Yukarı
299372

Üniversitelerde yüz yüze eğitim başlayacak mı?

07 Ekim 2020 13:20

YÖK, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında üniversitelerde sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesine yönelik tedbirleri içeren bir klavuz yayınladı. Yayınlanan klavuz üniversitelerin de yüz yüze eğitime başlayacağının sinyali olarak değerlendirildi.

İlkokullar açık iken üniversitelerin yüz yüze eğitime kapalı olmasına üniversite öğrencileri günlerdir tepki gösteriyordu. Üniversitelerin yüz yüze eğitime açılışıyla ilgili sessizliğini koruyan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) sonunda sessizliğini bozdu.

YÖK’ün halen aktif eğitimde olan 207 üniversite yönetimiyle yetki paylaşımında bulunduğu ve sorumluluğu üniversitelere bıraktığı görüldü.  Amfilerde 4 metrekareye 1 kişi olması gibi tavsiyelerin de yer aldığı kılavuzun bütün üniversitelere gönderildiği de bildirdi.

Bilgisayar gibi ortak kullanılan cihazlar dışında T Cetveli dahil her türlü teknik ekipman ile damlacık yoluyla virüsün yayılmaması için yüksek sesle konuşulmamasına kadar Kovid-19 şartlarına uygun bir kılavuz hazırlandığı görüldü.

YÖK AÇILIŞ TAKVİMİ VERMEDİ

Üniversitelerin tamamının yüz yüze eğitime ve tüm bölümleriyle ve derslerle açılmasıyla ilgili alınan genel bir açılış takvimine yer vermekte dikkatli olduğu görülen YÖK, üniversiteler açıldığında Kovid-19 salgınıyla mücadele de üniversitelerin uyması gereken TSE Standartlarına göre kılavuz hazırlayıp yayınlatması ve üniversitelere açılışla ilgili yetki devri paylaşımı üniversitelerin şartlar sağlandığında açılacağı olarak değerlendirildi.

“YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ”

YÖK Başkanı Yekta Saraç' konuyla ilgili hem basın müşavirliği aracılığıyla hem de sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Başkan Saraç'ın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

* Üniversitelerin salgın sürecinde eğitim ve öğretim faaliyetleri ile araştırmalarına ve topluma hizmet faaliyetlerine devam edebilmesi için güvenli kampüs ortamlarını sağlamaları önemlidir.

* Kılavuz bu bağlamda bir başvuru kaynağı olmak üzere hazırlanmıştır. Bununla birlikte salgının dinamik bir süreç olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Yükseköğretim Kurulu ile ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile yerel otoritelerin kararları da yakinen takip edilmelidir.

“KISA SÜREDE AŞILACAK”

YÖK Başkanı Saraç ayrıca sosyal medya hesabından da, “Bu zorlu sürecin YÖK’ün esnek yönetim,güçlü koordinasyon ve yetki paylaşımı anlayışı ve üniversitelerimizin kendilerine özgü şartlarını Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tedbir ve tavsiyelerini dikkate alarak değerlendirmeleri çerçevesinde kısa zamanda aşılacağına inanıyoruz” paylaşımıyla, üniversitelerin de yüz yüze eğitime açılışına sıcak bakıldığı mesajı verdi.

Başkan Saraç'ın paylaşımı üniversitelerle yetki paylaşımı yapıldığı ve açma/açmama veya hangi şartlarda eğitime açılacağı ile ilgili (kısmi yüz yüze, kısmi on line, uygulamalı dersler yüz yüze, teorik dersler uzaktan vb) sorumluluğun üniversitelerle paylaşıldığını da gösterdi.

HİJYEN KILAVUZU HAZIR

Üniversitelerin yüz yüze eğitime açılış şartları veya açılışıyla ilgili bir açılış takvimi vermese de YÖK Başkanı Saraç, Covid- 19 salgını ile bulaşıcı hastalıklarla mücadele sürecinde yükseköğretim kurumlarının yerleşkelerinde sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesine yönelik tedbirleri içeren şartların yer aldığı, “Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi” adlı kılavuzu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'la geçtiğimiz ay imzalanan protokole uygun olarak, TSE Standartlarına göre hazırlanarak, tavsiye niteliğinde üniversitelerle paylaştıklarını bildirdi.

SORUMLULUK ÜNİVERSİTELERDE

Üniversite yerleşkelerinde herkesin uyması gereken kurallara ilişkin genel standart hijyen kriterleri belirlenerek üniversitelere, maske, mesafe kuralları ve dersliklerin nasıl olması gerektiği? Vaka çıktığında nasıl davranılması gerektiği gibi tedbirleri içeren tavsiyelerin yer aldığı kılavuzu da ve kapsamlı bir açıklamayı da Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ulusal basınla paylaştı.

Başkan Saraç'ın sosyal medya hesabından yaptığı bu paylaşım, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki kısmi açılış sürecinin kısa bir süre sonra üniversiteler için de sorumluluk ilgili üniversitede olma şartıyla gerçekleşebileceği sinyali olarak değerlendirildi.

YÖK BAŞKANI YEKTA SARAÇ'IN SOSYAL MEDYADAN YAPTIĞI PAYLAŞIMLAR ŞÖYLE;

1- Kovid-19 salgını kapsamında ünivresitelerimizde sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesine yönelik tedbirleri içeren genel standartları belirlemek amacıyla geçtiğimiz ay içerisinde TSE ile bir işbirliği protokolü imzalamıştık.

2- Bu kapsamda (Sanayi Bakanlığı ve TSE) yaptığımız ortak çalışma neticesinde hazırlanan, “Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavu'nu üniversitelerimiz ile paylaştık.

3- Üniversitelerimizin salgın sürecinde eğitim faaliyetlerine, araştırmalarına ve topluma hizmet çalışmalarına devam edebilmesi için güvenli kampüs ortamlarını sağlamaları önemlidir. Kılavuz bu bağlamda bir başvuru kaynağı olmak üzere hazırlandı.

4- Bu zorlu sürecin YÖK’ün esnek yönetim, güçlü koordinasyon ve yetki paylaşımı anlayışı ve üniversitelerimizin kendilerine özgü şartlarını Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tedbir ve tavsiyelerini dikkate alarak değerlendirmeleri çerçevesinde kısa zamanda aşılacağına inanıyoruz.

ÜNİVERSİTELERDE YÜZ YÜZE EĞİTİM NASIL OLMALI?

YÖK’ün yayınladığı klavuzda üniversitelerde yüz yüze eğitim uygulanması durumunda yapılması gerekenler de şöyle sıralandı:

*  Yüz yüze yürütülen dersleri desteklemek üzere sınıf içi eğitimin yanı sıra çevrimiçi uygulamalar da gerçekleştirilebilir.

* Yüz yüze yürütülen derslerde sınıf içi eğitimlerin yanı sıra bazı etkinlikler (ders notu paylaşımı, makale yazdırma/ödev, alıştırma ve kaynak paylaşımı vb.) belirli haftalarda ya da her hafta belirli oranlarda uzaktan öğretim uygulamalarıyla desteklenerek ÖYS (Öğretim Yönetim Sistemi) ve canlı ders sistemleri üzerinden yürütülebilir.

ÇEVRİMİÇİ DESTEKLİ TERSYÜZ SİSTEMİ

* Önceden ders materyallerinin sisteme yüklenerek öğrencinin kullanımına açılması ve sınıf içi eğitim sürelerinin daha etkin kullanımına dayalı “Tersyüz” uygulama benzeri çevrimiçi destekli yöntemlerle hem öğrencilerin derse hazırlanması hem de sınıf içi yüz yüze veya eş zamanlı çevrimiçi dersler için zamanın etkin kullanılması sağlanabilir. Dersler sırasında zaman problemi nedeniyle derinlemesine ele alınamayan 75 konular bu şekilde daha kapsamlı ve nitelikli olarak işlenebilir.

TIP, MÜHENDİSLİK, ECZACILIK

• Özellikle tıp, eczacılık, diş hekimliği, veterinerlik, mimarlık ve mühendislik alanları gibi uygulamanın zorunlu olduğu programların dersleri için ön hazırlık ve yeterliklerin geliştirilmesi amacıyla yüz yüze uygulamalı derslere destek olarak, belirli oranlarda çevrimiçi etkinliklerin gerçekleştirilmesi, derslerin niteliğini arttırarak daha iyi yetişmiş ve daha fazla uygulama yapma imkânı bulmuş öğrenciler ve mezunlar yetiştirme fırsatı verecektir.

HER AN ÇEVRİMİÇİNE GEÇECEK KADAR HAZIR OLUNMALI

* Bu tür uygulamalar, ileride karşılaşılabilecek olağanüstü durumlarda çevrimiçi eğitim uygulamalarına geçiş için hazırlıklı olunması açısından da oldukça önemlidir.

* Gerektiğinde günlük rutin mesai dışı saatler ve hafta sonu da yüz yüze uygulamalar için değerlendirilebilir.

YÖK'ÜN RESMİ AÇIKLAMASINDA KILAVUZLA İLGİLİ DE ŞU BİLGİLERE YER VERİLDİ;

* Akademik, idari personel ve öğrencileri salgından korumaya yönelik tedbirler içeren YÖK –TSE iş birliği hazırlanan kılavuzda, Kovid-19 özelinde üniversitelerde salgının yayılmasının önlenmesi amacıyla, akademik-idari personel ile öğrencileri korumaya yönelik tedbirler, hijyen ve temizlik uygulamaları ve enfeksiyon kontrol önlemlerine yer verildi.

* Kılavuzda, eğitim alanlarında ve çalışma ortamlarında enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yönelik korunma tedbirleri, kişisel koruyucu ekipmanlar, öğrenci gruplarının mekanların fiziksel özellikleri gözetilerek oluşturulması, sosyal alanların kullanımına yönelik genel ilkeler anlatıldı.

* Eğitim ve öğretim süreçlerinde, salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak uygulamalarda yetki üniversitelerin ilgili kurullarında olacak. Salgın süresince devletin ilgili kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yerel otoritelerin kararlarının da takip edilmesi ve ona göre uygulamalarda değişikliğe gidilecek.

UYGULAMALI DERSLER BAŞLARSA

* Üniversiteler corona virusü komisyonları ve ilgili diğer kurul ve komisyonları marifetiyle genel planlamalar yapabileceği gibi, alternatif planlar da hazırlayarak gerektiğinde uygulamaya koyabilmelidir. Bu bağlamda yüz yüze yapılabilecek olan teorik ve uygulamalı eğitimlerin yanı sıra, staj ve iş yerinde mesleki uygulamalarda da kişisel koruyucu önlemlere dikkat edilmelidir.

YÜKSEK SESLE KONUŞMAYIN

* Dersin niteliğine göre öğrencilerin yüksek sesle konuşma, şarkı söyleme gibi faaliyetlerinin de olduğu durumlarda fiziki mesafe düzenlemesinin en az 1,5-2 metre olacak şekilde uygulanması daha uygun olacaktır. Damlacık oluşturması nedeniyle şarkı söyleme koro çalışması, tiyatro provaları gibi yüksek sesle yapılan aktiviteler için küçük derslikler ve sınıflar yerine büyük salonlar tercih edilmelidir.

VAKA VE TEMASLI DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Kılavuzda üniversite yerleşkeleri içerisinde pozitif vaka saptanması durumunda “temaslılar” ve “yakın temaslıların” tespit edilerek ilgili sağlık birimlerinin bilgilendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Yakın temaslıların hemen izole edilmesi bilgisine yer verildi.
Maske kullanılmalı, ortamlar sıkça havalandırılmalı

Kapalı alanlarda bulunan herkesin sürekli maske kullanımı sağlanmalıdır. Birlikte yapılan aktivitelerde yakın mesafede olması gerekli ise maskeye ilaveten ayrıca yüz siperliği de kullanılmalıdır. Ortak kullanılan mekanlarda mümkün olduğunca klima veya vantilatör kullanılmamalı, ortamlar sıkça havalandırılmalıdır.

T CETVELİ DETAYI BİLE VERİLDİ

*Kampüse gidiş ve gelişlerde faydalanılan toplu taşıma veya servis araçlarında mutlaka maske takılmalı, araçlara biniş ve inişlerde el hijyeni sağlanmalıdır. Mikroskop, bilgisayar ve T-cetveli gibi ortak kullanılan aletler, kullanım bittikten hemen sonra zarflı virüslere etkili, materyal uyumu olan dezenfektanlar ile temizlenmeli ve temiz olarak saklanmalıdır.

KAMPÜSLERE HİJYEN AFİŞLERİ

*Öğrencilere ve tüm personele yönelik, bilgisayar, laboratuvar cihazları, telefon ve masa benzeri ortak kullanımı zorunlu cihazları kullanmadan önce ve sonra dezenfekte etmeleri gerektiğini hatırlatıcı afişler hazırlanarak uygun yerlere asılmalıdır.

AMFİLERDE 4 METREKAREYE 1 KİŞİ

*Kampüs içerisindeki derslik, kütüphane, laboratuvar, yemekhane, spor tesisleri gibi ortak kullanım alanları periyodik olarak temizlenmelidir. Ortak kullanılan mekanlarda kişi sayısı azaltılmalı.

*Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre mümkün olduğunca toplantı ve sosyal aktiviteler açık havada veya on line yapılmalı.

*Dersliklerde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde sınıf ve dersliklerin kapasitesinin belirlenmesi, oturma düzeninde kişiler arası en az 1 metre mesafenin korunması gereklidir.

*Derslik girişinde o dersliğin maksimum öğrenci kapasitesini belirten bilgileri içeren görsel materyallere yer verilmeli, oturma düzeni ve mesafeleri de önceden ayarlanmış olmalıdır.

*Korunma ve tedbirlere yönelik afiş-poster vb. bilgilendirici materyallere uygun yerlerde yer verilmelidir.

SÖZCÜ(SULTAN UÇAR)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Öğrenciye seyahat özgürlüğü yok: Artan bilet fiyatları yüzünden seçme hakları da engelleniyor

31 Mart’ta yapılacak yerel seçime 4 gün kaldı. Seçmen kayıtları memleketlerinde olup üniversite eğitimi için Ankara’da bulunan üniversite öğrencileri, ANKA Haber Ajansı’na şehirler arası ...

LGS başvuruları başladı... Son gün 1 Nisan 2024

2 Haziran'da gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav başvuruları başladı. Başvurular, 29 Mart'ta kadar "e-Okul" üzerinden isteğe bağlı yapılacak.


MEB'den yeni karar: Tatil süresi kısalacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Kasım ve Nisan aylarındaki birer haftalık ara tatil uygulamasını sürdürme kararı alarak eğitim iş günü süresini artırmaya yönelik bir düzenleme üzerinde çalı...

MEB'den okullarda AKP propagandası: Millet bahçeleri, tüneller övüldü

MEB, Cumhuriyetin 100. yılına özel “Türkiye Yüzyılı’nın Yüz Akı 100 Eseri” adlı bir albüm yayımladı. Albümde, AKP döneminde yapılan millet bahçeleri, Marmaray, Avrasya Tüneli ve Togg tanı...


Milli Eğitim Bakanlığı'nın deprem raporundan ÇEDES çıktı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 6 Şubat depremlerine ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, MEB’in deprem bölgesinde gerçekleştirdiği faaliyetler arasında ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sah...

MEB anaokuluna getirilen katkı payını savundu: 'Paran varsa eğitimi alabilirsin'

Milli Eğitim Bakanlığı, 14 Ekim’de yaptığı yönetmelik değişikliğiyle okulöncesi eğitimde sıkça karşılaşılan ve "kayıt parası" olarak nitelendirilen durumu yönetmeliğe ekleyerek resmi kılı...


Bakan Tekin geri adım attı: 'Herhangi bir cemaatle protokol imzalamamız söz konusu değil'

Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada tarikatlarla yapılan protokolleri savunan Tekin'in, "sizin 'tarikat, cemaat' dediğiniz, bizim 'STK' dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protok...

Liselilere cemaat kitapları dağıtıldı, ilçe milli eğitim müdürü 'haberim yok' dedi

Ordu'da bulunan bir lisede öğrencilere Işık Cemaati'ne ait kitaplar ücretsiz dağıtıldı. Altınordu İlçe Milli Eğitim Müdürü, okul müdürünün talimatıyla dağıtılan kitaplardan haberi olmadığ...


MEB'den sınav duyurusu! Okullarda ilk kez yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), ortaokul 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için yarın, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık'ta ülke genelinde ortak y...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Barış Arduç o soruya verdiği yanıtla olay oldu

Oyuncu Barış Arduç bir muhabirin "Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur" sorusuna verdiği yanıtla hayranlarını mest etti. 'Deliha' filminin setinde tanışan Barış Arduç il...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR