Yukarı
293007

Dolar ne kadar oldu?

13 Ağustos 2020 09:38

Hafta başında 7,40 ile rekor kıran dolar/TL, Merkez Bankası'nın örtülü faiz artışı adımlarına devam etmesiyle 7,30 seviyesinin üstünde dalgalanıyor. Piyasada gözler Merkez'in faiz adımlarına devam edip etmeyeceğinde.

Dolar/TL hafta başında sert yükselişle 7.40 seviyesindeki tarihi rekoru gördükten sonra Merkez Bankası’nın (TCMB) devam ettiği sıkılaştırma adımlarının desteğiyle tarihi rekorun altında ancak dalgalı seyir izliyor.

Dün sabah saatlerinde 7.20’ye doğru gerileyerek güne başlayan dolar/TL bu kazanımlarını gün içinde koruyamamış ve yeniden 7.30’un üzerine çıkmıştı. Kur bugün de 7.30’un üzerinde güne başladı. Euro/TL de 8,66 seviyesinden güne başladı.

DOLAR

7.3248(%-0.07)

EURO

8.663(%0.36)

ALTIN

455.282(%0.73)

ÖRTÜLÜ FAİZ ARTIŞI TANSİYONU DÜŞÜRDÜ

Bankacılar TL’deki bu haftaki seyri sert satış baskısının ardından tarihi zirvenin altında dalgalanma olarak yorumlarken TCMB’nin adımlarının izlenmeye devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

Dolar/TL’nin son iki gündür yeni zirveleri test etmemesi TL cinsi diğer yatırım araçlarına da nispeten olumlu yansıdı. Önceki gün Türkiye’nin risk primi (CDS) 600 puandan 550 puanın altına kadar geriledi. Önceki gün yüzde 3,2 artan BIST 100 endeksi, dünü de az da olsa yükselişle tamamladı.

Türkiye’ye yönelik fiyatlamalarda iyimser seyir, TCMB tarafından geçmişte de birçok kez kullanılan ve piyasa tarafından örtülü faiz artışı olarak da adlandırılan likidite sıkılaştırması ile birlikte geldi.

Bankacılar TCMB’nin yanı sıra mevduat ve kredi faizlerinin de artırılması, aktif rasyosunun gevşetilmesi, yabancı bankalara swaplarda sınırlamanın sadece belirli alanlarda olsa da gevşetilmesi gibi bir arada atılan adımların ve küresel risk iştahındaki canlı seyrin piyasada son dönemdeki satış baskısını kırdığını belirtiyorlar.

MEVDUAT VE KREDİ FAİZLERİ DE ARTIYOR

Bankacılar özellikle mevduat faizlerindeki yükselişin döviz cinsi mevduata yönelme eğilimini sınırlamak açısından önemli olduğunu belirtiyorlar.

TCMB’nin politika faizinin enflasyonun 4 puan altında kalması ile lokal yatırımcılarının TL mevduat getirisi elde edememesi nedeniyle dövize, altına ve son dönemde bu araçları barındıran yatırım fonlarına yönelme eğilimi dikkat çekmişti.

Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları sadece iki haftada 9 milyar dolar artarak 204 milyar dolardan 213 milyar dolar ile yeni tarihi zirveye yükseldi.

GÖZLER 20 AĞUSTOS’TAKİ PPK TOPLANTISINDA

Piyasada bundan sonra sıkılaştırmanın miktarı ardından da kalıcılığı izleniyor. Sıkılaştırmanın miktarı için TCMB’nin önümüzdeki hafta yüzde 11.25 faiz oranıyla geç likidite penceresini (GLP) kullanıp kullanmayacağı takip edilirken kalıcılık için ise TCMB’nin 20 Ağustos’ta yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sıkılaştırmayı politika faizine yansıtıp yansıtmayacağı izleniyor.

Bir bankanın Hazine yetkilisi, “TCMB’nin ve BDDK’nın adımları TL’deki satış baskısını durdurmak için önemli adımlardı. Ancak sorunların temelli çözüldüğü anlamına da gelmiyor. Döviz piyasasının dengelenmesi için faiz politikasına yönelik bu hafta başlayan adımların devamını takip ediyoruz” dedi.

Düşük faiz politikasının bir sonucu olan yabancı döviz çıkışlarını ve lokal döviz talebini desteklemek adına kamu 2019’dan beri 110 milyar doları aşan döviz arzı yaratmıştı.

Bu politikaların bir sonucu olarak ise rezervler piyasanın sorguladığı seviyelere geriledi. Piyasada faiz artışı beklentileri oluştu. Yeni kaynak olmaksızın bu politikanın mevcut rezervlerle ve mevcut faiz seviyeleriyle sürdürülemeyeceği yönünde kuvvetlenen piyasa beklentileri kurdaki yükselişin ana sebebi oldu.

Öte yandan piyasalarda Akdeniz’de devam eden sondaj çalışmalarının AB ile ilişkilerde yarattığı gerilim ile Suriye Libya, ABD ilişkileri de takip edilmeye devam ediliyor. (REUTERS)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

IBAN hesaplarına yönelik denetim! Herkes birbirini ihbar ediyor

Maliye’nin, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük ilk çalışması, tahsilatlarını IBAN üzerinden yapanlarla ilgili. Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimş...

Tesla'nın kar marjında düşüş beklentisi

Tesla'nın büyüme ve ürün stratejisine dair şüpheler arasında, daha düşük kar marjlarına işaret eden açıklamaların beklenmesi öne çıkıyor.


Bakan Işıkhan: İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 1 Mayıs kutlamaları ve Taksim tartışmaları ile ilgili konuştu. Işıkhan, "İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük" ded...

Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu görevinden istifa etti

Patiswiss markasının ürettiği çikolatanın küflü çıktığına dair paylaşım yapan bir tüketiciye, Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun verdiği yanıt tepki çekti. "Karşında biz ve de...


Borsa yeni haftaya yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 1,07 ve holding endeksi yüzde 0,79 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en yüksek artışı yüzde 1,98 ile taş toprak yaparken, tek düşüş yaşayan yüzde 0,17 il...

Yurt dışı üretici enflasyonu martta yüzde 67,25 oldu

TÜİK verilerine göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) martta yıllık yüzde 67,25 aylık yüzde 4,70 arttı. Buna göre; YD-ÜFE 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4,70 art...


En ucuz Tesla'ya 814 bin lira zam

Tesla fiyatlarını değiştirdi. Geçtiğimiz hafta Türkiye için uyarlanan Model Y ön siparişle satışa çıkmıştı. Haziran ve Temmuz ayında teslim edilmesi gereken araçların fiyatı 1 milyon 791 ...

Faturadan kaçan tasarrufluya döndü

Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada sürdürülebilirliğin ana odağında enerji tasarrufu yer almaya başladı. Yüksek faturalar ve enflasyonla tüketici tasarruflu ürünlere döndü. Yüksek enerj...


TESK'ten yerli turiste destek talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada; coğrafi konumu, doğal turizm kaynakları, köklü tarihsel geçmişi ve geniş m...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR