Yukarı
238057

Dolar ne kadar oldu?

18 Şubat 2019 09:42

Dolar/TL TCMB'nin hafta sonundaki zorunlu karşılık adımı ve S&P'nin açıklamalarının ardından haftaya benzer para birimlerinden hafif negatif ayrışarak başlarken, Hazine ihalesi ve dış piyasalar izlenecek

Merkez Bankası (TCMB), hafta sonunda yayınladığı karar ile Türk Lirası zorunlu karşılıkları (ZK) tüm vadelerde 50-100 baz puan düşürürken, bankaların TL zorunlu karşılıklarda hurda altın kullanım hakkını da yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkardı.

Dolar ne kadar oldu?

Dolar/TL 5.2827/5.2874, euro/TL 5.9772/5.9816 seviyesinde işlem görüyor.

TCMB’nin likidite politikalarında aktif olarak kullandığı araçlardan biri olan zorunlu karşılık oranların düşürülmesi bankacılık sektörüne kalıcı likidite sağlarken, yükseltilmesi ise likiditenin piyasadan çekilmesine neden oluyor.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ilgili adıma ilişkin sinyali geçen hafta yaptığı açıklamada vermişti.

Bluebay Asset Management’tan Timothy Ash, dün yaptığı değerlendirmede TCMB’nin adımının likidite açısından önemli bir etki yapmayacağını ancak şahin duruş algısını ve TCMB’nin kaybedilen güvenilirliğini yeniden inşa etmesi açısından zarar verici olabileceğini söyledi. Ash, “Mart sonundaki yerel seçimlerden önce daha belirgin bir gevşemeye geçmeden piyasa tepkisini test edip etmediklerine dair merak uyandırıyor” dedi.

Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye’nin kredi notunu B+ olarak teyit ederken, “durağan” olan not görünümü değiştirmedi.

S&P Cuma gece yarısından sonra yaptığı açıklamada bankacılık sisteminde devletin mali pozisyonunu zedeleyecek bir sıkıntı olasılığının arttığını görürse kredi notunu düşürülebileceğini belirtti.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Süllü, TCMB Başkanı Çetinkaya’nın geçen hafta sözlü yönlendirme ile böyle bir adımın faiz indiriminin öncüsü anlamına gelmeyeceğinden bahsettiğini; dolayısıyla kurda mali politikanın gevşemesi anlamında algı yaratmadığını söyleyerek, “Öte yandan S&P’nin de etkisiyle kur haftaya çok hafif bir yükselişle başladı. Piyasada görünümün pozitife çekilebileceğine dair de beklentiler bulunuyordu, bunun biraz iyimserliği vardı. TL bugün emsallerinden biraz daha negatif ayrışıyor ancak halen 5.20-5.33 bandını koruyor. Bunun yanı sıra küresel ölçekte dolar endeksi halen gücünü koruyor” dedi.

ABD piyasalarının bugün kapalı olması nedeniyle düşük hacim görülebileceğini söyleyen Süllü, “Bugün kurda yatay seyir görebiliriz, aşağıda 5.24, yukarıda ise 5.33 seviyeleri önemli. Kısa vadeli yatay trendde olsak da ana trend yükseliş yönünde. Tanzim merkezleri enflasyona etki edecek olsa da bunun geçici olacağını biliyoruz dolayısıyla enflasyonun bu noktalarda katılaşması, seçim stresi bunda etkili” dedi.

Bir bankacı ise, “Kur Cuma günkü kapanışına yakın biraz negatif ayrışma var. Londra piyasası açıldıktan sonra hareketi daha net görürüz. S-400 ve zorunlu karşılık hikayesi o tarafta nasıl fiyatlanacak onu görmek gerek. Bu adımın sinyali geçen haftadan verildiği için çok bir tepki görmeyebiliriz. Yurtdışı da bu sabah olumlu açıldı” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ile S-400 hava savunma sistemi konusunda yapılan anlaşmada geri adım atılmasının söz konusu olmadığını ve “Temmuz ayında teslimatın yapılması ile ilgili verilmiş söz üzerinden çalışmaların yürütüldüğünü” söyledi.

ABD PİYASALARI KAPALI

ABD ve bazı NATO üyesi ülkeler Türkiye’nin Rusya’dan satın alacağı S-400 sistemlerinin NATO sistemleri ile uyumlu olmadığını belirtiyor ve NATO üyesi Türkiye’nin bu sistemi kullanmasının güvenlik riskleri yaratabileceğini savunuyor.

Yurt içinde bugün saat 10.00’da Ocak ayı konut satış istatistikleri açıklanacak ve Hazine 6 Ağustos 2025 itfalı 6 yıllık altı ayda bir kupon ödemeli değişken faizli tahvili ihraç edecek. ABD piyasalarının kapalı olduğu bugün yurt dışında ise açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

Tahvil-bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 14.99, valörde son işlemde yüzde 14.92 oldu.

Gösterge 2 yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz ise Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 18.6 seviyesindeydi.

REUTERS



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...


İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...


Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR