Yukarı
305642

Perakende sektörü firesiz çıkış için destek bekliyor

02 Aralık 2020 09:10

Devlet destekleri ve yedek akçelerle ilk dalgayı atlatan perakende sektörü, ikinci dalga için yeni resmi düzenlemeler yapılmasını istiyor. Tüketici ise günlük 30 bini aşan yeni vakalar nedeniyle kapanmaya tam destek verdi.

Coronavirüs salgınında 30 bini aşan günlük vaka sayılarıyla Türkiye, tam olmasa da ikinci kısmi kapanma dönemine girdi. Önceki akşam açıklanan bir dizi tedbir kapsamında perakende sektöründe de doğrudan düzenlemelere gidildi.

Alışveriş merkezlerine (AVM) girişlerde HES kodu zorunluluğu getirilirken, 12 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde ziyaretçi kabul edileceği belirtiliyor. Hafta sonu uygulanacak tam sokağa çıkma yasağı ile vaka sayılarının önemli ölçüde azalması beklenirken, ilk dalgayı yedek akçe ile geçiren perakende sektörü ikinci dalgayı fire vermeden geçirebilmek için ek destekler talep ediyor.

Sinan Öncel

ARALIK KAYBEDİLDİ

Yeni kısıtlamalara dair açıklamalarda bulunan Birleşmiş Markalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, 19 Mart'taki kapanma ile 1 Aralık itibarıyla devreye giren karantina süreci arasında fark olduğuna dikkat çekti. Bugüne kadar devlet destekleri ve yedek akçelerle gelen sektörün, en önemli ay olan aralığı kaybettiğine dikkat çeken Öncel, şöyle devam etti:

“Cadde mağazalarında en az yüzde 50 kira indirimi, AVM'lerde ise ciro kirasına geçilmeli. KDV'nin ve stopajın nisana kadar sıfırlanması önemli. Kısa çalışma ödeneği hayata geçti, kurye sistemlerine teşvik verilmesi gerekiyor. Bu düzenlemeler olmazsa olmaz. Perakende sektöründen çok fazla fireler olacağı açık. Çünkü ilk dönem olan 19 Mart ile bu dönem arasında dağlar kadar fark var. Yedek akçeden hiçbir şey kalmadı ve bu markaları tekrardan oluşturmak mümkün değil.”

ALIŞVERİŞ SÜRÜYOR

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş da, birinci dalgadan sonraki açılmada gelen cirolarla bir miktar kendilerini toparladıklarını belirtti. Altaş, “Şu an müşterilerimiz sabah 8 akşam 10 içinde ihtiyaçları için alışverişe devam ediyor. AVM'lerde 12 metrekarede 1, perakendede ise 8 metrekarede 1 kişi mağaza içinde olabilecek” dedi.

AVM'LER KONKORDATO VE İFLASLARI ENGELLEDİ

Perakendecilerle kira görüşmelerinin bire bir olarak devam edeceğini kaydeden Hüseyin Altaş, “Cirosu çok artana kira indirimi vermeye gerek yok ancak cirosu azalana da bunu vermek lazım. Uygulamanın iyi sonuçları olduğu görüldü. Avrupa'daki gibi iflas ve konkordato yaşanmadıysa bunun sebebi biziz” diye konuştu.

HER 4 KİŞİDEN 3'ÜNE GÖRE 15 GÜNLÜK TAM KAPANMA ŞART

Coronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında önceki gün bir dizi yeni tedbirler gündeme gelirken, toplumda her 4 kişiden 3'ü en az 15 günlük tam kapanma uygulanmasını istiyor. Ipsos'un araştırmasında toplumun yüzde 68'i paket servise geçiş uygulamasını doğru bulduğunu belirtirken, her 10 kişiden 4'ü AVM ve kuaför ile berberlerin salgınla mücadele kapsamında tümüyle kapatılması gerektiğini savunuyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Ipsos'un Türkiye CEO'su Sidar Gedik, “Her 4 kişiden 3'ü salgının hızının ancak 2 hafta sürecek tam bir kapanma ile kesilebileceğine inanıyor. Bu tedbirin ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olacağı muhakkak ancak günlük 30 binleri bulan ve her gün de artarak ilerleyen vaka sayısı karşısında toplumun gördüğü çözüm bu gibi” yorumunu yaptı. SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR