyor. Tuhaf kırmızı işaretler taşıdığını söylediği hava aracı iniş yapıyor ve içinden iki çocuk boyunda yaratıklar çıkıyor. 
Araç daha sonra yerde yanık izleri ve başka kalıntılar bırakarak havalanıyor. Greenewald, “Mavi Kitap bu olayı açıklayamadı. Geçen bunca yıldan sonra bile hala açıklayamıyorlar“ diyor.

undefined

5. Hâlâ açıklanmayan belgeler var. Greenewald hükümetten aldığı yüzbinlerce belgeye rağmen, hâlâ ulaşamadığı ve halkın da ulaşamayacağı bilgiler olduğunu söylüyor. Amatör tarihçi John Greenewald, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'ne (NSA) yaptığı talep sonucu yüzlerce sayfa belgeye ulaştığını ancak bu belgelerle çok fazla oynandığı için her sayfa içinden yalnızca birkaç kelimenin okunabildiğini söylüyor.

undefined

Greenewald, UFO soruşturması yürüten CIA ve ABD Savunma İstihbarat Kuruluşu gibi devlet kurumlarının da belge yayınlamadığını belirtiyor. Devletten daha fazla bilgi istemeye devam edeceğini açıklayan Greenewald, “Bence Mavi Kitap Projesi buz dağının yalnızca görünen kısmı” diyor. 
Greenewald, “Skandallardan sonra oluşan komplo teorileriyle ilgili açığa çıkacak sırlar var” diyor, “Her zaman peşinden gidilecek bir şeyler vardır.”

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ülkelerin IQ seviyeleri açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...

Bir bireyin zeka düzeyi genellikle 100 puan olarak kabul edilir. Bu değerin üzerinde olanlar genellikle ortalamanın üstünde, altında olanlar ise ortalamanın altında kabul edilir. Zeka Quo...

Araştırma: İstanbulluların ömrünün 3,5 yılı trafikte geçiyor

rta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Yeditepe Üniversitesinden akademisyenler, İstanbul trafiğini 9 yıl boyunca analiz ede...


Deprem bölgelerinde oturanlara uyarı: 'Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin'

Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yer altı sularına ve olası tehlikelere dikkat çekti.

Kedilerin insanları 'dinlediği' bilimsel olarak kanıtlandı

Bilim insanları, kedilerin onlarla konuştuğumuzu anlayıp anlamadıklarını tespit etmek üzere bir çalışma gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar, kedilerle 'tatlı' konuştuğumuzda bizi anladık...


Yılın ikinci Güneş tutulması bugün

Bu yıl ikinci kez parçalı Güneş tutulması gerçekleşecek. Tutulma bugün Avrupa, kuzeydoğu Afrika ve Orta Asya'dan görüntülenebilecek. 2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşecek. G...

Buzullar için korkutan rapor: Artık çok geç

Bilim insanları, hangi iklim eyleminin yapıldığına bakılmaksızın, Grönland buzulundaki kaybın, deniz seviyesinde minimum 27 santimetrelik bir artışa katkıda bulunacağını keşfetti.


Caretta caretta yuvasını kürekle açtı, yavrular öldü: 'Yavruların çıkmasına yardım ettim' savunması

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir plaj işletmesinde çalışan görevli, sahilde şezlonglar arasında bulunan caretta caretta yuvasını kürekle açarak yavru carettaların ölmesine neden oldu.

Araştırma: Evli ve üniversite mezunu erkekler daha uzun yaşıyor

1751-2020 yılları arasındaki veriler incelendi. Yapılan bir araştırmada, özellikle evli ve üniversite mezunu erkeklerin, uzun yaşama ihtimalinin yüksek olabileceği sonucuna varıldı.


İşitme kaybı bebeklerde agresifliğe yol açabilir

Koklear implant ameliyatı sonrası oğullarının duymaya başladığını aktaran baba Bilgin, duyup, kendini ifade edebilmesi ile hırçınlığının yok olduğunu, şu an 15 yaşında olan Ege'nin normal...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Melis Sezen bu kez asansörde dans etti

Melis Sezen danslarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Oyuncu son olarak sosyal medya hesabından asansörde dans ettiği anları paylaşınca gündem oldu. 'Sadakatsiz' dizisinde canlandır...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gizemli hastalık hızla yayılıyor: Ölüm oranı yüzde 30

Japonya'da gizemli salgın hastalık paniği giderek büyüyor... Ölüm oranı yüzde 30 olan streptokok toksik şok sendromu vakaları giderek artarken uzmanlar 2024 yılındaki hasta sayısının 2023'ü geride bırakacağını tahmin ettiklerini duyurdu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR