Yukarı
273376

İşte Erdoğan'ı Ankara'dan Elazığ'a taşımanın maliyeti...

28 Ocak 2020 12:34

Elazığ Depremi geçmiş facialarda ülkenin yaşamadığı bir tartışmaya neden oldu. Depremin ardından endişelerini sosyal medyadan dile getiren vatandaşlar siyaset yapmakla suçlanırken, ‘deprem vergilerimiz nerede’ diye soranlar iktidar medyasında “kötü niyetli” ilan edildi.

Vatandaşlar hükümetin depreme ilişkin tatmin edici bir hazırlık yapmaması yüzünden endişeli. Toplanan vergilerin olası İstanbul Depremi’ne hazırlık için kullanılmasını talep eden yurttaşlara karşın hükümet olumsuz algıyı toparlamakla meşgul.

Depremin ertesi günü Elazığ Valisi’nin mikrofon açıkken “kamuoyunda algı çok iyi” demesinden tutun da, iktidar medyasının seferberlik kampanyalarına ve genel olarak medyanın baskı altına alınmasına kadar deprem faciası büyük bir “halkla ilişkiler” (PR) kampanyasına çevrilmiş durumda.

Bu kapsamda AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Elazığ’a giderken makam aracına eşlik eden koruma ordusu dikkat çekti. Yurttaşların cep telefonlarıyla çektiği görüntülere göre trafiğe tamamen kapatılan yolda Erdoğan ve ekibi toplam 27 kara taşıtı ve 1 helikopterle seyahat ediyor.

BirGün'de yer alan habere göre, kara taşıtlarının 6’sını GMC jipler, 2’sini Volkswagen minibüsler, 19’unu ise Mercedes otomobiller oluşturuyor. Taşıt filosunu bir adet VIP helikopter havadan takip ediyor. Fakat Erdoğan Elazığ’a bu filoyla değil, cumhurbaşkanlığı özel uçağıyla geldi.

Yani 27 araçlık dev filo cumhurbaşkanını havalimanından alıp kent merkezine götürmek için Ankara’dan Elazığ’a 757 kilometre yol kat etti. 

6 adet GMC Escalade: Piyasa fiyatı yaklaşık 2 milyon TL olan bu araçlar 100 kilometrede ortalama 15 litre benzin tüketiyor. Ankara Elazığ arasındaki 757 kilometrede sadece 1 GMC jipin tükettiği benzin 113,5 litre. Buna karşılık filoda 6 adet GMC olduğuna göre sadece bu araçlar 681 litre benzin tüketiyor.
Benzinin litresinin 7,13 TL olduğundan hareketle sadece GMC model araçlar Ankara’dan Elazığ’a gelmek için 4 bin 855 liralık benzin tüketti.

2 adet Volkswagen Transporter: Araç filosunda aynı zamanda 1’i ambulans olmak üzere 2 adet Volkswagen Transporter tipi (veya benzeri) minibüs kullanılıyor. Bu araçlar GMC jiplere göre daha tasarruflu. Transporterlar şehirler arası yolda 100 kilometrede ortalama 8,9 litre benzin tüketiyor. Böylece araç filosundaki 2 Transporter Ankara’dan Elazığ’a gelmek için 135 litre benzin tüketti. Yaklaşık olarak 962 liralık benzin harcandı.

19 adet Mercedes S600: Erdoğan’ın Elazığ’daki havalimanından almak için hareket eden filoda toplamda 19 adet makam aracı bulunuyor. Makam araçlarını ise Mercedes S600 tipi siyah zırhlı modeller oluşturuyor. Yaklaşık 6 bin motorlu bu araçlar 100 kilometrede ortalama 11,7 litre benzin harcıyor. 19 Mercedes S600’ün Ankara’dan Elazığ’a gelmesi için ise bin 682 litre benzin tüketmesi gerekiyor. Bu miktardaki benzin ise 11 bin 998 lira ediyor.

1 adet VIP helikopter: Kara filosu aynı zamanda havadan da helikopterle takip ediliyor. VIP tipi bir helikopterin kilometrede 2,5 litre benzin tükettiği düşünülürse Ankara’dan Elazığ’a helikopteri getirmek için bin 892 litre benzin gerekiyor. Bunun için harcanan para ise 13 bin 493 lira.

1 adet yolcu uçağı: Erdoğan Ankara’dan Elazığ’a kara taşıtlarıyla gitmiyor. Kara taşıtı filosu cumhurbaşkanını sadece Elazığ Havalimanı’ndan alıp deprem bölgesine taşı 757 kilometre uzaktan getiriliyor. Öte yandan cumhurbaşkanlığı filosunda toplam 11 adet uçağın kayıtlı olduğu biliniyor. Erdoğan’ın hangi uçağıyla geldiği tespit edilemese de referans olması açısından yakıt tasarrufu son derece yüksek olan Airbus A320 modelini baz aldık. Bu tip bir uçağın ortalama yakıt tüketimi hava durumundan irtifaya veya kargo büyüklüğüne göre değişiyor. Ancak Airbus A320 tipi bir uçağın Ankara’dan kalkıp Elazığ’a inmesi için yaklaşık 3 bin 200 litre uçak yakıtına ihtiyacı var. Bunun içinse yaklaşık 11 bin liranın harcanması gerekiyor.

Böylece dev filonun Ankara’dan Elazığ’a gitmesi organizasyonu toplam 41 bin 308 lira değerinde yakıt tüketiyor. Üstelik bu hesaba dönüş masrafları dahil değil.​



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...

Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...


S&P, İsrail'in kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), artan jeopolitik risk bölgesel çatışma endişesi nedeniyle nedeniyle İsrail'in "AA-" olan kredi notunu "A+"ya indirdi. S...

En ucuz Tesla, Türkiye'de satışa çıktı

Tesla, Türkiye'deki ürün gamını artırmaya devam ediyor. Marka, en ucuz Tesla olan Model Y'yi Türkiye pazarında satmak için ön siparişe açtı.


Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuba Ünsal: Çocuklarım ikinci el kıyafetle büyüdü

Oyuncu Tuba Ünsal 'Empati' programında "Para biriktirmek için arkadaşlarımın kıyafetlerini yıpranana kadar giydim. Çocuklarım da benim gibi yetişiyor. Bir kıyafetini satmadan diğerini alm...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR