Yukarı
273213

Dolar/TL haftaya nasıl başladı?

27 Ocak 2020 09:45

Dolar/TL bu sabah 5.95 seviyesine yükselerek baskı altında kalmayı sürdürdü. Küresel piyasalarda yeni corona virüsünün yayılmasına ilişkin endişeler riskli varlıklardan çıkışa neden oluyor. İşte dolar kurunda son durum...

İç piyasada Hazine’nin bugün yapılacak 2 yıllık gösterge tahvil ihracı dahil olmak üzere bu haftaki ihaleleri takip edilecek.

DOLAR

5.9439(%0.05)

EURO

6.5553(%0.05)

ALTIN

301.804(%0.51)

Çin koronavirüsün bulaşıcılığının artmaya başladığını açıkladı ve koronavirüs salgını nedeniyle 80 kişinin hayatını kaybettiği, 2,700’den fazla kişinin ise hastalandığı belirtti. Küresel piyasaları koronovirüs salgınının ekonomik etkilerinden duyulan endişelerden de etkilenmeye başladı.

TL’de baskı sürse de tahvil ve CDS başta olmak üzere diğer TL cinsi yatırım araçlarında daha iyimser bir seyir görülüyor.

Ocak ayı borçlanma programının son ihaleleri de bu hafta gerçekleşecek. Bugün 2 yıllık gösterge tahvili yeniden ihraç edecek olan Hazine yarın ise ilk kez TL referans faiz oranı olan TLREF’e endeksli tahvil ihracı gerçekleştirecek.

Bankacıların verdiği bilgilere göre, TL üzerinde dolara ihtiyaç duymadan faiz swap altyapısı sağlanabilemesi amacıyla oluşturulan piyasada geçen yıl 20 milyar TL’ye yakın ihraç gerçekleşti. Hazine’nin yarın ilk olacak TLREF ihracı ile birlikte özel sektörün de ihraçlarının katlanarak artması bekleniyor.

Hazine bugün gösterge tahvil yarın TLREF ihracının yanı sıra yine yarın kira sertifikası, Perşembe günü ise altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç edecek.

TCMB geçen hafta TL cinsi zorunlu karşılıkların (ZK) altın cinsinden tutulması imkânı azami oranı %30’dan %20’ye indirmiş bu işlemle piyasaya 1.7 milyar dolar altın cinsinden likidite verilmişti.

Hazine Ocak’ta 23.6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 15 milyar TL’lik iç borçlanma programlıyor. İç borçlanma öngörüsü değişim ihaleleriyle birlikte 10 milyar TL azaltılmıştı.

Dolar/TL’de geçen hafta boyuca görülen satış baskısı Çarşamba günü Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinde acele etmeyeceği şeklinde algılanan Davos mesajlarıyla kısmen azalmıştı. Ancak bu kalıcı bir iyimserlik de yaratmadı.

DOLAR BİRİKİMLERİ ARTIYOR

TL’de yakından izlenen bir başka unsur ise lokallerin döviz biriktirme eğilimini devam ettirmeleri. Mevduat getirilerindeki düşüşün de etkisiyle lokallerin döviz ve altın birikimleri 197.1 milyar dolar ile tarihi zirvede bulunuyor. Lokaller 17 Ocak ile biten hafta da birikimlerine 1 milyar dolar ekleyerek döviz birikim eğilimini, atılan caydırıcı adımlara rağmen sürdürüyorlar.

Mevduat getirilerindeki düşüşte TCMB’nin son 5 toplantıda 1,275 baz puan indirime gitmesi bankaların da bunu mevduat ve kredi faizlerine benzer hatta kısmen daha yüksek yansıtması etkili oluyor. Mevduatların reel olarak bir getiri sunamaması bankacılara göre, bu yatırımcıların dövize geçmesi riskini de beraberinde getirebilir. Öte yandan bu yatırımcılar sadece döviz değil TL cinsi diğer yatırım araçlarına da yöneliyor.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri 240 baz puanın da altını test etmiş durumda. Ekim ayında 410 puanı aşan CDS’lerdeki bu düşüş aynı zamanda 20 ayın en iyi risk iştahına da işaret ediyor.

TL’de Ağustos 2018 kur krizi sonrası benzer ülkelerden açık ara pozitif bir ayrışma yaşanırken, bu iyimserlikte son yıllardaki negatif ayrışmanın da önemli etkisi bulunuyor.

5 YILLIK KAYIP YÜZDE 61

TL’nin son üç yılda dolar karşısındaki değer kaybı yaklaşık %36; beş yıllık kaybı ise %61 seviyesinde. TL’nin bu kaybı gelişmekte olan ülke para birimleri ortalamasının açık ara üzerinde.

Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi son 1 yılda 10 puan gerilemiş durumda. Mayıs 2019’da %21 seviyesindeki bileşik getiri Cuma günü son işlemde %10.30 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2017 son çeyrekte görülmüştü.

Gösterge 2 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi ise Cuma günü son işlemde %10.07 seviyesinde. Bankacılar tek haneli faizlerin, bugün yeniden ihracı gerçekleştirilecek tahvilde bu hafta görülebileceğini belirtiyor. Gösterge 2 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2016 yılı son aylarında görülmüştü. (REUTERS)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Sosyal koruma harcamalarının milli gelire oranı geriledi

Sosyal koruma harcaması 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Bu harcamanın yüzde 98,2'sini 1 trilyon 267 milyar 924 milyon...

JPMorgan'dan borsa uyarısı geldi

Banka stratejisti Dubravko Lakos-Bujas müşterilerine çarşamba günü yayımladığı notta yatırımcıları momentum trade hareketi durakladığında “yanlış tarafta sıkışıp kalabilecekleri” konusund...


Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,59 ve holding endeksi yüzde 0,18 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,88 ile kimya petrol plastik olurken, en çok kaybettiren ...

TÜİK: İşgücü maliyeti 2022'de aylık 11 bin 602 TL oldu

TÜİK'in İşgücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11 602 TL olarak gerçekleşti. Finans ve sigorta faaliyetleri (K) sektörü, 28 bin 790 TL...


Yatırımcılar dikkat... Altın fiyatları düşüşte!

Geçen hafta Fed kararı sonrası rekor seviyeye yükselen altın haftanın dördüncü işlem gününde de düşüşünü sürdürüyor. İşte gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını, ons altın fiyatları....

Vergide 17,5 milyarlık kaçak yakalandı

Ülke genelinde 237 bin vergi incelemesi yapan vergi müfettişleri 17,5 milyar liralık kayıp ve kaçak yakaladı. Mükelleflere 37 milyarlık ceza faturası çıktı. Vergi müfettişlerinin 2023 yıl...


Pegasus, Boeing 737 kararını değiştirdi

Pegasus Havacılık CEO’su Güliz Öztürk Bloomberg’e verdiği röportajda, “Tek tip bir filo oluşturma yolunda ilerliyorduk. Ancak mevcut büyüme ve büyüklükle birlikte kendi iç analizlerimizi ...

S&P, Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti

ABD ekonomisine dair raporda, iş gücü piyasasının sağlam kalması nedeniyle ABD'de ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 2,5 olmasının beklendiği aktarıldı. Raporda, gelecek birkaç yılda ekonom...


Altın kotası mücevher ihracatını vurdu: Kıyamet alameti

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, sektörün ihracatının yılın ilk üç ayında yüzde 30 düştüğünü, ithalat kotası etkisiyle bir kilogram altın fiyatında Türkiye ile dünya ar...