Yukarı
297942

Jamie Salter: Salgını fırsata çevirdi, batık markaları topladı

25 Eylül 2020 12:50

İsmi Jamie Salter. 57 yaşında. 1980'lerde başladığı iş hayatında daha sonra iflas eden ünlü markaları ve ölen ünlülerin haklarını satın almaya yoğunlaşarak büyük paralar kazandı. Salgında iflasların artması, onun için bulunmaz bir fırsattı ve o da bu fırsatı geri çevirmedi.

Corona virüsü salgını, perakende sektöründeki şirketlerin işlerini altüst etti ancak bu süreci kazanıma dönüştüren bir CEO ve bir şirket oldu: Jamie Salter ve Authentic Brands Group (ABG).

Şirketin CEO’su Jamie Salter, bu süreçte iflas eden ünlü markaları satın alarak ya da satışlarına aracılık ederek portföyünü büyüttü. Portföyündeki markalara Forever 21 ve Barneys New York gibi markalara Brook Brothers ve Lucky Brand’i de ekledi.

İLK İŞİ TOPTANCILIKTI

Forbes’un aktardığına göre, Kanada doğumlu olan 57 yaşındaki Salter’ın ilk işi, 1980’lerde spor ürünleri mağazalarına rüzgar sörfü ekipmanı satışıydı.

Salter daha sonra, “marka rehabilitasyonu” işine yoğunlaştı ve 35 bin dolara satın aldığı bir snowboard (kar kayağı) şirketini, 4 yıl sonra 5 milyon dolara sattı.

Daha sonra girişimciliğe soyunan ve Ride Snowboards ismiyle 1992 yılında kendi şirketini kuran Salter, 4 yıl bu şirketi Nasdaq borsasında halka arz etti.

ABD’nin en eski perakande markası ve giyim üreticisi Brooks Brothers da salgında batıp ABG şirketine geçenler arasında…

MARKALARI ELİNDE TOPLUYOR

Salter, ABG öncesinde Lifestyle Brands isimli şirketle birçok markayı elinde topladı. Bunlardan biri, daha sonra 85 milyon dolara Payless Shoesource şirketine satacağı Airwalk idi.

2006’da Salter, bu defa Hilco Consumer Capital şirketiyle birçok ünlü markayı bünyesine kattı. Bu markalar arasında Polaroid, Sharper Image ve Linens ‘N Things bulunuyordu.

Bu şirketten de ayrılan Salter, salgın dönemine damga vuracağı ABG şirketini kurdu. 20 milyon dolar bu şirkete yatırım yaptı.

İFLAS EDEN ŞİRKETLER, ÖLÜ ÜNLÜLER…

The New York Times gazetesine göre, ABG’nin iş modeli, iflas etmiş ünlü markaların isim ve fikri mülkiyet haklarını satın alıp diğer şirketlere satmak ya da satışlara aracılık etmek oldu.

ABG’nin 2018 yılı geliri, bu iş modeli sayesinde, 400 milyon dolara ulaştı.

Şirketin web sitesindeki bilgilere göre, Aéropostale, Forever 21, Nautica, Juicy Couture, Brooks Brothers Inc., Lucky Brand Dungarees LLC, ve Barneys New York gibi ünlü markalar, şu an ABG bünyesinde bulunuyor.

NYT’ye konuşan Salter, yeni bir markayı satın alırken öncelikle markanın köklü bir tarihi ve maliyetleri kısabilme özelliği olup olmadığına baktıklarını belirterek “Geri getirebileceğimiz iyi arşivleri var mı, çünkü dünya daima kendini tekrar eder. Tarihi ne kadar köklüyse, o kadar iyidir” dedi.

ABG ayrıca, Marilyn Monreo, Elvis Presley, Muhammed Ali ve Michael Jackson gibi ikonik figürlerin suretlerinin de özel haklarını elinde bulunduruyor. Şirket, Chanel No. 5 ve Coca-Cola ile Marilyn Monroe için milyonlarca dolarlık anlaşmalar yaptı.

ABD ünlü kot markası Lucky Brand da salgında ABG’ye geçen dev markalardan biri…

SALGINDA MAĞAZALAR BATINCA…

Shaquille O’Neal‘ın hakları da bu şirkette ve bu sayede O’Neal, bir güvenlik şirketiyle anlaştı.

The Wall Street Journal’a konuşan Salter, “Pandeminin ABG için büyük markaları satın almayı kolaylaştırdığını” dile getirdi. Şirket bu dönemde, iflas eden büyük markalardan Brooks Brothers ile Lucky Brand’i bünyesine kattı.

Salter, “Perakendeciler için durum kötüye gittiğinde, anlaşmalar daha iyi ve daha büyük olur” dedi.

CNBC’ye göre, şirket, yeni marka satın alımları için 1 milyar dolar daha ayırdı. Yahoo Finance’e göre, Jamie Salter, son 10 yılda 12 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ekonomide çifte kupa yarışı!

Mayıs 2023 seçimleri öncesinde dünya enflasyon liginde zirve yarışında olan Türkiye, Nisan 2024 itibarıyla hem enflasyon hem de faiz liginde zirve yarışı veriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erd...

Borsa İstanbul'da gong "İş Bankası 100. Yıl Bonosu" için çaldı

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100’üncü yılına özel halka arz ettiği yeşil finansman bonosu olan "100’üncü Yıl Bonosu", Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle işlem görmeye başladı....


Mobilya ihracatı son 7 yılda 4 kat arttı

Sektördeki sıkıntılardan bahseden Taklacı, mobilyanın gelişmesi için AR-GE ve tasarım merkezlerine ihtiyaçları olduğunu, mobilyacıların kendi tarzlarıyla ihracatta daha çok önde olacağını...

Tavuk eti fiyatlarına 5 ayda yüzde 200 zam geldi

Kırmızı et fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, beyaz ete olan talep arttı ve sonuç olarak tavuk eti fiyatları katlandı. İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, tavuk etinde son 5 ayd...


Ekonomide gündem yoğunlaşıyor

Ekonomide gözler bir yandan nisan ayının son günlerinde açıklanacak verilere, diğer yandan mayıs ayındaki hareketliliğe çevrilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikas...

Beyaz eşya satışlarında artış

Seçimin olduğu ayda beyaz eşya satışlarının hızlandığı görüldü. Türk Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, Mart ayında geçen yılın Mart ayına kıyasla iç satışlarda y...


Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,29 ve holding endeksi yüzde 0,25 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,94 ile inşaat olurken, en çok kaybettiren yüzde 4,26 ile s...

Küresel piyasaların gözü ABD büyüme verisinde

Bugün ABD'de açıklanacak ilk çeyrek Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağı ilişkin belirsizliği azaltması bekle...


Motorine indirim geldi

Dolar kuru ve brent petroldeki değişimler akaryakıt fiyatlarında da kendini gösteriyor. Buna göre, dolar kurunun bugün açıklanacak faiz kararı öncesi hafta boyunca temkinli bir seyir izle...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR