Yukarı
252362

Dutun faydaları nelerdir?

02 Temmuz 2019 10:12

Yüksek oranda vitamin ve minerallere sahip olan dut; Protein açısından da oldukça zengindir. Çok eski çağlardan beri alternatif tıpta hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan dutun faydaları ile ilgili hazırladığımız haberde merak edilen tüm soruların cevaplarını bulacaksınız... Dutun faydaları nelerdir? İşte cevapları...

Dutlar lezzetli ve besleyicidir, dünyanın her yerinden insanların yemeye bayıldığı meyvelerdendir. Dutlar Morus alba ağacının bir ürünüdür. Dut ağacının yaprakları ipek böcekleri için de zengin besinler içerir. Dut yaprakları aynı zamanda anti-enflamatuar olarak saç dökülmesine karşı ilaçlı tedavi olarak kullanılmaktadır. Dutların sağlık üzerinde sayılamayacak kadar çok yararları vardır. Şimdi, dutun faydaları nelerdir? Gelin hep birlikte öğrenelim…

DUT HAKKINDA

Dut, dut ağacının (Morus alba) meyvesidir. 4-5 metreye varan ağaçlarda yetişir ve daha çok ılıman iklimleri sever. Genelde iyi bilinen siyah dut ve beyaz duttur. Tatlıdır ve su bakımından zengin ve çok sağlıklı bir meyvedir. Dut şeker, protein, yağ, karışık asit, malik asit, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini, demir, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, karoten ve antosiyanin bakımından zengindir.

Dutlar, sindirim sağlığını iyileştirmeye, kolesterolü düşürmeye, kan şekeri seviyesini kontrol etmeye, kan basıncını düzenlemeye, kanser riskini azaltmaya, kan dolaşımını iyileştirmeye, anemiyi iyileştirmeye, vizyonu geliştirmeye, daha iyi bir kalp sağlığını korumaya, beyin sağlığını iyileştirmeye, bağışıklık gücünü arttırmaya ve inşa etmeye yardımcı olur.

DUTUN BESİN DEĞERLERİ

100 gram dutta aşağıdakiler bulunur:

Su: 87,68 g
Enerji: 43 kcal
Protein: 1,44 g
Toplam lipit (yağ): 0,39 g
Karbonhidrat: 9.8 g
Lif: 1.7 g
Toplam şekerler: 8.1 g
Kalsiyum: 39 mg
Demir: 1.85 mg
Magnezyum: 18 mg
Fosfor: 38 mg
Potasyum: 194 mg
Sodyum: 10 mg
Çinko: 0.12 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 36,4 mg
Tiamin: 0.03 mg
Riboflavin: 0.1 mg
Niasin: 0.62 mg
B-6 Vitamini: 0.05 mg
Folat, DFE: 6 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 1 µg
A Vitamini, İÜ : 25 İÜ
E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.87 mg
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
K Vitamini (filokinon): 7.8 µg
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.03 g
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.04 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.21 g
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Kafein: 0 mg

DUTUN FAYDALARI

Dutun sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:

Düşük Kolesterol

Dut yemek, vücudunuzdaki kötü kolesterol seviyelerini düşürmenin iyi bir yoludur ve bu da kardiyovasküler problemleri önlemede yardımcı olur

Sindirimi rahatlatır

Dutlar mideniz için bir nimettir. Diğer çeşitli meyve ve sebzelerde olduğu gibi dutlarda da bol miktarda diyet lifi bulunur. Diyet lifi dışkıyı toplayarak ve yemeğin sindirim sistemi içerisindeki hareketini hızlandırarak sindiriminizi geliştirmenize yardımcı olur. Bu kabızlık, şişkinlik ve kramp oluşumlarını azaltır.

Kan şekeri seviyelerini kontrol altına alır

Özellikle beyaz dutlar, vücudun şeker seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Beyaz dutta bulunan bazı kimyasallar tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaca benzer. Beyaz duttaki bu bileşikler, bağırsaktaki şekerleri yavaşça parçalayarak ve kana yavaşça emilmelerini sağlayarak vücudun şeker seviyelerini optimum seviyede tutmaya yardımcı olur.

Kanser riskini azaltın

Kendinizi kanserden korumak istiyorsanız, dut tam da yemeniz gereken şeydir. Dutlar, tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını durdurmada ve sizi kanserden korumanıza yardımcı olan antioksidanlar ve bitki besleyiciler bakımından zengindir. Dutlar kanser hücrelerini uzak tutmaya yardımcı olan antosiyaninlerle doludur. Ayrıca anti-kanser özelliklerine sahip resveratrol içerirler. Resveratrol kanseri inhibe edici özellikleri nedeniyle kolon kanseri, cilt kanseri, prostat kanseri ve tiroid ile mücadelede yardımcı olmaktadır .

Kan dolaşımını artırır

Dutlar vücuttaki kan akışını iyileştirir, kan basıncını kontrol eder ve kanı temizler. Dutlar, demir açısından zengin oldukları için kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik eder. Kan damarlarını sağlıklı tutan polifenoller ve ayrıca tansiyonu düşüren potasyum içerir.

Anemi tedavisi

Dutlar, demir açısından zengin oldukları için anemiyi tedavi etmek için harikadır. Ayrıca yorgunluk ve baş dönmesi gibi anemi semptomlarını da iyileştirir.

Kalp sağlığını korur

Dutların lifleri, antioksidanları ve flavonoid içeriği kalp sağlığını iyileştirir. Tutarlı bir kan akışını sürdürmede yardımcı olurlar, böylece kalp krizlerini ve felçleri önlerler. Dutlar, kalp için sağlıklı kabul edilen polifenoller bakımından zengindir.

Daha iyi bir görüş için

Havuç gibi dutlar da gözlerinize iyi gelir. Görüşünüzü geliştirir ve gözlerinizi retina dejenerasyonuna ve göz görme kaybına neden olan serbest radikallerden korur. Dutlar, gözlerinizi oluşturan hücrelerde oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan zeaksantin içerir. Dutlarda bulunan karotenoidler, katarakt ve maküler dejenerasyonun önlenmesine yardımcı olur.

Bağışıklığı geliştirir

Dutlar, makrofajları içinde bulunan alkaloitler yoluyla aktive ederek bağışıklık sisteminin geliştirilmesine yardımcı olur. Makrofajlar, her zaman bağışıklık sistemini uyarır. Dutlar ayrıca bir başka bağışıklık güçlendirme elemanı olan C Vitamini içerir.

Yaşlanma karşıtı özellikler

Diğer tüm meyveler gibi dutlar da etkili yaşlanma karşıtı ajanlar olarak bilinen ve genç, parlak bir cilt yaratan antioksidanlar bakımından zengindir.

Kilo vermenize destek olur

Dutlar, zengin besin proli ve bol miktarda lifi sayesinde kolayca kilo vermenize yardımcı olabilir. Özellikle lif, iştahınızı bastırmanıza, sindirimi artırmanıza ve sizi daha uzun süre tok tutmaya katkı sağlayabilir.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Sizi mutlu edecek finansal alışkanlıklar

Gözünüzde büyütmeyin, yalnızca biraz daha planlı hareket edin, sistemli hareket edin yeter. Bu size hem maddi hem zamansal kazanç, hem de mental huzur verecektir ve zaman içinde bunun fay...

Üretkenliğinizi artıracak öneriler

Potansiyelinizi en yüksek seviyeye çıkarmak için doğru yönlendirmeye odaklanmak önemlidir. Üretkenliğinizi artırmak için aşağıda belirtilen 6 adımı deneyebilirsiniz...


Ülkelerin IQ seviyeleri açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...

Bir bireyin zeka düzeyi genellikle 100 puan olarak kabul edilir. Bu değerin üzerinde olanlar genellikle ortalamanın üstünde, altında olanlar ise ortalamanın altında kabul edilir. Zeka Quo...

Araştırma: İstanbulluların ömrünün 3,5 yılı trafikte geçiyor

rta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Yeditepe Üniversitesinden akademisyenler, İstanbul trafiğini 9 yıl boyunca analiz ede...


Deprem bölgelerinde oturanlara uyarı: 'Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin'

Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yer altı sularına ve olası tehlikelere dikkat çekti.

Kedilerin insanları 'dinlediği' bilimsel olarak kanıtlandı

Bilim insanları, kedilerin onlarla konuştuğumuzu anlayıp anlamadıklarını tespit etmek üzere bir çalışma gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar, kedilerle 'tatlı' konuştuğumuzda bizi anladık...


Yılın ikinci Güneş tutulması bugün

Bu yıl ikinci kez parçalı Güneş tutulması gerçekleşecek. Tutulma bugün Avrupa, kuzeydoğu Afrika ve Orta Asya'dan görüntülenebilecek. 2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşecek. G...

Buzullar için korkutan rapor: Artık çok geç

Bilim insanları, hangi iklim eyleminin yapıldığına bakılmaksızın, Grönland buzulundaki kaybın, deniz seviyesinde minimum 27 santimetrelik bir artışa katkıda bulunacağını keşfetti.


Caretta caretta yuvasını kürekle açtı, yavrular öldü: 'Yavruların çıkmasına yardım ettim' savunması

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir plaj işletmesinde çalışan görevli, sahilde şezlonglar arasında bulunan caretta caretta yuvasını kürekle açarak yavru carettaların ölmesine neden oldu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Güven Hokna'dan açıklama: 'Tuvalet temizledim'

Efsane dizi Yaprak Dökümü'nde hayat verdiği Hayriye karakteriyle hafızalara kazınan oyuncu Güven Hokna katıldığı bir programda hayatıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Hokna, çektiği bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR