Yukarı
280549

Avrupa bu ay normale dönüyor

09 Nisan 2020 14:24

Almanya, Belçika, Hollanda, Avusturya, İsviçre bu haftadan sonra "normalleşme için" hamleler yapmaya başladı. İş yerleri, dükkanlar, okullar kademeli olarak açılacak.

Corona virüsü salgınının sarstığı Avrupa'da, birçok ülke normalleşme için tarih vermeye başladı. AB üyesi ülkelerden farklı bir strateji izleyen ve “toplu halde virüs kaparak” kurtulacağını düşünen İngiltere hariç birçok ülke normalleşme sürecinin detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Washington Üniversitesi IHME Enstitüsü, sadece İngiltere'de 66.000 kişinin corona virüsünden ölebileceğini açıkladı. Enstitü tüm Avrupa'da ölü sayısını ise 151.680 olarak tahmin ediyor.

Ancak bir çok Avrupa ülkesinde corona testi pozitif çıkanların sayısı hızla düşüyor. Her ne kadar yaşlı ölümleri devam etse de, birçok ülke normalleşme için adımları atmaya başladı. İşte aşama aşama corona önlemlerini kaldıracak ülkeler…

ALMANYA: PASKALYADAN SONRA

110 binden fazla corona pozitif vakanın tespit edildiği Almanya'da 2300 kişi can verdi. Bunların yaş ortalamaları 80. Yeni vaka sayısı düşüyor, iyileşenlerin sayısı hızla artıyor. Yaklaşık bir aydır, sosyal mesafe kuralı uygulayan, marketler, benzinciler, matbaalar, fabrikalar ve büfeler dışında her yeri kapatan Almanya, paskalyadan sonra önlemleri gevşetecek.  Bazı okullar açılabilecek. Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Hayat, önümüzdeki haftadan sonra yavaş yavaş normalleşecek. Futbol maçları ve kalabalık toplantılar için henüz erken” dedi.

İSVİÇRE: 26 NİSAN'DA BAŞLIYOR

İsviçre Meclisi, şu ana dek 22800 vakanın görüldüğü, 710 kişinin öldüğü ülkede önlemlerin 26 Nisan'dan başlayarak azaltılmasına karar verdi. 26 Nisan'dan sonra adım adım önlemler gevşetilecek. Önümüzdeki hafta, hangi kuralların kaldırılacağı açıklanacak. Önlemler gevşetilse de bazı alanlarda maske kullanımı şart olacak. Ülkede krize giren hava yolları ve küçük işletmelere yardım tartışılıyor.

FRANSA: MACRON AÇIKLAYACAK

Corona virüsünün İtalya, İspanya ve İngiltere gibi en sert vurduğu ülkelerden biri olan Fransa'da, önlemlerin yumuşatılma kararı Pazartesi günü açıklanacak. Fransa lideri Macron, diğer AB üyesi ülkelerle görüştükten sonra açıklama yapacak. Ülkenin bazı yerlerde gece 20.00'den sonra, bazı yerlerde 22.00- 05.00 arası sokağa çıkmak yasak. Yasak, insansız hava araçlarıyla kontrol ediliyor.

İNGİLTERE: FELAKET OLABİLİR

Şu ana dek 62.000 kişinin corona pozitif olduğu, 7200 kişinin can verdiği ülkede kaos hakim. Başbakan Boris Johnson, uzun süre mücadele ettiği corona virüsü tedavisine devam ediyor. “Kitlesel halde virüsü alıp, sürü bağışıklığı kazanma” stratejisi ülkeyi felakete sürükledi. Washington Üniversitesi, Ada‘da ölü sayısının 66.000'i bulacağını hesaplıyor. Normalleşme için tarih yok.

AVUSTURYA: SALI GÜNÜ CANLANIYOR

Yaklaşık 13.000 corona pozitif ve 280 ölümün olduğu ülkede, normalleşme adımları atılıyor. 14 Nisan'dan sonra küçük iş yerleri, dükkanlar, inşaat malzemeleri ve içecek satan yerler açılacak. 1 Mayıs'tan sonra mağazalar, alışveriş merkezleri, kuaförler açılıyor. 13 Mayıs'tan sonra toplu taşıma araçlarında maske mecburiyeti var. Otel ve restoranlar 15 Mayıs'tan sonra kapılarını açacak. Her türlü büyük toplantıya haziran sonunda izin veriliyor.

BELÇİKA: 19 NİSAN'DA TAMAM

Belçika da virüsten çok etkilendi ve şu ana kadar 2240 ölüm gerçekleşti. Başbakan Sophie Wilmes, kısıtlamaların 19 Nisan'a kadar süreceğini açıkladı. Hükümet, 3 Mayıs'a kadar önlemleri uzatabilecek. Tüm okulların ne zaman açılacağına ilişkin bir karar çıkmadı. Belçika, “İnsanlara artık bir perspektif sunmak lazım” diyor.

HOLLANDA: 28 NİSAN'DA AÇIYORUZ

Yaklaşık 21.000 vaka ve 2250 ölümün görüldüğü Hollanda'da, 15 Mart'ta başlayan sıkı önlemler, 28 Nisan'dan itibaren normalleşmeye başlıyor. Bu tarihe kadar restoranlar, cafeler, müzeler, kuaförler kapalı kalacak. Büyük toplantılar salonları, eğlence yerleri 1 Haziran'dan sonra açılacak. Almanya- Hollanda sınırı ise hep açık tutulacak.

Diyanet: Risk grubundaki Avrupalı Türkler oruç tutmasın

Avrupa’da Corona, İngiltere dışında hızını kaybederken Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nden (DİTİB) 24 Nisan’da başlayacak Ramazan ayı nedeniyle bir açıklama geldi.

Alman Haber Ajansı DPA'ya konuşan DİTİB Genel Sekreteri Abdurrahman Atasoy, “Sağlık her şeyin üzerindedir. Biz bu yıl herkese sağlıklarına daha dikkat etmelerini öğütlüyoruz. Özellikle sağlık açısından risk grubunda olanların oruç tutmamalarını öneriyoruz” dedi.

Avrupa çapında “Patates Kızartması” krizi çıktı

Başta Almanya olmak üzere Fransa, Hollanda ve Belçika'da, kızartmalık ve cipslerde kullanılacak patatesler elde kaldı. Çok sayıda çiftçi, sadece bu amaçla yetiştirilen ve piyasaya verilemeyen ürünleri ne yapacağını kara kara düşünüyor.

Restoranlar, kantinler, cafeler ve barlar kapandığı için sadece Almanya'da 200 bin ton kızartmalık patates çürümek üzere. Fransa, Hollanda ve Belçika'dan da patates üreticileri isyan ediyor. Dört ülkede toplam 1 milyon ton patatesin ne olacağı bilinmiyor, çiftçi zararının 130 milyon Euro'yu aştığı belirtiliyor.

Ali GÜLEN-SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde canlı bomba paniği

Fransa'nın başkenti Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde bir kişinin kendini havaya uçurma tehdidinde bulunması üzerine polis bölgeyi kordon altına aldı. Bazı kaynaklar, bir kişinin İran elç...

'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'ın iddiası çelişkilerle dolu

ABD Başkanı Joe Biden'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş pilotu olan amcasının Papua Yeni Gine'de uçağı düştükten sonra yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. 81 yaşında...


IŞİD'den Suriye ordusuna saldırı

Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Humus ilinde Beşar Esad yönetimi ve İran destekli gruplardan oluşan güçlere ait bir araca düzenlediği saldırıda en az 10 kişi öldü.  Yerel kaynaklardan ed...

FBI uyardı: Saldırı için pusuda bekliyorlar

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin bağlantılı bilgisayar korsanlarının ülkesinin kritik altyapısına saldırmak için pusuda beklediklerini bildirdi. Wray, Ç...


İran-İsrail gerilimi: Orta Doğu'da uçaklar rota değiştiriyor

İsrail'in İran'ın İsfahan kentine hava saldırısı düzenlediği haberlerinin ardından birçok havayolu şirketi uçuş rotalarını değiştirme kararı aldı. İsrail saldırısı iddiasını reddeden İran...

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, güvenlik uyarısında bulundu

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyük...


İsrailli yetkililer, 'İran'a yönelik saldırıyı doğruladı' iddiası

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan ve İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığı" iddia edildi.

Rusya'da bombardıman uçağı düştü

Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Stavropol Krayı’nda bir Tu-22M3 uzun menzilli süpersonik bombardıman uçağının teknik arıza yüzünden düştüğünü duyurdu.


İsfahan'da şiddetli patlamalar

İsrail'in İran'ın saldırılarına misilleme hazırlıkları günlerdir gündemdeki yerini korurken İran basını, gece İsfahan'da şiddetli patlama seslerinin geldiğini duyurdu. Ülke genelinde tüm ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR