Yukarı
298501

Corona virüsünde son durum

30 Eylül 2020 10:22

Corona virüsünde ikinci dalga paniği iyiden iyiye kendini hissettirirken, dünya genelinde endişe verici gelişmeler yaşanıyor. Hindistan'da yapılan araştırma gerçek vaka sayısının 10 kat fazla olduğunu öne sürerken, Ukrayna'da yeni vaka rekoru kırıldı. Almanya'da Merkel yeni yasaklar açıklarken, New York'ta ise maske kuralı sıkılaştırıldı.

Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan corona virüsü dünya genelinde etkisini sürdürüyor. Yaz aylarında düşen vaka sayıları, son haftalarda yeniden artış göstermeye başladı. Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünya geneli vaka sayısı 33 milyonu, ölü sayı da 1 milyonu geçti.

İşte corona virüsü salgınındaki son gelişmeler:

ABD’DE 42 BİN YENİ VAKA

Bir yandan ülkenin batı kesimindeki haftalardır söndürülemeyen orman yangınları, diğer yandan ırkçılık karşıtı gösterilerle boğuşan ABD’de kaos ortamı sürüyor. Bu yaşananların yanında salgının merkez üssü olan ABD’de corona virüsü de hızını kesmiş değil.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ABD’de salı günü 42 bin 185 yeni vaka tespit edildi. 914 kişi daha hayatını kaybederken, toplam vakaların sayısı 7 milyon 190 bine, toplam can kaybı da 205 bine yükseldi.

NEW YORK’TA MASKE HAMLESİ

Öte yandan aylar sonra pozitif test oranı yüzde 3’e ulaşan New York’ta önemli bir karar alındı.

Maske takmayanlara ceza uygulanacağını duyuran Belediye Başkanı Bill de Blasio, “Önceliğimiz herkese ücretsiz maske vermek. İnsanlara ceza uygulamak istemiyoruz. Ancak yetkililerin uyarmasına rağmen maske takmayı reddeden kişilere ceza kesmemiz gerekirse bunu yapacağız” dedi.

HİNDİSTAN’DA 63 MİLYON VAKA İDDİASI

ABD’nin ardından en çok vakanın görüldüğü ikinci ülke olan Hindistan’da endişe verici bir çalışmaya imza atıldı. Ağustos ve Eylül aylarında ülke genelindeki 700’den fazla köyde 29 bin kişinin katıldığı araştırmada, 10 yaş ve üzerindeki her 15 kişiden birinde antikor geliştiği saptandı.

Çalışmada 10 yaş üzeri 29 bin kişiye test uygulandı.

Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından yapılan ve bir kişiye virüs bulaşıp bulaşmadığını tespit eden bu teste göre, ülkedeki gerçek vaka sayısı 10 kat daha fazla olabilir. 1.3 milyar nüfusu bulunan ülkede 10 yaş ve üzerindeki insanların sayısı 966 milyon buna göre. Eğer konseyin araştırması doğruysa, ülkedeki gerçek vaka sayısı 63.7 milyon olabilir.

BAŞKAN YARDIMCISI DA YAKALANDI

Hindistan’da Başkan Yardımcısı M. Venkaiah Naidu’nun da corona virüsüne yakalandığı ortaya çıktı. Naidu, test sonuçlarının pozitif çıktığını sosyal medya hesabından duyurdu. Rutin kontroller sırasında durumun fark edildiğini söyleyen Naidu, herhangi bir semptom göstermediğini ve evinde karantinada olduğunu belirtti.

MERKEL YENİ YASAKLARI DUYURDU

Almanya Başbakanı Angela Merkel, corona virüsü vakalarının artması üzerine bir dizi yeni önlem açıkladı. Eğer harekete geçmezlerse günlük 20 bin vaka seviyesinin görülebileceğini belirten Merkel, ülke genelinde bir karantinadan kaçınmak için eyalet bazında ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel.

Kamusal alanlarda 50’den fazla kişinin bir araya gelmesini yasaklayan Merkel, “Sonbahar ve kış aylarında daha zor zamanların geldiğini biliyoruz. Verileri paylaşmayan bar ve restoran sahipleri de 50 euro’dan başlayan cezalarla karşılacak” dedi.

TÜRKİYE’DE 68 CAN KAYBI

Türkiye'de 29 Eylül Salı gününün verilerine göre yapılan 114 bin 940 testle birlikte toplam test sayısı 10 milyon 268 bin 163'e ulaştı.

Bin 427 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 317 bin 272'ye çıktı. Can kaybı ise 68 artarak 8 bin 130'a yükseldi.

Son 24 saatte bin 452 hasta, toplamda da 278 bin 504 kişi sağlığına kavuştu. Öte yandan hastalardaki zatürre oranı yüzde 6.5, ağır hasta sayısı ise bin 583 oldu.

UKRAYNA’DA REKOR GÜNÜ

Corona virüsü artış hızının yüksek olduğu ülkelerden Ukrayna’dan rekor haberi geldi. Son 24 saatte 4 bin 27 yeni vaka tespit edilmesiyle, salgın başından bu yana en yüksek seviye görüldü. Bir önceki rekor 3 bin 833’le cumartesi günü kırılmıştı. Ülke genelinde toplam vaka 208 bin 959, toplam ölü sayısı ise 4 bin 129 olarak kayıtlara geçti.

BELÇİKA’DA ÖLÜ SAYISI 10 BİNİ GEÇTİ

Corona virüsünün Avrupa’da en çok etki gösterdiği ülkelerden Belçika’da kritik bir sınır daha aşıldı. Ülkede son olarak açıklanan verilerle ölü sayısı 10 bin sınırını aştı. Son 24 saatte 14 kişi hayatını kaybederken, toplam sayı 10 bin 1 oldu. 11.5 milyon nüfuslu ülkede toplam vaka sayısı ise 117 bin 115. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ankara'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ile bir araya geldi.

Rusya Karabağ'dan çekiliyor! Bölgesel gerilim tırmanacak mı?

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Karabağ'daki Rus barış gücü askerleri hakkında açıklamada bulundu. Peskov'a, Rus birliklerinin Karabağ'dan çekilmeye başladığına dair haberler soruldu. Pesk...


Magnum dondurmaları iki ülkede toplatılıyor

İngiltere merkezli hızlı tüketim devi Unilever, Magnum'un bademli dondurmasını geri çağırdı. 100 gramlık ve 3'lü paketler şeklinde satılan ürünlerde, olası plastik ve metal parça bulunma ...

Kırgızistan’dan Tik Tok kararı

Kırgızistan Çin merkezli popüler sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasına yönelik alınan kararın uygulamaya konulduğunu duyurdu.


ABD basını: İsrail, İran'a misilleme planlarını iptal etti

Orta Doğu, İsrail'in İran'ın saldırılarına yanıtını diken üstünde beklerken ABD basınında, İsrail'in bu hafta İran'a karşı yapmayı planladığı 2 misilleme saldırısını iptal ettiği öne sürü...

Ermenistan'da 1915 olayları tartışması büyüyor

Ermenistan basınında yer alan haberlere göre, Ulusal Meclis Savunma ve Güvenlik Konuları Daimi Komitesi Başkanı ve iktidardaki "Sivil Sözleşme" milletvekili Andranik Koçaryan, 1915 olayla...


Devrik lider Suu Kyi ev hapsine alındı

Cunta yönetimi uluslararası kamuoyunda sert tepkiyle karşılanan demokrasi karşıtı hareketin ardından başlayan kitlesel protestoları şiddetle bastırmış, darbe karşıtı gösterilerde çok sayı...

Hollanda Parlamentosu'ndan Türkiye kararı

Hollanda Parlamentosu, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının modernizasyonunun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala'nın derhal se...


Yanardağ patladı, binlerce kişi tahliye edilecek

Endonezya Ulusal Afet Merkezi (BPBD) Sözcüsü Abdul Muhari, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle bölgeden 11 binden fazla kişinin tahliyesine karar verildiğini, ayrıca 29 Nisan'a kadar "a...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR