Yukarı
238791

CHP'li Tacettin Bayır: "Örgüt bir an önce silkelenip toparlanmalı"

22 Şubat 2019 17:21

Ege'nin Sesi-CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır Haftanın Gündemi Programında Gazeteci Sinan Kara’nın konuğu oldu. Ege’nin Sesi TV’de canlı olarak yayınlanan programda CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır Gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. CHP’li Tacettin Bayır örgüte uyarılarda bulunduğu programda: “Biz örgütü hızlı bir şekilde toparlayarak en yüksek oyu alacak bir şekilde çalışmalarımıza başlamak zorundayız” dedi.

İŞTE TACETTİN BAYIR’IN AÇIKLAMALARI

"CHP'DE ADAYLARIN ÖN SEÇİMLE BELİRLENMESİ GEREKİYORDU"

Sinan Kara: Sayın vekilim CHP’de yapılacak olan atamalarda anketlerin baz alınacağı söylenmişti. Sizce yapılan atamalar bu kritere uygun olarak gerçekleşti mi?

Ben siyaseti pozitif yapan bir insanım. Partim için olumsuz bir hava yaratılmasına hiçbir zaman izin vermedim. Fakat bazı gerçeklerinde konuşulması gerekiyor. Bazı durumları halının altına süpürmek alışkanlık halini aldı. Ben her zaman CHP’den aday olacak insanların ön seçimle belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bu ön seçiminde genişletilmiş olarak gerçekleşmesi gerekiyor. Muhtarların ve oda başkanlarının da bu seçimlere katılması lazım. Önce seçim yapıldığında örgütün kendisi karar verecek ve küskünlük olmayacak. Öteki türlü atama yoluyla küskünlükler ortaya çıkıyor. En son tüzük kurultayında da bunu yüksek sesle dile getirdik.  Bu ön seçim maddesi tekrar oylandı ve geçmedi. CHP gibi kurumsallaşmış bir partide 1 yıl önceden adayların tespitinin yapılması gerekiyordu. Son günlere sıkıştırılmasıyla karşılıklı karalamaların olduğu bir süreç yaratıldı. Seçimlere çok az bir süre kaldı hale bir seçim startı verilmiş değil. İl başkanıyken ben bunları başından planlardım. Şuanda maalesef bazı kişiler kendi siyasi geleceklerini garantiye almak için planlamalar yapıyorlar. Kiminle daha fazla oy alabiliriz diye bakmak yerine benim ekip arkadaşım olsun bana yakın olsun anlayışı yerleşti.

"MYK'DA İZMİR'İ KİM BİLİYOR?"

MYK’da İzmir’i temsil eden birisi var mı? Var diyemiyoruz. İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ve Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun da İzmir’in bütün yapısını bildiğini söyleyemeyiz. Örneğin Buca’da siyaset yapmayan, Buca’nın sokaklarını arşınlamamış bir insan kiminle daha fazla oy alacağımızı bilemez. Biz İzmir milletvekilleri olarak bu adaylardan hangisi uygun diye kendimize sorulmasını bekledik. Ben son noktaya kadar bunu bekledim. Bize sorulmayınca 30 ilçe ile ilgili bir rapor hazırlayıp Genel Merkez’e sundum. Olumsuz şeyleri de söyledim. Bunların içinde partisinin adayının pankartını zabıta ile indiren Belediye Başkanı da vardı, seçildikten sonra partiyi tamamen dışlamış olan kişilerde vardı.

"CHP ÖRGÜTÜNDE BİR REHAVET GÖRÜYORUM"

İzmir’in en büyük ilçelerinden Buca’da olanlar partiye yakışmadı. 700 bin nüfusu olan bir ilçeden bahsediyoruz. Buca’daki yangın örgütü de olumsuz etkiledi. Ben karamsar konuşmayı seven bir insan değilim. Ben örgütü rehavet içinde görüyorum. Bu yüzden seçimlere 40 gün kala diyorum ki CHP örgütü artık silkelenmeli. Bu CHP’de 36 yıldır siyaset yapan birisi olarak söylemek zorundayım.  Bu uyarıyı yapan birisi olarak olarak yine sahada en çok beni göreceksiniz. Geçen Menderes’e gittim. Aday adayları arasında kırgınlık vardı. İlçe Başkanımıza dedim bütün aday adaylarına mesaj atıp çağıracaksın. Birlikte başkan adayımızın arkasında güzel bir görüntü verdik. İnanılmaz bir kalabalık toplanmıştı orada. Küskün olan arkadaşlarımızı da çağırdık. Çok güzel bir şekilde şimdi hep beraber çalışıyorlar. Adayımız çalışmalarına şimdi büyük kalabalıklarla gidiyor.

"GÜZELBAHÇE'DE KIRGINLIKLARIN GİDERİLMESİ GEREKİYOR"

Oturduğum ilçeden bahsedeyim. Oturduğum ilçe olan Güzelbahçe’nin yüzde 20’si Yelki’de ikamet etmekte. Seçmenin yüzde 20’si oradadır. Yelki’den bir kişiyi bile belediye meclisine almamışsınız. Benim söylediklerimden ne belediye başkan adayımız nede meclis üyesi adaylarımız alınmasın. Ben gerçekleri partinin ağabeyi olarak söylemek zorundayım. Partinin oyu azalırsa birileri oyları azaltanların yakasına yapışıp hesap sorar. Bizim için partinin oyunun daha da artması önemlidir. Ahbap-çavuş ilişkileriyle listeler hazırlanırsa oylar giderek düşer. Güzelbahçe bir kutuplaşma var. İktidar olan yani belediye başkanı olan tarafın kırgınlıkları tamir edecek bir olgunluk göstermesi gerekiyor. Her seçimde bu kırgınlıkları iktidar olan taraflar artırıyor. Bu partide belediye başkanları gelip gider fakat kimsenin partinin oylarını azaltmaya hakkı yok.

"İZMİR'İN HAKKINI KİM SAVUNACAK?"

Sinan Kara: Partide adayların belirlenmesi için anketler yapıldı. Ve milyonlarca lira bu anketlere para harcandı. İnsanlar bu konuda çok şikâyetçi ve dertlerini anlatacak bir yerde bulamıyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Süreç iyi yönetilemedi. MYK’da İzmir’i iyi tanıyan birisi yok. Bir Ankara’ya birde İstanbul’a bakın ama İzmir’in bilen birisi yok MYK’da. Kim orada İzmir’in hakkını savunacak? Şimdi Malatyalı bir arkadaşımızın eş-dost muhabbetiyle Karaburun’da ve Güzelbahçe’de ilintisi olduğu söyleniyor ve iddia ediliyor. Adayımız zaten canlı yayında bunları söylemişti. Genel Başkan'a  Buca’da Suat Nezir’in çekildiğinin söylenmesi hepsi bir senaryo. Aslında düzeltme imkanı var. Burada bir haksızlık var.

"İL BAŞKANININ BUCA ADAYI İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI BÜYÜK BİR GAFTI"

-Sinan Kara: Genel Başkan yanlış yönlendirilmiş olabilir fakat şimdi bütün medya Buca'daki olayı konuşuyor. Ve Genel Başkan neden bir telefonla olayın gerçek aslını öğrenmek istemedi?

Düzeltme süresi halen devam ediyor. Genel Başkanımızın doğru bilgiye ulaşacağını düşünmek istiyorum. Tabiki bu bilgiler şimdilik kulaktan dolma bir şekilde. İl Başkanımız Buca adayı ile ilgili bazı tereddütlerin olduğunu söyledi. Bu da bir büyük bir gaftı. Böyle bir şey varsa söylenmeli. Ben o arkadaşımızla ilgili öyle bir şeyin olduğunu düşünmüyorum. Rahatsızlık duyan kesimin büyük bir kısmı aday olarak şimdi gösterilen kişinin adaylık başvurusunun olmadığı yönünde. Buca’da 18 tane aday adayı vardı. Açık ara kazanabileceğimiz bir ilçeyi şimdi kaybetme riski yaşıyoruz açıkça söylemek istiyorum.

"KİMİN AKRABASI VEYA YAKINI BİLİNMİYOR"

Sinan Kara: Buca’da Bakırköy’den meclis üyeliği yapan birisi listede aday olarak gösterildi. Bu konuda da bazı itirazlar bulunmakta…

Aslında çok ilginç değil. Herhalde Bakırköy ve Buca B harfi ile başladığından böyle bir işi yaptılar. Kimin yakını ya da akrabası olduğunu bilmiyoruz. Ben böyle bir şeyi açıklamak zorunda kalmak istemezdim. Bizim hesap vermemiz gereken bir halk var. Sonra oylarımız azalınca bizden hesap soruluyor. Bu tarz yanlışlar aslında oy kaybettiriyor.

"CHP'LİLER OLARAK EKİP SİYASETİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Sinan Kara: CHP İzmir’de zaman zaman ekip siyasetleri oluşuyor. Zamanında Önder Sav ve ekibi vardı. Aziz Kocaoğlu ve ekibi uzun bir süre İzmir’i dizayn etti. Şimdi İzmir’de yeni bir ekipleşmemi doğdu?

Biz CHP’liler olarak buna izin vermeyeceğiz. Her yere sandıklar konulacak. Onların seçtiği insanlar milletvekili ve belediye başkanı olacak. Genel Merkez ilk tüzük kurultayında ön seçim kararı almak zorunda. Ön seçimden asla korkmamalıyız.

"BAZILARI TARAF OLMAK İSTEMEMİŞ OLABİLİR"

Sinan Kara: Buca ile ilgili olarak İzmir milletvekilleri gerekli hassasiyeti sizce gösterdiler mi?

Bazı arkadaşlarımız bulaşmak istememiş olabilirler. Bazıları da taraf olmak istememiş olabilir. Buca’da süreç devam ediyor ama diğer ilçelerde artık birleştirici olmak zorundayız. Biz insanları bir arada tutmak zorundayız. Seçim sonuçlarıyla ilgili olumsuzluklar olursa kimin sorumlu olduğunu CHP örgütü biliyor. Ben kişisel olarak yanlış gördüğüm şeyleri söylemeye devam edeceğim. Bazı ayak oyunlarına birilerinin dur demesi gerekiyor.

"TUNÇ BEYİN NAİF BİR YAPISI VAR"

Sinan Kara: İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayının bazı haksızlıklara karşı sessiz kaldığı söyleniyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Tunç Beyin naif bir yapısı var. Ben bazı konularda Genel Merkez’le görüştüğünü düşünüyorum. Belki bu itirazlarını kamuoyu ile paylaşmamış olabilir.

"LİSTELERDE KOTALARA UYULMASI GEREKİYOR"

Sinan Kara: Kadın adaylar hakkında ne düşünüyorsunuz? Zaten iki kadın aday gösterildi…

Liste oluştururken bazı kotalara uyulması istenir. Eğer bu kota uygulanmamışsa o listelerin ilçe başkanlarına iade edilmesi gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa yanlış olur. Örgütün toprağında çapa yapılmayınca böyle karışık işler olabiliyor. Biz bir hata yaptığımızda abilerimize sorardık. Şimdiki arkadaşlarımızın bir çoğu artık böyle düşünmüyor.

"BEN ÖRGÜTÜN MOTİVASYONUNU ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUM"

-Sinan Kara: Dün bir yerde 11-12 ilçede sıkıntı görüyorum dediniz. Bu konuyu biraz açar mısınız?

Ben örgütün üzerindeki rehaveti aşmak istiyorum. Ben örgütü kamçılamaya çalışıyorum. 30’da 30 yapacağız dersek rahatlık çöküyor. Bazı arkadaşlar açıklamalardan dolayı örgütün motivasyonun bozulduğunu düşünüyorlar. Ben burada CHP İktidarının sürmesi için uğraşıyorum.

"ANKARA MERKEZLİ SİYASETİ DOĞRU BULMUYORUM"

-Sinan Kara: İl Başkanı ile devamlı iletişim halinde misiniz? Bu riskleri ona da anlatıyor musunuz?

İl Başkanı ile milletvekilleri olarak bir toplantı yaptık. Orada da bu riskleri söyledim. Ankara merkezli siyaset yapmayı doğru bulmuyorum. Nasılsa İzmir çantada keklik anlayışı yanlış. 11-12 ilçenin riskli olduğunu açıkça orada da söyledi. Bir an önce planlama yapıp çalışırsak daha çok oy alacağımıza inanıyorum. Bir milletvekilimizin kardeşi de meclis üyesi adayı olarak yazılmış. Ben durumu etik olarak bulmuyorum. Söyledikleri ile yaptıkları aynı olmayan kişiler siyasette kalıcı olamazlar.

"BU KADAR BÜYÜK BİR DEĞİŞİM OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORDUM"

-Sinan Kara: İzmir’de bu kadar büyük bir değişim olacağını düşünüyor muydunuz?

Doğru söylemek gerekirse düşünmüyordum. Vekillerde yüzde 50 belediye başkanlarında ise yüzde 80 oranında bir değişim oldu. Bu mevcut başkanlarımızın başarısız olduğunu göstermez. Ben yeni insanların bu bayrak yarışını sürdürmesi için değişim yapıldığını düşünmek istiyorum. Neden başarılı bir belediye başkanı değiştirilirken, 10 yıldır başarısız olduğu bilinen bir kişi değiştirilmez.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

23 Nisan’da Belediye Başkanı Kaan Bağçivan oldu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Beyaz Altay Gündüz Bakımevi öğrencilerinden Kaan Bağçivan, Belediye Başkanı Mustafa Turan’ı ziyare...

Başkan Önal, haftanın ilk mesaisine şantiyelerden başladı

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, haftanın ilk mesaisine saat 06.00’da Fen İşleri, Temizlik ve Park Bahçeler Müdürlüğü ziyaretleriyle başladı. Her zaman birlik ve dayanışma içinde ola...


Bayındır 25. Uluslararası Çiçek Festivali 25-28 Nisan'da Yapılacak

Bayındır Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Çiçek Festivali'nin bu yıl 25'ncisi gerçekleştirilecek. Bayındır şehir merkezinde yapılacak olan festival ...

Bucalı çocuklara bayram hediyesi

Buca Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ruhunu tüm kente yayacak.  Bu kapsamda 23 Nisan tarihinde düzenlenecek Çocuk Şenliği’ne tüm çocukları davet eden Belediye Başka...


Efes Selçuk’ta çalışmalar Büyükşehir iş birliği ile hız kazandı

Havaların ısınmasıyla birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayacak olan Efes Selçuk’ta kent merkezinde İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği i...

EGEHAYMER kalitesini bir kez daha tescilledi

Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEHAYMER), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yapılan denetimler sonucunda hâlihazırda sahip olduğu TSE-ISO-EN 9001 ...


Yeşilçam’ın çehresi değişecek

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Yeşilçam Mahallesi’ni ziyaret etti. Mahallede ihtiyaç duyulan hizmet ve yatırımları en kısa sürede yapacaklarını söyleyen Başkan Eşki, fiziki yatırımla...

“Öz’e Dönüş” konseptiyle en güzel yemekler ve otlar yarıştı

Doğadan toplanan yüzlerce türdeki otun tezgahlarda yerini aldığı 13. Alaçatı Ot Festivali’nde, Doğa Rutkay’ın sunduğu yarışmada en güzel yemekler ve otlar yarıştı. 107 çeşit ot toplanan y...


Maraton İzmir’de ödüller dağıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl beşincisini düzenlediği Maraton İzmir Avek'te 42 kilometrede yarışan ve dereceye giren sporculara ödülleri verildi.  

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR