Yukarı
279578

Koronavirüs önlemi ile ilgili korkutan uyarı

01 Nisan 2020 09:38

Küresel Salgın Hastalık Uyarı ve Tepki Ağı, Türkiye'de de yoğun kullanılan dezenfektan uygulamasının insanlar üzerinde olumsuz etkisi olduğunu duyurdu.

Düny açapında 859 binden fazla insanı hasta eden ve on binlerce insanın ölümüne sebep olan koronavirüs ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı çalışan bir kurumdan flaş bir açıklama geldi. 
Çin’in Hubei eyaletindeki Vuhan kentinde ortaya çıktıktan çok kısa bir süre sonra küresel bir salgın halini alan koronavirüse karşı hükümetler ve yerel yönetimler çok sert önlemler alıyor. Salgının yayılmasını azaltmak için Türkiye’de de sıklıkla kullanılan bir uygulama olan dezenfekte işlemi dünyada da sık sık gündeme geliyor.

Özel kostümlü belediye çalışanları Türkiye’nin birçok kentinde sokakları, alışveriş merkezlerini ve sıklıkla kullanılan yerleri dezenfekte ederken ajanslar tarafından görüntülenirken, Dünya Sağlık Örgütü’nden bu konuyla ilgili flaş bir açıklama geldi.

Sözcü'de yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulan ve çalışmalarına devam eden Dünya Sağlık Örgütü’yle koordineli bir şekilde çalışan Küresel Salgın Hastalık Uyarı ve Tepki Ağı’nda görevli bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dale Fisher, yerel yönetimlerin uyguladığı dezenfekte işlemini eleştirdi.

Fisher, “Birçok ülkede kostümlü görevlilerin etrafa dezenfektan sıkması ok saçma bir görüntü. Ben bunun salgınla mücadele etmede bir faydası olduğunu düşünmüyorum ve hatta insanlara zarar verdiğini düşünüyorum. Bu virüs uzun süre hayatta kalmıyor ve insanlar da genelde yere elleriyle dokunmuyor” dedi.

Asya Pasifik Klinik Mikrobiyoloji Topluluğu’nda görevli olan Paul Tambyah da el yıkmanın bu tür dezenfektan işleminden daha faydalı olduğunu söyledi.

Reuters’a konuşan Tambyah, “Bunu yapmak ucuz ve gözle görülür bir şey olduğu için rahatlatıcı ama kişisel ve çevresel hijyene önem vermek muhtemelen daha etkili olacaktır” dedi.

“SU PÜSKÜRTMEK DAHA ETKİLİ”

Malezya Sağlık Bakanlığı’nın eski direktörü yardımcısı olarak çalışan Christopher Lee ise Reuters’a, “Yolları dezenfekte etmek açıkça etkili bir yöntem değil. Bu kaynakların ve insan gücününü boşa harcanmasıdır” dedi.

Endonezya  Üniversitesi’nde görevli kamu sağlığı alanında uzmanlaşan profesör Wiki Adisasmito da, “Bu dezenfektanlar cilde iyi değil. Eğer göze ve ağza gelirse rahatsızlık çıkarabilir” dedi.

Singapur’daki Mount Elizabeth Hastanesi’nde çalışan bulaşıcı hastalıklar uzmanı Leong Hoe Nam, “Bu tür uygulamalar dikkat çekici olabilir fakat virüsü kontrol altına almada etkili değil. Etrafa su püskürtmek ve insanların evlerinde kalmalarını sağlamak daha etkili bir yöntem olur” dedi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ankara'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile bir araya geldi.

Rusya Karabağ'dan çekiliyor! Bölgesel gerilim tırmanacak mı?

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Karabağ'daki Rus barış gücü askerleri hakkında açıklamada bulundu. Peskov'a, Rus birliklerinin Karabağ'dan çekilmeye başladığına dair haberler soruldu. Pesk...


Magnum dondurmaları iki ülkede toplatılıyor

İngiltere merkezli hızlı tüketim devi Unilever, Magnum'un bademli dondurmasını geri çağırdı. 100 gramlık ve 3'lü paketler şeklinde satılan ürünlerde, olası plastik ve metal parça bulunma ...

Kırgızistan’dan Tik Tok kararı

Kırgızistan Çin merkezli popüler sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasına yönelik alınan kararın uygulamaya konulduğunu duyurdu.


ABD basını: İsrail, İran'a misilleme planlarını iptal etti

Orta Doğu, İsrail'in İran'ın saldırılarına yanıtını diken üstünde beklerken ABD basınında, İsrail'in bu hafta İran'a karşı yapmayı planladığı 2 misilleme saldırısını iptal ettiği öne sürü...

Ermenistan'da 1915 olayları tartışması büyüyor

Ermenistan basınında yer alan haberlere göre, Ulusal Meclis Savunma ve Güvenlik Konuları Daimi Komitesi Başkanı ve iktidardaki "Sivil Sözleşme" milletvekili Andranik Koçaryan, 1915 olayla...


Devrik lider Suu Kyi ev hapsine alındı

Cunta yönetimi uluslararası kamuoyunda sert tepkiyle karşılanan demokrasi karşıtı hareketin ardından başlayan kitlesel protestoları şiddetle bastırmış, darbe karşıtı gösterilerde çok sayı...

Hollanda Parlamentosu'ndan Türkiye kararı

Hollanda Parlamentosu, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının modernizasyonunun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala'nın derhal se...


Yanardağ patladı, binlerce kişi tahliye edilecek

Endonezya Ulusal Afet Merkezi (BPBD) Sözcüsü Abdul Muhari, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle bölgeden 11 binden fazla kişinin tahliyesine karar verildiğini, ayrıca 29 Nisan'a kadar "a...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR