Yukarı
292192

Londra’da gecelik TL swap faizinde sert yükseliş

04 Ağustos 2020 14:49

TL'nin değeri son günlerde dalgalanırken, Londra'da takas (swap) piyasalarında gecelik vadede TL faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz'daki yüzde 6.8 olan seviyeden yüzde 850'ye kadar yükseldi. Nisan 2019'da söz konusu faiz oranı yüzde 1200'e kadar yükselmişti. Rabobank'ta gelişmekte olan piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys, "TL'yi mümkün olduğunca pahalı hale getirmeye çalışarak piyasayı TL'ye karşı bahse girmekten vazgeçmeye çalıştıkları anlaşılıyor. Bunun dolar/TL'nin 7 psikolojik seviyesini savunma stratejisinin bir parçası olduğunu ve TL'deki son dönemdeki satış baskısı ve düşen döviz rezervleri ile ilgili artan endişeleri yansıttığını düşünüyorum" dedi.

Londra swap piyasalarında gecelik vadede TL faizi en son tam gün işlem olan 29 Temmuz’daki yüzde 6.8 olan seviyeden yüzde 850’ye kadar yükseldi.

Londra swap piyasalarında gecelik vadede lira faizleri Türk bankalarının Londra piyasalarına lira akışını durdurmalarıyla Nisan 2019’da yüzde 1200’e sert yükseldikten sonra odak noktası haline gelmişti.

Londra swap piyasasında TL likidite elde eden yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada TL’nin değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanıyordu. Geçen yıl bunu engellemek adına önce Türk bankaları ilgili piyasaya fon sağlama eğilimini kesmiş ardından da BDDK bankaların ilgili işlemlerini özkaynakları ile orantılı olarak oldukça sınırlamıştı.

“ARTAN ENDİŞELERİ YANSITIYOR”

Rabobank’ta gelişmekte olan piyasalar döviz stratejisti Piotr Matys, “Görünüşe göre aynı aracı daha önce kullandıkları ve TL’yi mümkün olduğunca pahalı hale getirmeye çalışarak piyasayı TL’ye karşı bahse girmekten vazgeçmeye çalıştıkları anlaşılıyor. Bunun dolar/TL’nin 7 psikolojik seviyesini savunma stratejisinin bir parçası olduğunu ve TL’deki son dönemdeki satış baskısı ve düşen döviz rezervleri ile ilgili artan endişeleri yansıttığını düşünüyorum” dedi.

BDDK’nın geçen yıl para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların yasal özkaynakları ile sınırlaması sonrası ise bu piyasalarda işlem hacimleri yok denecek kadar azaldı. BDDK, TL’nin 2018’de tarihi zirveyi test etmesinin ardından, Ağustos 2018’de swap işlemlerinin özkaynak toplamına oranını önce %50’ye ardından kademeli olarak bazı işlemlerde %1’e kadar indirdi.

“TL’NİN KIRILGANLIĞININ TEYİDİ”

Swap sınırlamasını piyasada etkili olan bir araç olarak tanımlayan Matys, “Asıl mesele istikrarsız ve kırılgan para birimi. Bu (swap adımı), TL’nin dolar karşısında istikrar kazanmasına imkan tanıyabilir, ancak yapısal sorunların devam ettiği ve düzgün bir şekilde ele alınmadığı bir zamanda sadece kısa vadeli olur… bu tür sert araçları yeniden kullanmak zorunda kalınması TL’nin ne kadar kırılgan olduğunun bir teyidi” dedi.

Gecelik TL swap faizi Nisan 2019’da %1200’e yükseldikten sonra zaman zaman yaşanan sıçrama hariç tutulduğunda genel olarak yatay bir seyir izliyordu. Swap getirlieri zaman zaman dalgalansa da 2019 Nisan’dan beri 800 puanı hiç aşmamıştı. (REUTERS)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR