Yukarı
242042

TMSF’den Koza Altın açıklaması

20 Mart 2019 11:54

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, Koza Altın'ın satışını şu an için düşünmediklerini söyledi. Ahlatçı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı, bu yıl hedeflerinin Koza Altın'ı bünyelerine katmak olduğunu, ihale açıldığında en yüksek teklifi verip alacaklarını, şirketin değerini 1.3-1.5 milyar dolar civarında hesapladıklarını açıklamıştı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal satışı muhtemel şirketlerle ilgili açıklamada bulundu. Koza Grubu’nun Türkiye’de çıkarılan altının üçte birini çıkardığı için ekonomik değerinin yüksek ve stratejik öneme sahip olduğunu söyleyen Gülal, “Türkiye’de yılda 27.2 ton altın çıkarılıyor. Geçen yıl sonu itibariyle bu miktarın 8.2 tonunu Koza Grubu çıkardı ki bu hemen hemen yüzde 30’a tekabül ediyor” dedi.

‘SATIŞI ŞU AN HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL’

Koza Altın İşletmeleri’ne ait Kayseri Himmetdede altın madeninde düzenlenen basın toplantısında konuşan Gülal, Koza şirketlerine yönelik hukuki sürecin devam ettiğini söyleyerek, “Yasal altlık olarak bu şirketlerin satışı sürdürülebilirlik üzerine kurulu. Yani şirketin ekonomik devamlılığında tehlike söz konusuysa şirketin satışı gündeme gelebiliyor. Koza’da sürdürülebilirlikle ilgili bir sıkıntı olmadığı için şu an satışla alakalı bir durum söz konusu değil” dedi.

Gülal Koza şirketlerine yönelik Türkiye’de hukuki sürecin devam ettiğini belirterek kanunen müsadere kararı (hisselerin devlete geçmesi) alınmadan bu satışın gerçekleşemeyeceğini söyledi. Öte yandan İngiltere’de de Koza Altın’la ilgili süren hukuki bir süreç bulunuyor.

Gülal grup bünyesinde bulunan Boydak ve Naksan gibi dev gruplarla ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Boydak ve Naksan’ın aktif olarak büyük gruplar olduğunu, satışının da çok kolay olmayacağını söyleyen Gülal, “Bunlar çok kıymetli şirketler, eğer satışa çıkarsak her zaman alıcısı olur. Boydak mobilya sektörünün yüzde 60’ına vaziyet ediyor. Dolayısıyla pazar payı bu kadar yüksek olan bir şirketi satmakta zorlanmayız. Şimdilik satışla alakalı bir düşüncemiz olmadığı için değerleri ile alakalı bir çalışma yapmadık” diye konuştu.

Gülal, şirketlerin değerini veren herkese satabileceklerini ancak yasal altyapının müsait olmadığını ve bir hukuki düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

DUMANKAYA’DA BİR ETAP NİSAN’DA BİTECEK

Gayrimenkul geliştirme şirketi Dumankaya’nın Mozaik adlı projesine başladığını ve ilk etabın Nisan’da, ikinci etabın ise Ağustos’ta bitirileceğini söyleyen Gülal, “Diğerleri ile alakalı da süreç devam ediyor. Son noktadayız, en kısa zamanda anlaşma sağlayacağız” dedi.

Dumankaya Grubu ve Fi Yapı Grubu geçen yılın Haziran ayında yarım kalan inşaat projelerini bitirmek üzere Alman Dress&Sommer liderliğindeki konsorsiyumla işbirliği anlaşması imzaladı. Tamamlanmamış beş projesi bulunan Dumankaya ve dört projesi bulunan Fi Yapı’nın bunları 2.5-3 yıl içinde bitirmesi planlanıyordu.

BORÇLARINI KAPATMAYA EN YAKIN ÇUKUROVA

TMSF’nin elinde 20-25 yıllık dosyalar olduğunu, bu dosyaları kapatarak ilerleme kararı aldıklarını söyleyen Gülal, Cavit Çağlar ve Zeytinoğlu Grup olmak üzere iki grupla “helalleştiklerini” belirtti.

“Tamamlamaya çalıştığımız, helalleşmeye yakın olduğumuz dosyalar var, helalleşme imkanımız olmayan dosyalar var Murat Demirel, Erol Aksoy gibi” diyen Gülal TMSF’nin kurulmasından bu yana 23 milyar dolar tahsilat yaptığını söyledi.

Gülal bu dosyalarla ilgili bundan sonra tahsil edilecek çok yüksek tutar kalmadığını ifade ederek, “Belki 500-600 milyon dolar daha tahsilat yaparız diye planlıyoruz, artık son aşamadayız” dedi.

Çukurova Grubu’nun borçlarını tamamen kapatmaya yaklaştığını belirten Gülal, “Helalleşmeye en yakın Çukurova. Çukurova’dan bugüne kadar 2.3 milyar dolar tahsilat sağladık” diye konuştu.

TMSF’nin Ekim-Aralık 2018 dönemi faaliyet raporuna göre el konulan Pamukbank için 2018 sonu itibariyle Çukurova Grubu’ndan 2.25 milyar dolar, İnterbank ile ilgili olarak da yine Çukurova’dan 154 milyon dolar tahsilat yapıldı.

TMSF KAYYUMLUĞUNDA 928 ŞİRKET VAR

Gülal’ın verdiği bilgiye göre hali hazırda TMSF kayyumluğunda yönetilen 928 şirket bulunuyor. Bu şirketlerin 2018 sonu itibariyle özkaynakları 21.2 milyar TL, ciroları toplam 31.6 milyar TL, aktif büyüklükleri ise 57.8 milyar TL seviyesinde. Bu şirketlerde 4,282 çalışan bulunuyor.

Gülal bu şirketlerin TMSF tarafından devralınmasının ardından aktif olarak yüzde 29 büyüdüğünü ayrıca tasfiye sürecine girenlerin olduğunu söyleyerek, bu şirketlerin 323’ünün gayrifaal olduğunu ve tasfiye sürecinin başladığını açıkladı.

REUTERS



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklentilerin altında​ kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre daha önce 16 Mart ile biten haftada 210 bin seviyesinde gerçekleştiği açıklanan başvuru sayısı 212 bin ol...

Asgari ücrette seçim sonrası büyük tehlike

Enflasyon hızla yükselirken hükümet 2024'te asgari ücrete ara zam yapmama kararından geri adım atmadı. Konu seçim döneminde de gündeme gelmedi. Asgari ücrette ara zam olmaması, özel sektö...


Sosyal koruma harcamalarının milli gelire oranı geriledi

Sosyal koruma harcaması 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Bu harcamanın yüzde 98,2'sini 1 trilyon 267 milyar 924 milyon...

JPMorgan'dan borsa uyarısı geldi

Banka stratejisti Dubravko Lakos-Bujas müşterilerine çarşamba günü yayımladığı notta yatırımcıları momentum trade hareketi durakladığında “yanlış tarafta sıkışıp kalabilecekleri” konusund...


Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,59 ve holding endeksi yüzde 0,18 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,88 ile kimya petrol plastik olurken, en çok kaybettiren ...

TÜİK: İşgücü maliyeti 2022'de aylık 11 bin 602 TL oldu

TÜİK'in İşgücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11 602 TL olarak gerçekleşti. Finans ve sigorta faaliyetleri (K) sektörü, 28 bin 790 TL...


Yatırımcılar dikkat... Altın fiyatları düşüşte!

Geçen hafta Fed kararı sonrası rekor seviyeye yükselen altın haftanın dördüncü işlem gününde de düşüşünü sürdürüyor. İşte gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını, ons altın fiyatları....

Vergide 17,5 milyarlık kaçak yakalandı

Ülke genelinde 237 bin vergi incelemesi yapan vergi müfettişleri 17,5 milyar liralık kayıp ve kaçak yakaladı. Mükelleflere 37 milyarlık ceza faturası çıktı. Vergi müfettişlerinin 2023 yıl...


Pegasus, Boeing 737 kararını değiştirdi

Pegasus Havacılık CEO’su Güliz Öztürk Bloomberg’e verdiği röportajda, “Tek tip bir filo oluşturma yolunda ilerliyorduk. Ancak mevcut büyüme ve büyüklükle birlikte kendi iç analizlerimizi ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR