Yukarı
290081

BDDK’dan bankalara iki ayda 326 milyon TL para cezası

10 Temmuz 2020 12:23

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), “müşteri şikayetleri üzerine” ve “Kurumumuzca bankalara iletilen talimatlara aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle” bankalara son iki ayda toplamda 326 milyon TL'lik ceza kesti. Ekonomi yönetimi bankaları, müşterilerin yeni kredi, mevcut kredinin yapılandırılması ve kredi borçlarının vadesinin ötelenmesi taleplerini karşılamaları konusunda sık sık uyarıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), “müşteri şikayetleri üzerine” ve “Kurumumuzca bankalara iletilen talimatlara aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle” bankalara dün bir kez daha ceza kesti.

Dün yapılan açıklamada, 7 bankaya toplam 204 milyon 651 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verildiği duyurulurken, kararın gerekçesine ilişkin herhangi bir detaya yer verilmedi.

BDDK, yine “talimatlara aykırı işlem” gerekçesiyle 15 Mayıs 2020 tarihinde 15 bankaya toplamda 19 milyon 650 bin TL, 29 Mayıs 2020’de 18 bankaya toplam 102,1 milyon TL idari para cezası kesmişti.

Böylece 15 Mayıs-9 Temmuz döneminde BDDK tarafından aynı gerekçeyle bankalara kesilen ceza miktarı toplamda 326 milyon TL’ye yükseldi.

En son Mart 2013’te Rekabet Kurulu, 2011 yılında başlattığı soruşturmayı tamamlayarak 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin lira ceza kesmiş, daha sonra Danıştay 13. Daire, 21 Mayıs 2019 tarihinde cezaya ilişkin bozma kararı vermişti.

Ekonomi yönetimi bankaları, müşterilerin yeni kredi, mevcut kredinin yapılandırılması ve kredi borçlarının vadesinin ötelenmesi taleplerini karşılamaları konusunda sık sık uyarıyor. BDDK da kısa bir süre önce bu konuda bankalara uyarı yazısı göndermişti.

ŞİKAYET HATTI KURULMUŞTU

Hükümetten özel bankalara “yeterli düzeyde kredi vermedikleri” gerekçesiyle sert eleştiriler geldiği bir dönemde üst üste ceza kesilmesi dikkat çekiyor.

BDDK, “26 Mart'tan başlayarak vatandaşların bankalarla ilgili talep ve şikayetlerini 7 gün ve 24 saat esasına göre internet ve çağrı merkezimiz kanalıyla alabilecek ve bankalara iletebilecek bir yapı oluşturduklarını” açıklamıştı.

BDDK'nın cezalara ilişkin açıklamasında belirttiği şikayetlerin de bu kanaldan geldiği öğrenildi.

KREDİLERDE YAPILANDIRMA VE ÖTELEME İŞLEMLERİ GÜNDEM OLMUŞTU

Cezalar için net bir gerekçe belirtilmedi ancak bankacılık kaynakları, sorunlu kredi ve kredi kartı borçlarının yapılandırılması ve ödemelerin ötelenmesi kaynaklı şikayetler sonucunda cezaların gelmiş olmasının muhtemel olduğunu belirtiyor.

Corona virüsü salgını döneminde vatandaşlar ve şirketler, bir yandan kredi ve kredi kartı borçlarının yapılandırılması ve bir süreliğine ötelenmesi için bir yandan da yeni krediler için bankaların kapısını çalışmıştı. Yapılandırma ve öteleme işlemlerinde uygulanan faiz oranları tartışmalara neden olurken, özel bankaların yeni kredi vermekteki isteksizliği de Ankara'nın tepkisine yol açmıştı.

Özel bankalar ekonomik zorluklar nedeniyle kredilerin geri ödenmemesi riskinin artışını yeni kredilerde temkinli davranmalarının gerekçesi olarak öne sürerken, BDDK'dan özel bankaları yeni kredi vermeye zorlayan Aktif Rasyosu düzenlemesi gelmişti.

ÖZEL BANKALARA KREDİ ZORUNLUĞU GELMİŞTİ

BBDK, özel bankaların daha fazla kredi vermesi veya devlet tahvili satın almaları için Aktif Rasyosu adıyla yeni bir formül geliştirmişti. Bankalar düzenlemeye itiraz etse de 1 Mayıs itibariyle bu düzenleme yürürlüğe girmişti.

Özel bankaları yeterli düzeyde kredi vermemekle eleştiren Ankara, bankaların verdikleri krediler, satın aldıkları devlet tahvilleri ve Merkez Bankası'na (TCMB) takasla verdikleri dövizlerin toplamının en az topladıkları mevduat kadar olmasını zorunlu tutmuştu. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

AKP iktidarları döneminde yaşlı nüfus yoksullaştırıldı

AKP iktidarları döneminde emeklilikle ilgili düzenlemelerle düşük emekli maaşları ve ekonomik krizle oluşan enflasyon yaşlıların yaşamını doğrudan etkilemeye devam ediyor.

Dış borçta 500 milyar dolarlık rekor

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin brüt dış borç stoku 31 Aralık 2023 itibarıyla 499,9 milyar dolar ile rekor seviyede gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiy...


Doğalgaz fiyatları değişmedi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), nisan itibarıyla mesken ve sanayi abonelerinin kullandığı gazın ve elektrik üretim amaçlı gazın satış tarifesinde değişiklik yapılmadığını bildi...

Şimşek: Dünya Bankası'ndan 3 proje için 1,5 milyar dolar temin ettik

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dünya Bankası ile yürüttüğümüz verimli işbirliği kapsamında 3 ayrı proje finansmanı için 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik" dedi. Bakan Şimşe...


Tahılda yeterlilik oranı yüzde yüzde 92,3

TÜİK'e göre, tahıl ürünleri toplamı için 2022-2023 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) yüzde 92,3 olarak gerçekleşti. Tahıl ürünle...

Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

Küresel piyasalar yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamlarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate al...


BDDK'dan önlem planı değişikliği

Yönetmeliğe eklenen bir fıkraya göre, önlem planı tedbirlerinin etkileri; her bir önlem planı tedbirinin tek başına uygulanması halindeki etkisini gösteren etki analizi, önlem planı tedbi...

BİST'ten altın ithalat kotası değişikliği

Borsa İstanbul'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Hazine ve Maliye Bakanlığınca (Bakanlık) Borsamıza gönderilen yazı ile işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret ...


ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklentilerin altında​ kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre daha önce 16 Mart ile biten haftada 210 bin seviyesinde gerçekleştiği açıklanan başvuru sayısı 212 bin ol...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Güven Hokna'dan açıklama: 'Tuvalet temizledim'

Efsane dizi Yaprak Dökümü'nde hayat verdiği Hayriye karakteriyle hafızalara kazınan oyuncu Güven Hokna katıldığı bir programda hayatıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Hokna, çektiği bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR