Yukarı
298002

Merkez’in fonlama faizi yüzde 11,75’e yaklaşabilir

25 Eylül 2020 17:15

Merkez Bankası'nın dün politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 10,25'e çekmesinin ardından ilk gün geride kalıyor. Uzmanlar, faiz kararı öncesi %10.69 seviyesindeki ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin (AOFM) ilk aşamada %11'e, ardından %11.50-11.75 bandına yaklaşmasını bekliyorlar.

Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yükseltmesinin ardından likidite adımlarını bugün yeniden şekillendirmeye başladı.

TCMB neredeyse iki ay aranın ardından tekrar piyasaya politika faizi ile fonlama sağlamaya başlarken bankacılar Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi %10.69 seviyesindeki ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin (AOFM) ilk aşamada %11’e, ardından %11.50-11.75 bandına yaklaşmasını bekliyorlar.

GECELİK VE HAFTALIK VADEDEKİ FONLAMA BİRLİKTE

Faiz kararı ile başlayan değişimle birlikte, BDDK’nın yabancı yatırımcıların TL swap işlemlerine getirdiği sınırlamayı kısmen gevşeten kararı da piyasa için önemliydi. Karar bugün TL cinsi yatırım araçlarında iyimserliği kuvvetlendirdi.

TCMB bugün Ağustos başından beri ilk kez bugün %10.25 seviyesindeki yeni politika faizinden haftalık fonlama sağladı. Fonlama tutarı 5 milyar TL oldu.

Beklenti TCMB’nin %11.75 gecelik ve %10.25 haftalık vadedeki fonlamaların ikisini birden kullanılarak ortalama fonlama maliyetini artırmaya devam etmesi yönünde.

POLİTİKA FAİZİNDEN FONLAMA SINIRLI KALABİLİR

TCMB’nin politika faizinden yaptığı fonlamanın sınırlı kalması bekleniyor.

Merkez bankasının sisteme sağladığı toplam fonlama yaklaşık 250 milyar TL tutarında. Politika faizi bu kümülatif tutara, bugün %10.25 seviyesinden haftalık vadede 5 milyar TL ile girdi.

TCMB’nin likidite sağlarken daha çok %11.75 seviyesindeki gecelik fonlamayı kullanacağı beklenirken ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de kademeli olarak %11.50-%11.75 bandına yaklaşacağı tahmin ediliyor. Benzer şekilde BIST’te gecelik faiz oranlarının ve TLREF faizinin de %11.75 te oluşması öngörülüyor.

GLP YÜZDE 13,25’E ÇIKTI

Merkez Bankası dün dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizini 200 baz puan artırarak %10.25’e yükseltti. Faiz koridorunun üst bandı %11.75’e, geç likidite penceresi faiz oranı %13.25’e yükseltilmiş oldu.

TCMB’nin piyasaya sağladığı yaklaşık 250 milyar TL içinde düne kadar en büyük pay 205-210 milyar TL geleneksel yöntemli repo ihalelerine ait. Bu fonlama yönteminde faizi piyasa belirliyor.

Bugün geleneksel ihale gerçekleştirmedi. Ancak önümüzdeki dönemde banka likidite yönetimi çerçevesinde bu ihaleleri kademeli olarak yeniden gerçekleştirebilir. Ancak geleneksel yöntemli repo ihalelerinin itfa olması ve fonlama kompozisyonundan çıkması zaman alacak.

YÜZDE 11,50-11,75 ARALIĞI

Bir bankanın ALM masası yetkilisi, “TCMB politika faizinden fonlama yaptığı miktar ihalelerine geri döndü. Tutara baktığımızda tüm piyasa fonlamasını, ki bu 250 milyar TL civarında, buraya kaydırmadığı görülüyor. PPK sonrası ilk gün adımından anladığımız kadarıyla %10.25 ile aynı anda %11.75 seviyesindeki gecelik fonlama da kullanılacak, %13.25 seviyesindeki GLP ise şu an kullanılmayacak. Bu bizi ortalama fonlama maliyeti açısından %10.25-%11.75 arasında bir yere götürür. Fonlama maliyetinin seyri önümüzdeki hafta daha da netlik kazanacaktır ancak ilk etapta %11’e doğru yükseliş bekliyoruz” dedi.

Bir başka bankacı da, “Bunları önümüzdeki hafta daha net göreceğiz ancak bugünkü likidite adımları tekrarlanırsa kademeli olarak TL faizi %11.50-%11.75 bandında oluşacak görünüyor. Kademeli olsa da geleceğimiz nokta burası. Bu olumlu” dedi.

TCMB’nin piyasaya sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz’daki %7.34’ten hali hazırda dün itibarıyla %10.69’a kadar çıkmış durumda. (REUTERS)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar?

Şubat ayında agresif sıkılaştırma politikasına geçici bir ara verilmesinin ardından, mart ayında faiz oranlarının 500 baz puan artırıldığı Reuters tarafından bildirildi. Bu değişiklikle b...

Çimentoya dev zam geldi, müteahhtiler grev hazırlığında

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento fiyatlarına maliyet artışlarını aşan zamlar yapıldığını ve 36 ayda çimentoya yüzde 1800'den fazla zam geldiğin...


Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 104,33 puan artışla 9.749,35 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 49,1 mily...

Asgari ücrete en az gıda enflasyonu kadar zam talebi

1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını ilan eden DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret acilen en az gıda enflasyonu ve büyüme oranı kadar artırılmalıdır" dedi. 2024 1 Mayıs'ına sayılı gü...


Sanayiciden vize isyanı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, birçok sanayicinin yurt dışına çıkışta vize alamadığını belirterek, "Artık vize sorunumuz finansman sorununun çok daha önüne geçti. Gerekirs...

Elektrikli araç satışları geçen yıl 8 kattan fazla arttı

IEA'nın Küresel Elektrikli Araç Veri Takipçisi'nden alınan bilgilere göre, Türkiye'deki elektrikli araç satışlarına ilişkin ilginç veriler var. 2022'de toplam elektrikli araç satışı 7 bin...


Sanayide kapasite kullanım oranı nisanda arttı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 76,70'e yükseldi. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'de imalat sana...

Kısa vadeli dış borç stoku azaldı

Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 2,2 oranında artarak 69,9 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 4,5 oranında azalarak 57,7 m...


Motorin fiyatına indirim geliyor

Motorinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere indirim gelecek. Benzinde ise fiyat değişimi olmayacak. Akaryakıt sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre, bu g...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR