Yukarı
298544

Avustralyalı şarkıcı hayatını kaybetti

30 Eylül 2020 16:14

Reddy'nin çocukları Traci ve Jordan, Facebook'taki hayran sayfasında yaptıkları açıklamayla annelerinin yaşama veda ettiğini duyurdu. 2015 yılında demans tanısı konan Reddy, o tarihten bu yana Los Angeles'ta bir huzurevinde yaşıyordu.

Feminist hareketle özdeşleşmiş şarkılardan "I Am Woman"ın (Ben Kadınım) yazarı Avustralyalı şarkıcı Helen Reddy 78 yaşında hayatını kaybetti.

Helen Reddy'nin çocukları Traci ve Jordan, Facebook'taki hayran sayfasında yaptıkları açıklamayla annelerinin yaşama veda ettiğini duyurdu.

Açıklamada, "Sevgili annemiz Helen Reddy'nin 29 Eylül 2020 öğleden sonra Los Angeles'ta öldüğünü duyurmaktan büyük üzüntü duyuyoruz" denildi.

"O harika bir Anne, Büyükanne ve gerçekten müthiş bir kadındı" ifadelerinin yer aldığı açıklama şöyle devam etti:

"Çok üzgünüz. Ancak sesinin sonsuza kadar yaşayacağını bilmenin rahatlığını yaşıyoruz."

2015 yılında demans tanısı konan Reddy, o tarihten bu yana Los Angeles'ta bir huzurevinde yaşıyordu.

GRAMMY ÖDÜLÜ ALDI, LİSTELERİN EN TEPESİNE ÇIKTI

Reddy'nin müziği, 1960'lı yıllarda kadın hareketinin ve yeni yeni ortaya çıkan ikinci dalga feminist hareketinin coşkusunu yakaladı.

O dönemde pek çok plak şirketi tarafından geri çevrilen Reddy, müzikte kadınların çok az para kazanacağına dair olan inanca rağmen yıllar içerisinde büyük bir yıldız haline geldi.

1970'lerin başında, Reddy'nin şarkıları Billboard listelerine hakim oldu. 1972'de I Am Woman'la En İyi Kadın Pop Vokali dalında Grammy kazandı ve bu dalda ödülü alan ilk Avustralyalı olarak da tarihe geçti.

1973 ve 1974'te dünyanın en çok satan kadın vokalistiydi.

I Am Woman da dahil olmak üzere pek çok hit esere imza atan Reddy'nin albümleri ABD'de 25 milyondan fazla sattı.

SANATÇI BİR AİLEYLE BÜYÜDÜ

1941 yılında Melbourne'de sahne sanatlarıyla uğraşan bir ailenin kızı olarak doğan Reddy, onlarla turneye katılmak üzere 15 yaşında okulunu bıraktı.

Reddy, 20 yaşındayken müzisyen Kenneth Weate ile tanıştı ve evlendi. Ancak bu ilişki çok uzun sürmedi ve ardından Reddy, kızı Traci ile birlikte Sidney'e döndü.

Mercury Records'da plak çıkarma imkanları sunan bir yarışmayı kazandıktan sonra kızı Traci ile birlikte New York'a taşındı.

Bir türlü istediği başarıyı elde edemeyen Reddy, o günlerde ekonomik olarak güçlükler yaşadı. Vizesiyle ilgili sorunlar sebebiyle de çalışmak için Kanada'ya gidip geldi.

1968'de bir partide gelecekteki menajeri olacak Jeff Wald ile tanıştı. Çift hızla evlendi ve Reddy ABD'de kalmaya karar verdi.

KARİYERİ 1971'DE BAŞLADI

Wald'un Reddy için Capital Records'ta bir single kaydetme fırsatını yakalamasına kadar Traci ile birlikte mütevazı bir hayat sürdüler.

"Jesus Christ Superstar" müzikalinden "I Don't Know How To Love Him" plağının B yüzünde yer alan Reddy, bu şarkısı ile birlikte 1971'deki Bilboard listelerinde 13'üncü sıraya yükseldi.

Ertesi yıl yayımlanan I Am Woman, Aralık ayına kadar listelerde zirveye çıktı ve Reddy, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir numaraya yükselen ilk Avustralyalı şarkıcı oldu.

I Am Woman'ı birbiri ardına yayımlanan "Delta Dawn", "Angie Baby", "Leave Me Alone (Ruby Red Dress)" ve "You and Me Against the World" gibi hit şarkılar takip etti.

Reddy bu yıllarda The Bobby Darin Show, The Muppet Show gibi talk showlarda ve çeşitli programlarda yer aldı.

Gerilim filmi Airport 1975 (1974) ve aile filmi Pete's Dragon'da (1977) da rol alan Reddy küçük bir TV ve sinema kariyerine de sahip oldu.

Reddy'nin müzik kariyeri 1980'lerde düşüşe geçti. Ancak I Am Woman şarkısı hâlâ sıkça duyuluyor. Reddy, 2006 yılında Avustralya Müzik Endüstrisi Derneği Onur Listesi'ne alındı.

'Kendisine izin verebileceğim biriyle evlenmedim'

Eşi Jeff Wald, Ağustos 2020'de Guardian için yazdığı bir yazıda, plak şirketlerinin kendisine Reddy hakkında, "Eşinizin bu kadınların özgürlüğü saçmalığını yapmasına nasıl izin verirsiniz? Bu onun kariyerine son verecek!" dediğini yazdı.

Wald yazısında plak şirketleri sahiplerine cevabının ise "Onun hiçbir şeyine izin vermem. Ben kendisine izin verebileceğim biriyle evlenmedim çünkü" şeklinde olduğunu yazd

'Hayatımı sonsuza kadar değiştirdi'

Helen Reddy'nin hayatı Unjoo Moon'un yönetmenliğiyle bir sinema filmine de dönüştü. Emma Jensen'in senaryosunu yazdığı filmde Reddy'i ise Tilda Cobham-Hervey oynadı.

Moon, yaptığı açıklamada Reddy'ye saygılarını sundu ve şunları söyledi: "Helen Reddy ile ilk tanıştığımda bana yıllarca onun hayatında olacağımı söyledi. Ardından da hayatını, yeteneklerini ve mirasını kutladığımız film için hikayesini dinleyebildim.

"Bana sanatçı, kadın ve anne olma konusunda çok şey öğrettiği için Helen'e sonsuza dek minnettar olacağım. I Am Woman için yazdığı sözler o kadar çok insanın yolunu açtı ki, diğer birçok insan için yaptıkları gibi hayatımı sonsuza dek değiştirdi. Gelecek nesiller için de yapmaya devam edecek." BCC



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Nuri Alço'nun sağlık durumuyla ilgili eşinden açıklama

Oyuncu Nuri Alço'nun (73) sağlık durumuyla ilgili eşi Burcu Alço sosyal medya hesabından açıklama yaptı.Eskişehir'de 6 Nisan'da evinde rahatsızlandıktan sonra kaldırıldığı özel hastanede ...

NHKM İzmir 6. yaşını tiyatroyla kutluyor

İzmir'in ünlü Kemeraltı Çarşısı'nın girişinde yer alan ve kentin önemli hafıza mekanlarından biri olan Tarihi Konak Sineması'nda 2018 yılının Nisan ayında faaliyetlerine başlayan Nâzım Hi...


Oyunculuğu ve dış görüntüsü eleştirilen ünlü oyuncudan yanıt

“Euphoria” dizisiyle geniş kitlelerce tanınan Sydney Sweeney, kendisi hakkında “oyunculuk yapamayacağını” söyleyen yapımcıya yanıt verdi. Tecrübeli Hollywood yapımcısı Carol Baum, 26 yaşı...

Ferhan Şensoy'un 'Hayrola Karyola' oyunu yeniden sahnelerde

Oyuna ilişkin açıklamada bulunan oyuncu ve yönetmen Metin Zakoğlu, Şensoy'un oyunu 1960'ta Ayfer Feray'la oynadığını belirterek, "İlk onun için yazıyor. Sonra 1980'de kendisi Nurhan Damcı...


Olaysız geçirdiği gün yok... Kanye West bu defa da birini yumrukladı

Müzik dünyasının sansasyonel ismi Kanye West, yeni bir hukuki sorunla karşı karşıya kalabilir. West'in adı bu defa da darp raporlarında geçiyor... Kim Kardashian ile ayrıldıktan sonra bir...

43. İstanbul Film Festivali 28 Nisan’a kadar sürecek

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 43. İstanbul Film Festivali’nin, 16 Nisan Salı akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda açılış töreni gerçekleşti. Festival, 28 Ni...


Ünlü yapım şirketi Participant Media faaliyetlerini durduruyor

Spotlight ve Green Book dahil olmak üzere toplam 21 Oscar ödülüne layık görülen filmlerin ortak yapımcılığını üstlenen şirket Participant Media, kuruluşundan 20 yıl sonra faaliyetlerini d...

Füruzan ve Yılmaz Karakoyunlu İzmir’de anılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 19-26 Nisan tarihlerinde “2. İzmir Uluslararası Edebiyat-Sinema Buluşması”nı düzenliyor. Buluşmada bu yıl yitirdiğimiz Türk edebiyatının önemli yazarları Yılm...


''Bireysel olarak harekete geçmemiz gerekiyor''

Yapımcılığını ve yönetmenliğini Engin Altan Düzyatan'ın üstlendiği, dünyada plastik ve mikroplastik kirliliğinin yol açtığı sorunları konu edinen 'Sen de Fark Et' belgeselinin tanıtımı ya...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR