Yukarı
280018

Hazine arazilerini tarıma açıyoruz

05 Nisan 2020 09:46

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, corona virüsü salgını dolayısıyla üretimde bir aksama yaşanmaması için gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, corana virüsü nedeniyle yaşanan sıkıntı nedeniyle üretimde bir aksama yaşanmaması için önlemler alınmasının devam ettiğini söyledi.

Pakdemirli, “Bazı ürünlerde stok yapacağız” dedi. Bakan, yazlık arpa, buğday ve kuru fasulye üretimini artırabilmek için bazı illerde hazine arazilerinin de tarıma açılacağı müjdesini verdi.

İllere bürokratlarıyla birlikte yaptığı ziyaretleri bu kez video konferans yöntemiyle yürüttüklerini belirten Pakdemirli, “O ilimizde problem neyse onu konuşuyoruz. Sektöre ve paydaşlarımıza enerji vermemiz gerekiyor. Bu bilinçle, öncekinden daha fazla etkileşim içindeyiz” dedi.

ÖNCE ŞAŞIRDILAR

Çin'de ortaya çıkan ve diğer ülkelere yayılan virüs nedeniyle Türkiye'de gıda konusunda Mart ayı başında önlem almaya başladıklarını kaydeden Bakan Pakdemirli, SÖZCÜ'ye şunları söyledi:

*Market yöneticilerini Mart ayı başında toplantıya davet ettim. Onlara stoklarını artırıp artırmadıklarını, ne gibi önlemler aldıklarını sorduğumuzda, bazıları ‘Hayrola bir şey mi olacak? Niçin böyle bir şeye gerek duydunuz?' dediler.

*Çin deneyimi nedeniyle uluslararası bazı zincirlerin yaklaşan virüs tehlikesine karşı hazırlıklı olduklarını gördük. Gıda başta olmak üzere bir sıkıntının yaşanmaması için daha hastalık ülkemizde görülmeden hazırlıklı olmaya çağırdık.

*Onlar da kendilerine göre önlemlerini aldılar. Bugün, hiçbir ürünün sıkıntısı çekilmiyor.

TARIM VE SAVUNMA SANAYİ

Dünyanın, tarımın, gıdanın önemini bu olayla daha iyi anlamaya başladığını kaydeden Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

*Tarım, Savunma sanayinden  daha fazla önemlidir. İşte, yaşanan olaylar  nedeniyle önemi de anlaşıldı. Ülkeler kendi içine kapanacak. Dünyada gıda arzında bir sıkıntı yok.

*İçe dönüleceği için bazı ürünlerde eksiklikler olabiliyor. Örneğin, yaygın kullanılacağı için limon ihracatını durdurduk. Bu yüzden, Rusya'da limonun kilosu 4 dolara çıktı.

*Rusya'da hububatı kontrollü olarak ihraç edecek. Türk Cumhuriyetleri de ihraç tarım ürünleriyle ilgili bazı kararlar alıyor. Dünya, tarımın önemini bir kez daha anladı.

Bekir Pakdemirli

İSTİKLAL SAVAŞINDA BİLE

*Tarımda, bizim çiftçimiz her türlü zor şartlar da olsa ekimine, dikimine önem verir. İstiklal savaşımız sırasında bile bir gram gıda ithalatı olmadı. On binlerce yıllık tarımsal geleneğimiz var.

*Biz de sonuna kadar çiftçimizin yanındayız. Son dönemlerde sıkça ‘Tarımda tehlike çanları çalıyor' açıklamaları oluyor. Bakanlığımızda normal günlerde de her gün tehlike çanı çalar.

*Çünkü., biz yaşama dokunan bakanlığız. 24 saat  teyakkuz halindeyiz. Benim telefonum 24 saat açıktır. Gece yarısı da olsa beni ararlar. Konuşuruz ve hızlı şekilde sonuç alırız.

MEVSİMLİK İŞÇİLER

*Mevsim gereği başta Çukurova'ya olmak üzere mevsimlik tarım işçileri gider. Sokağa çıkmama, il değiştirmeme tedbirleri kapsamında mevsimlik işçilerin de yerinden kıpırdamaması görüşü gündeme geldi.

*Ancak, sokağa çıkmama tedbirlerinin yanı sıra tarımsal faaliyetlerin de sürmesi gerekiyor. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu imzasıyla genelge yayımlanacak.

*Tarım işçilerinin 7 Nisan'dan itibaren kontrollü olarak ve gönderilmeleri ve hijyen seviyesinin de artırılmasını öngördük. Hijyene büyük önem verilmesi için çaba göstereceğiz. Yani, her şeyli planlayıp, programlıyoruz.

SAĞLIK VE TARIM 

*Sağlık ve gıda önemli. Corona virüsü belası da atlatılacaktır. Virüsün yayılmaması için halkımıza da büyük görev düşüyor. Bakanlığımızda da sağlıklı ilgili uyarıları dikkate alarak çalışma yürütüyoruz. Tüm tedbirleri alıyoruz, almaya devam edeceğiz.

*Kabinede iki tane sunum vardı. Birisi sağlık, diğeri gıda güvenliğiydi. Bazı ürünlerde sıkıntı yaşanmaması için stok yapacağız. Bire bir her şeyi, dünyadaki gelişmeleri  takip ediyoruz.

YAZLIK EKİMLER

*Birçok ürünün ekim zamanı bitti. Yazlık ürünlerin ekimine başladık. Bakanlıklarla görüşüp hazine arazilerinin nasıl kullanacağımız konusunda da çalışmaların sonuna geldik.

*Yazlık ekimlerin iklim gereği yapılabileceği Erzurum, Kars, Muş, Erzincan, Sivas ve Kayseri'de, hazine arazilerine ekim yaptırmayı da planlıyoruz.  Buralara yazlık buğday, arpa ve kuru fasulye ektireceğiz. Bunu yaygınlaştırmayı da planlıyoruz.

*Bu arada çiftçilerimize dönük tedbirler üzerinde de çalışıyoruz. Son şeklini verdikten sonra bunları da açıklayacağız.

*Son olarak altını kalın çizgilerle çizerek ifade ediyorum: Kısa, orta ve uzun vadede tarımla ilgili bir sorun yok. Sağlığımıza dikkat edelim, uyarılara uyalım.” SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

AKP iktidarları döneminde yaşlı nüfus yoksullaştırıldı

AKP iktidarları döneminde emeklilikle ilgili düzenlemelerle düşük emekli maaşları ve ekonomik krizle oluşan enflasyon yaşlıların yaşamını doğrudan etkilemeye devam ediyor.

Dış borçta 500 milyar dolarlık rekor

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin brüt dış borç stoku 31 Aralık 2023 itibarıyla 499,9 milyar dolar ile rekor seviyede gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiy...


Doğalgaz fiyatları değişmedi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), nisan itibarıyla mesken ve sanayi abonelerinin kullandığı gazın ve elektrik üretim amaçlı gazın satış tarifesinde değişiklik yapılmadığını bildi...

Şimşek: Dünya Bankası'ndan 3 proje için 1,5 milyar dolar temin ettik

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dünya Bankası ile yürüttüğümüz verimli işbirliği kapsamında 3 ayrı proje finansmanı için 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik" dedi. Bakan Şimşe...


Tahılda yeterlilik oranı yüzde yüzde 92,3

TÜİK'e göre, tahıl ürünleri toplamı için 2022-2023 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) yüzde 92,3 olarak gerçekleşti. Tahıl ürünle...

Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

Küresel piyasalar yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamlarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate al...


BDDK'dan önlem planı değişikliği

Yönetmeliğe eklenen bir fıkraya göre, önlem planı tedbirlerinin etkileri; her bir önlem planı tedbirinin tek başına uygulanması halindeki etkisini gösteren etki analizi, önlem planı tedbi...

BİST'ten altın ithalat kotası değişikliği

Borsa İstanbul'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Hazine ve Maliye Bakanlığınca (Bakanlık) Borsamıza gönderilen yazı ile işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret ...


ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklentilerin altında​ kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre daha önce 16 Mart ile biten haftada 210 bin seviyesinde gerçekleştiği açıklanan başvuru sayısı 212 bin ol...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Güven Hokna'dan açıklama: 'Tuvalet temizledim'

Efsane dizi Yaprak Dökümü'nde hayat verdiği Hayriye karakteriyle hafızalara kazınan oyuncu Güven Hokna katıldığı bir programda hayatıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Hokna, çektiği bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR