Yukarı
272549

CHP’li Kılıç: “İller Bankası Merkez Ankara Projesi’nde kiracı mı olacak?”

21 Ocak 2020 09:43

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Sayıştay’ın İller Bankası ile ilgili 2018 yılı denetim raporu hakkında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

Soru önergesi ile ilgili yazılı açıklama yapan Av. Kılıç, raporda yer alan İller Bankası’ndaki yolsuzluklarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Av. Sevda Erdan Kılıç, raporda; İller Bankası’nın 2018 yılı giderleri toplamının geçen yıla göre yüzde 23,69 oranında artarak 1 milyar 375 milyon TL’ye yükseldiğinin, giderlerin geçen yıla göre artmasında özellikle faiz giderlerindeki artışın etkili olduğunun belirtildiğini kaydetti. Yıl içerisinde bankanın nakit ihtiyacı nedeniyle para piyasalarında borçlanmaya gitmesi sonucu faiz giderinde artış gerçekleştiğinin ifade edildiğini aktaran Av. Kılıç, “Bu faiz gideri, AKP’nin iktidara geldiği 2002’den beri ülkemizin sırtında adeta bir kambur gibi durmaktadır.” dedi.

     CHP’li Av. Kılıç, şunları kaydetti:

     “Raporda, bankanın öncelikle öz kaynaklarından kredi kullandırttığı, ortaklarının yoğun kredi talebini öz kaynaklarıyla karşılayamayınca da gerek kredi gerekse fon olarak faizle kaynak temin etme yoluna gittiği kaydedilmiştir. Yerel yönetimlerin kredi talebinin yanı sıra, yapılan protokoller kapsamında ilgili Bakanlığa arsa ve bina karşılığında verilen avans mahiyetindeki limitsiz fonlar ile yüksek miktarlara ulaşan personel ihtiyaç kredileri likit talebini yüksek seviyelere çekmektedir. Bu sebeplerden dolayı Banka, ortaklarından gelen kredi taleplerini kendi kredi temin ederek karşılayabilmekte, borçlanarak borç vermektedir. İller Bankası borçlanırken yüksek faize maruz kalmakta ve düşük vadeyle borçlanabilmektedir; ancak kullandırdığı kredilerin hem faizi daha düşüktür hem de vadesi daha uzun olmaktadır.”

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, raporda; belediye ve İl Özel İdarelerinin banka tarafından yürütülen işlerine ilişkin bankanın ihale kararlarına ait damga vergisinin yüklenicilere ödettirilmesinin, mevzuata uygunluk bakımından sorunlu bir uygulama olduğuna işaret edildiğini kaydetti.

Sayıştay’ın raporunda, İller Bankası’nın yeni genel müdürlük hizmet binasının yapımı ile ilgili de tespitlerde bulunduğunu ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, “Rapora göre; İller Bankası Yönetim Kurulu 4 Ekim 2018 tarihli kararı ile Genel Müdürlük Hizmet Binası olarak kullanılmak üzere, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün Merkez Ankara Projesinde yer alan R Blok’un kiralanması için gerekli görüşmelerin yürütülmesi ve varılacak sonucun Yönetim Kurulu’na sunulması hususunda Genel Müdürlüğe yetki vermiştir. Yönetim Kurulunun 13 Nisan 2016 tarihli kararı ile bankanın Ankara merkezindeki tüm birimlerinin yer alacağı bir hizmet binası yapılıncaya kadar, uygun bir hizmet binası kiralanması hususunda Genel Müdürlüğe verilen yetki çerçevesinde; Çukurambar mahallesindeki mevcut bina, 15 Nisan 2016 tarihli sözleşme ile 3 yıl süreyle kiralanmıştır.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Sayıştay’ın, Banka’nın Ankara ilindeki tüm hizmet birimlerinin bir arada toplanmasını sağlayacak büyüklükte ve kendisine ait Genel Müdürlük Hizmet Binasının bir an önce yapılmasını önerdiğini belirtti.

“Kira adı altında milyonlar aktarılmaktadır”

Av. Kılıç, şu hususları belirtti:

“Sayıştay, bunu öneriyor ama İller Bankası’nın Sayıştay’ı dinleyeceğini pek zannetmiyorum. Çünkü, diğer pek çok bakanlık ya da kamu kurumunun yaptığı gibi, AKP’ye yakın müteahhitlerin yaptığı binalar kiralanarak onlara ‘kira adı altında’ milyon liralar aktarılmaktadır. Bir bloğunun kiralanması görüşmeleri için İller Bankası Genel Müdürlüğüne yetki verilen Merkez Ankara Projesi kimin diye baktığımızda yine karşımıza Pasifik İnşaat çıkmaktadır. Kimindir bu Pasifik İnşaat? Sahibi olduğu ve 2013 yılında AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı Next Level Alışveriş Merkezi’ni, borçlarından kurtulmak için Ziraat Bankası’na devreden AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi ve Recep Tayyip Erdoğan’ın doğduğu Rize Güneysulu olan Fatih Erdoğan’ındır.  Peki bu proje tamamlanıp R Bloğa İller Bankası kiracı olarak taşındığında acaba oraya kaç milyon Lira kira verecektir? İller Bankası’nın Merkez Ankara’dan blok kiralaması, Emlak Konut GYO’nun kendi arsası üzerinde inşa edilen Merkez Ankara projesinden daha maket halindeyken 842 milyon liraya 144 ofis alarak Pasifik İnşaat’a destek olması gibi bir destek değil midir? Rant uğruna, kendinizi daha çok zenginleştirmek, vatandaşı ise daha çok fakirleştirmek için çevirdiğiniz dümenler, oyunlar bir gün boynunuza dolanacaktır ve o gün de çok yakındır.”

CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, Sayıştay raporunda; kasada nakit bulundurma limitlerine riayet edilmesi ve yüksek miktarlarda nakitin bankaya taşınmasında güvenlik tedbiri alınması konusunda tespitlerde bulunulduğunu kaydetti.

“Veznedara eşlik edecek güvenlik neden almıyorsunuz?”

Raporda; vezne sorumlusunun, 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar değişen tutarlarda parayı bankaya taşıması esnasında herhangi bir güvenlik desteğinin eşlik etmediğinin vurgulandığını ifade eden Av. Kılıç, “Her yere para harcıyorsunuz da AKP’nin bütün projelerini destekliyorsunuz da yaklaşık 1 milyon TL’lik bir meblağı bankaya götüren veznedara eşlik edecek bir güvenliği neden almıyorsunuz? Gerçekten sizin bu yaptıklarınızı anlamak çok zor.” ifadesini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Sayıştay raporunda; 2018 yılında yönetim ve denetim kurulu üyelerinin birden fazla işverenden ücret alması dolayısıyla, 2017 yılı ücret gelirinin yıllık beyanname ile beyan edilmesi sonucu ödedikleri ilave vergilerin ilgili YPK kararları doğrultusunda kendilerine ödenmesi hususunda 7 adet talep yapıldığı, talepte bulunan Yönetim Kurulu üyesi 7 kişiye toplam 36.886 TL tutarında ödeme yapıldığının vurgulandığını bildirdi.

Av. Kılıç, “Banka tarafından, İller Bankası Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerinin birden fazla işverenden ücret almaları dolayısıyla Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi vermeleri sonucu ödedikleri ilave vergilerden ilgili YPK kararına göre kendilerine ödenen tutarlar ücret olarak değerlendirilmeyerek farklı uygulama yapıldığı kaydedilmiştir. Ancak, ödenen tutarların ücret olarak değerlendirilip bordro düzenlenerek gelir vergisi kesintisi ve damga vergisine tabi tutulması, brüt tutarlarının personel giderleri hesap gurubundaki ilgili hesabına gider yazılması ve ödemelerin buna göre gerçekleştirilmesinin uygun olacağı  vurgulanmıştır.” tespitinde bulunulduğunu ifade etti. Av. Sevda Erdan Kılıç, “Sayıştay raporunda da belirtildiği gibi 2018 yılında birden fazla işverenden ücret alan yönetim kurulu üyelerinin, 2017 yılı ücret gelirinin yıllık beyanname ile beyan edilmesi sonucu ödedikleri ilave vergiler karşılığı yaklaşık 37 bin TL’yi istemelerini kendilerinin vicdanına bırakıyorum.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, Bankanın kullandırdığı önceki yıllardan gelen tutarlarla birlikte 2018 yıl sonu itibariyle yaklaşık 28 milyar TL’lik kredi ile ilgili olarak ne şekilde bir yapı denetim hizmetinin sunulduğuna ilişkin bilgiye doğrudan ulaşım sağlanamadığını da kaydetti.

 

 

 

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.


Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...

Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...


İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR