Yukarı
301339

İsviçre’de pandemi bayramı

24 Ekim 2020 16:01

Pandemi dünyadaki eşitsizlikleri daha da artırdı. Zenginler daha zengin, yoksullar ise daha yoksul oldu. Ancak süper zenginlerin paralarını sakladığı İsviçre’de bambaşka bir manzara var.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tahminine göre bu yıl küresel ekonomi yüzde 4,4 oranında küçülecek. Modern tarihin en sert ekonomik krizi yaşanmış olacak.

UBS’İN KÂRI İKİYE KATLANDI

Öte yandan, süper zenginlerin serveti artarken, başta İsviçre’dekiler olmak üzere zenginlerin servetlerini yöneten bankaların kârları da katlandı. Özellikle teknoloji ve sağlık şirketlerinin hisselerindeki hızlı toparlanma ile altın gibi değerli metallerdeki yükseliş, bu sonuçta etkili oldu.

Öyle ki, özel bankacılık hizmeti sunan bankaların en büyüğü olan İsviçre merkezli UBS, 2020’nin üçüncü çeyreğinde kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 99 artırarak son 10 yılın en iyi üçüncü çeyrek sonucunu elde etti.

Bir diğer özel bankacılık devi İsviçre merkezli Credit Suisse‘in de benzer bir iyi sonuç elde etmesi bekleniyor.

Avrupa genelinde diğer bankalar ise çok düşük faiz ve ertelenen borç ödemeleri nedeniyle birçok zorluk yaşıyor.

10 ülkede milyarderlerin servetinde bu yılki artış miktarı (milyar dolar)

“SATIŞ DALGASI SIRASINDA PANİK YAPMADILAR”

UBS’in CEO’su Sergio Ermotti, konuya ilişkin “Müşterilerimiz küresel satış dalgası sırasında panik yapmadı, bunun yerine pozisyonlarını güçlendirmek için bu dönemi kullandılar” dedi.

Ermotti, hükümetlerin teşvik paketleri sonucu sisteme likidite geldiğini ve bunun da varlık fiyatlarını artırdığını söyledi.

FT’ye konuşan bankacılara göre, dünyada en son böylesi bir dönem 2009’da yani küresel finans krizinin hemen ardından yaşanmıştı. Büyük merkez bankalarının para musluklarını sonuna kadar açmasıyla, zenginler krizi fırsata çevirmişti. Ancak 2020, 2009’u bu açıdan çok geride bıraktı.

Merkez bankaları ve hükümetler, pandemi nedeniyle eşi benzeri görülmemiş parasal ve mali genişlemeye giderek para musluklarını açınca, bundan yine zenginler faydalandı.

ÇİN’DE MİLYARDERLER KULÜBÜNE 257 KİŞİ DAHA KATILDI

Örneğin, dünyanın en zengin ismi olan Amazon’un patronu Jeff Bezos’un serveti, pandeminin etkili olduğu mart ortası ile eylül ortası arasında tam 73 milyar dolar arttı.

Aynı dönemde Facebook’un patronu Mark Zuckerberg ile Tesla’nın patronu Elon Musk’ın servetleri de yaklaşık 45’er milyar dolar yükseldi.

Salgının başladığı Çin’de ise bu yıl dolar milyarderleri arasına tam 257 yeni insan katıldı.

E-ticaret devi Alibaba’nın patronu Jack Ma’nın serveti son 10 ayda yüzde 45 artışla 58,8 milyar dolara yükseldi.

Merkez bankalarının ve hükümetlerin para musluklarını açmasıyla ABD ve Çin başta olmak üzere dünyada teknoloji ve sağlık şirketi hisseleri rekor yükselişe imza attı.

Çinli zenginlerin servetini takip eden Hurun Report verilerine göre, son 22 yılda zenginlerin servetini bu kadar fazla artırdığı bir dönem olmamıştı.

Servet danışmanlığı şirketi Stanhope Capital’in İsviçre biriminin şefi Nicole Curti, “Eğer panik yapıp şubatta ya da martın ilk yarısında ellerinizdeki varlıkları sattıysanız, dönüş çok zordu çünkü piyasa çok hızlı toparlandı” dedi.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

IBAN hesaplarına yönelik denetim! Herkes birbirini ihbar ediyor

Maliye’nin, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük ilk çalışması, tahsilatlarını IBAN üzerinden yapanlarla ilgili. Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimş...

Tesla'nın kar marjında düşüş beklentisi

Tesla'nın büyüme ve ürün stratejisine dair şüpheler arasında, daha düşük kar marjlarına işaret eden açıklamaların beklenmesi öne çıkıyor.


Bakan Işıkhan: İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 1 Mayıs kutlamaları ve Taksim tartışmaları ile ilgili konuştu. Işıkhan, "İşçimizin alın teri, Taksim Meydanı'na sığmayacak kadar büyük" ded...

Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu görevinden istifa etti

Patiswiss markasının ürettiği çikolatanın küflü çıktığına dair paylaşım yapan bir tüketiciye, Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun verdiği yanıt tepki çekti. "Karşında biz ve de...


Borsa yeni haftaya yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 1,07 ve holding endeksi yüzde 0,79 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en yüksek artışı yüzde 1,98 ile taş toprak yaparken, tek düşüş yaşayan yüzde 0,17 il...

Yurt dışı üretici enflasyonu martta yüzde 67,25 oldu

TÜİK verilerine göre, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) martta yıllık yüzde 67,25 aylık yüzde 4,70 arttı. Buna göre; YD-ÜFE 2024 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 4,70 art...


En ucuz Tesla'ya 814 bin lira zam

Tesla fiyatlarını değiştirdi. Geçtiğimiz hafta Türkiye için uyarlanan Model Y ön siparişle satışa çıkmıştı. Haziran ve Temmuz ayında teslim edilmesi gereken araçların fiyatı 1 milyon 791 ...

Faturadan kaçan tasarrufluya döndü

Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada sürdürülebilirliğin ana odağında enerji tasarrufu yer almaya başladı. Yüksek faturalar ve enflasyonla tüketici tasarruflu ürünlere döndü. Yüksek enerj...


TESK'ten yerli turiste destek talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada; coğrafi konumu, doğal turizm kaynakları, köklü tarihsel geçmişi ve geniş m...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR