Yukarı
292664

Krizin faturası artık gizlenemiyor

09 Ağustos 2020 11:59

Büyüyen ekonomik krizin yoksul kesimlere faturasını artık resmi rakamlar da gizleyemiyor. İŞKUR’a göre, bir yılda işverenlerin kuruma yaptıkları açık iş başvurusu ve buna bağlı olarak iş bulanların sayısı yüzde 50 azaldı.

Pandemi ve kötü yönetim ile büyüyen ekonomik kriz, işsizliği de dev boyutlara ulaştırdı. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) rakamları da işverenlerin aradıkları işçi talebinin ve iş bulanların sayısının bir yılda yüzde 50 oranında gerilediğini gösterdi.

İŞKUR, Temmuz ayı istatistiklerini açıkladı. Buna göre kurum, Temmuz ayında 53 bin 417’si erkek, 25 bin 681’i kadın olmak üzere 79 bin 98 yurttaşın iş bulasına aracılık etti. Ocak ayından Temmuz sonuna kadar kurum aracılığıyla 462 bin 508 kişi iş buldu.

GÜVENLİK GÖREVLİSİ HEP İLK SIRADA

Ocak-Temmuz 2020 döneminde sektörler itibarıyla en fazla işe yerleştirme sanayi sektöründe “İmalat” alanında gerçekleşti. En fazla iş bulunan meslek ise diğer aylarda olduğu gibi güvenlik görevlileri oldu. Bunu satış danışmanları ile konfeksiyon işçileri izledi.

İŞVEREN İŞÇİ ARAMIYOR

Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50,4’lük gerileme ile işverenlerden 95 bin 046 açık iş başvurusu alındı. 2019 Temmuz ayında işverenler 191 bin 556 açık iş başvurusunda bulunurken geçen ay bu rakam 95 bin 46’ya geriledi.

BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, ocak-temmuz dönemi itibarıyla bir yıllık gerileme ise yüzde 33,1 oldu. 2019’da toplam 1 milyon 267 bin 460 olan açık iş başvurusu bu yılın aynı döneminde 848 bin 246’ya düştü.

Açık işlerin yüzde 97’si özel sektörden geldi. Sektörler itibarıyla en fazla işçi arayan sektör 332 bin 109 kişi ile imalat sanayi olurken bunun ardından “satış danışmanı, güvenlik görevlisi, konfeksiyon işçisi” arandı.

İŞSİZ UMUDUNU KESTİ

İşsizlerin iş bulmaktan umudunu kestiği için iş aramadığı yorumlarına haklılık kazandıran veriler de kurum bülteninde yer aldı. Ülke genelinde işsizlik dev boyutlara ulaşırken her ay iş arayanların sayısı geriliyor.

Kuruma kayıtlı işsiz sayısı geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 17,7 azaldı. Geçen yıl 4 milyon 39 bin 541 kişi iş ararken bu yılın aynı ayında iş arayanların sayısı 3 milyon 325 bin 75’e düştü.

Buna bağlı olarak işe yerleştirilenlerdeki bir yıllık gerilemede yüzde 50 oldu. 2019 Temmuz ayında 158 bin 60 kişi iş bulurken bu yıl 79 bin 98 kişi işe yerleştirildi.

AKTİF İŞGÜCÜ PROGRAMLARI DA GERİLEDİ

İktidarın harçlık veya karşılığı yapay istihdam aracı olarak kullandığı aktif işgücü programları da azalıyor. Programdan Temmuz ayında 45 bin 985 kişi yararlandı.

Aktif işgücü programlarından faydalanan kişi sayısındaki düşüş geçen yılın Ocak-Temmuz dönemine göre yüzde 23,1 oldu.

GÖRÜŞME BİLE AZALIYOR

Temmuz ayında iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri kapsamında iş arayanlarla 193 bin 992 bireysel görüşme gerçekleştirildi.

2019 Temmuz ayına göre görüşmeye gelenlerin sayısındaki gerileme yüzde 66,1 oldu. Ocak-Temmuz dönemi itibarıyla ise yüzde 57,3 oranında daha az görüşme yapıldı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Mehmet Şimşek, IMF başkan yardımcısıyla görüştü: Ne konuşuldu?

​Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile görüştü. Gopinath görüşmeyle ilgili, "Mükemmel sohbet" paylaşımında bulundu. ABD'd...

Altın ve döviz kazandırdı: En çok prim yapan hisse belli oldu

Bu hafta yatırım araçlarından altın ve döviz kazandırdı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise haftayı ortalama yüzde 1,23 kayıpla tamamladı. En çok prim yapan hisse belli oldu. Borsa İs...


DİSK Başkanı: Asgari ücret yılda dört kez güncellenmeli

Asgari ücrete ara zam yapılmayacağı yönünde hükümetten gelen açıklamalara tepki gösteren DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, böylesi bir adımın milyonlarca çalışanı açlık ve yoksulluğa mahkum e...

Musk'ın serveti eriyor, Zuckerberg'in gerisinde kaldı

Tesla hisselerindeki düşüş nedeniyle yılbaşından bu yana serveti en çok eriyen milyarder Elon Musk oldu. Facebook, Instagram ve Whatsapp'ın sahibi Mark Zuckerberg ise aynı dönemde en çok ...


Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Paris Hilton ikinci çocuğunun yüzünü ilk kez gösterdi

Hilton otellerinin varisi Paris Hilton 5 aylık kızının ilk resmi fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştı. 43 yaşındaki sosyetik isim Paris Hilton, anne olmanın mutluluğunu yaşamaya devam ediyo...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR