Yukarı
310533

7 ünlü market zincirinde işçilerin 23,5 milyon liralık alacağı verilmemiş!

19 Ocak 2021 17:20

Çalışma Bakanlığı iş müfettişleri, 7 ünlü marketler zincirinde yaptığı denetimlerde işçilerin iş sözleşmeleri ve mevzuattan kaynaklanan 23 milyon 545 bin 20 lira 13 kuruş alacağının ödenmediğini tespit etti.

Çalışma Bakanlığı iş müfettişleri, Migros, Carrefoursa, Teknosa, Tekzen, Metro, Media Market, Vatan market zincirlerinde yaptığı denetimlerde işçilerin iş sözleşmeleri ve mevzuattan kaynaklanan 23 milyon 545 bin 20 lira 13 kuruş alacağının ödenmediğini tespit etti. Sendikalaştıkları için işten atılan Migros işçileri, bakanlığın tespit ettiği uygunsuz durumların halen devam ettiğini dile getirerek, iş müfettişlerini yeni denetime çağırdı.

ANKA’da yer alan habere göre, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, 2019 yılı denetim faaliyetlerini yayımladı.

Bakanlık müfettişlerinin çeşitli sektörlerde yaptığı denetimlerde yapı, bilişim ve zincir market işyerlerinde yapılan tespitler dikkat çekti. Bu sektördeki Migros, Carrefoursa, Teknosa, Tekzen, Metro, Media Market, Vatan unvanlı 7 işveren kuruluşuna ait toplam 2 bin 644 şube/mağaza ve depo işyerinde denetim yapıldı, toplam 56 bin 269 işçinin durumu incelendi.

Bakanlık denetçileri bu 7 kuruluşta çalışan işçilerin iş sözleşmelerinden ve tabi oldukları mevzuat hükümlerinden kaynaklanan 23 milyon 545 bin 20 lira 13 kuruş alacağının ödenmediğini tespit ederek, bunların ödenmesini sağladı. Ayrıca teftişler sonucu kamuya ödenmesi gereken 4 milyon 704 bin 169 lira 6 kuruşu vergi, 9 milyon 83 bin 143 lira 83 kuruşu sigorta primi olmak üzere toplam 13 milyon 787 bin 312 lira 89 kuruşun tahsil edilmesini sağladı.

Denetimlere 2 işveren kuruluşuna da toplam 5 milyon 233 bin 891 lira para cezası kesildi.

Bakanlık Migros’un da aralarında bulunduğu işverenlere ceza keserken, burada çalışan işçiler sendikaya üye oldukları için ya işten atıldı ya da ücretsiz izne gönderildi. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’nda (DGD-SEN) örgütlenen işçiler, Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı denetim sonucunu değerlendirdi.

‘USULSÜZLÜKLER HALEN SÜRÜYOR’

DGD-SEN Genel Başkanı Murat Bostancı, CİMER’e başvuru yapmalarına rağmen Çalışma Bakanlığı’nın işçilerin çıkarıldığı depoya denetim yapmadığını belirterek, “Yeni öğrendiğimize göre Migros’un mağazalarında ve depolarındaki usulsüzlüklere dair ciddi bir para cezası verilmiş. Şu an önünde olduğumuz depoya da bu ceza verilmelidir. Patronlar ücretsiz izni bir cezalandırma yöntemi olarak kullanıyorlar” dedi. İş müfettişlerini eylem yaptıkları deponun önüne davet eden Bostancı, söz konusu usulsüzlüklerin halen sürdüğünü vurguladı.

‘MİLLETVEKİLİ Mİ, PATRON VEKİLİ Mİ KARAR VERMELERİ LAZIM’

Migros işçilerinden Erhan Aydın, sendikalı oldukları için yılbaşında ücretsiz izne çıkarıldıklarını vurgulayarak, siyasilere şöyle seslendi:

“Bakanlıklara, milletvekillerine sesleniyorum. Sıcak koltuklarında oturmaları kolay. Milletvekili mi, patron vekili mi karar vermeleri lazım. Görevlerini yerine getirmeliler. Patronun sesini duyarak, işçinin sesini duymayarak o görev icra edilemez. Yedikleri aldıkları maaş haramdır.”

İşçileri eylem yerinde ziyaret eden HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise İş Kanunu’nun 25’inci Maddesi’nde düzenlenen ‘ahlak ve iyi niyet’ kuralı gerekçesiyle işten atmaların yaygınlaştığını belirterek, SGK işten çıkış bildiriminde bu nedenle işten atılan işçilerin Kod29 olarak işaretlendiğini hatırlattı. Kemalbay, “SGK Başkanıyla Kod29 ile ilgili konuştum. İşten atmaların normalde yasakladığı dönemde patronlar için yönteme döndü. İşçiler hem damgalanıyorlar, hem de yasak haklarını alamıyorlar. SGK Başkanı bana ‘Bir bakmam lazım’ dedi ama şu ana kadar dönmedi” diye konuştu.

Çalışma Bakanlığı İş Müfettişlerinin diğer sektörlerde yaptığı denetimlerin sonucu şöyle:

ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI

79 özel istihdam bürosu denetlendi, teftişi yapılan işyerlerinde 1788 erkek, 2 bin 473 kadın işçi olmak üzere toplam 4 bin 261 işçiye ulaşıldı. Yapılan teftişler sonucunda 12 özel istihdam bürosu hakkında toplam 442 bin 114 lira idari para cezası uygulandı.

SANAYİ BÖLGELERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ

2019 yılında 1 işyerinin teftişi tamamlandı. Söz konusu işyerinde 19 kadın, 27 erkek olmak üzere toplam 46 çalışana ulaşıldı. İşverene 2 bin 866 lira idari para cezası verilmesi istendi. Teftişte 35 adet mevzuata aykırı husus tespit edildi, bu hususlardan 34’ü teftiş süresince giderildi.

METAL SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ

Bu programlı teftiş kapsamında 2019 yılında 131 işyerinin teftişi tamamlandı. Söz konusu işyerlerinde; 647 kadın, 4 bin 212 erkek ve 1 genç çalışan olmak üzere toplam 4 bin 60 çalışana ve 5 çırak ile 75 stajyere ulaşılmıştır. 14 işveren hakkında toplam uygulanan idari para cezası miktarı 126 bin 9 lira. Ayrıca 1 işyerinde işin durdurulması yönünde kanaat bildirildi. 2019 yılında tamamlanan teftişlerde 2 bin 596 adet mevzuata aykırı husus tespit edildi. Bu hususlardan 2 bin 546’sı teftiş süresince giderildi.

KİMYA SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ

Bu programlı teftiş kapsamında 2019 yılında 83 işyerinin teftişi tamamlandı. 435 kadın, 3 bin 259 erkek olmak üzere toplam 3 bin 694 çalışana ve 8 stajyere ulaşıldı. 20 işveren hakkında toplam uygulanan idari para cezası miktarı 218 bin 025 lira oldu. 2019 yılında tamamlanan teftişlerde 2 bin 500 adet mevzuata aykırı husus tespit edildi, bu hususlardan 2 bin 451’i teftiş süresince giderildi.

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ

Bu programlı teftiş kapsamında 2019 yılında 10 işyerinin teftişi tamamlandı. Söz konusu işyerlerinde 572 kadın, 541 erkek olmak üzere toplam 1113 çalışana ve 4 stajyere ulaşıldı. 5 işveren hakkında toplam uygulanan idari para cezası miktarı 65 bin 144 lira oldu. 2019 yılında tamamlanan teftişlerde 240 adet mevzuata aykırı husus tespit edildi, bu hususlardan 225’i teftiş süresince giderildi.

TERMİK SANTRALLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ

Bu programlı teftiş kapsamında 2019 yılında 7 işyerinin teftişi tamamlandı. 100 kadın, 3 bin 28 erkek olmak üzere toplam 3 bin 128 çalışana ve 21 stajyere ulaşıldı. 5 işveren hakkında toplam uygulanan idari para cezası miktarı 543 bin 349 lira oldu. 2019 yılında tamamlanan teftişlerde 198 adet mevzuata aykırı husus tespit edildi, bu hususlardan 188’i teftiş süresince giderildi.

YAPI SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ

Bu programlı teftiş kapsamında 2019 yılında 14 işyerinin teftişi tamamlandı. Söz konusu işyerlerinde 15 kadın, 359 erkek olmak üzere toplam 374 çalışana ulaşıldı. 3 işveren hakkında toplam uygulanan idari para cezası miktarı 120 b.in 516 lira oldu. 2019 yılında tamamlanan teftişlerde 198 adet mevzuata aykırı husus tespit edildi, bu hususlardan 178'i teftiş süresince giderildi.

MADEN İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ

Bu programlı teftiş kapsamında 2019 yılında 4 işyerinin teftişi tamamlandı. Söz konusu işyerlerinde 4 kadın, 349 erkek olmak üzere toplam 353 çalışana ulaşıldı. 2019 yılında teftişi tamamlanan işyerlerinde herhangi bir idari yaptırım önerilmedi. Bu teftişlerde 17 adet mevzuata aykırı husus tespit edildi, bu hususlardan 17’si teftiş süresince giderildi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Asgari ücrete tek, müteahhitlere dört zam

Enflasyon hızla yükselirken asgari ücrete ara zam yapılmayacağını ilan eden hükümet, müteahhitlerin garanti ödemelerine yılda dört kez kur farkı kadar zam yapıyor. Çalışma ve Sosyal Güven...

Fitch'ten Türk bankalarına 'kredi' uyarısı

Fitch Ratings, kredi koşullarının daha da sıkılaşması veya ekonomik büyümenin yavaşlaması halinde Türk bankalarının bireysel kredi kartı kredilerinde son dönemde görülen hızlı artış neden...


Bakan Işıkhan: Temmuzda asgari ücret zammı gündemde yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Işıkhan, asgari ücretliye ara zam olmayacağını belirterek 'öyle bir şey gündemimizde yok' dedi. Geçtiğimiz Ocak ayında yapılan zamla birlik...

İnşaat maliyet endeksinde yıllık artış şaşırttı

İnşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %3,41 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %70,05 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %4,46 arttı, işçilik end...


Cevdet Yılmaz'dan 'kamuda tasarruf' açıklaması

Kabine Toplantısı sonrası soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kamuda tasarruf konusunda bir taraftan Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir çalışma yapıyor, bir taraft...

Cari işlemler beklentilerin altında açık verdi

Şubat ayında cari işlemler hesabı 3 milyar 265 milyon dolar açık kaydetti. Foreks Haber anketinde analistlerin beklentisi 3,65 milyar açık verileceği yönündeydi.


Borsa İstanbul güne yükselişle başladı

BİST 100 endeksi 9617 puan seviyesinde. Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,7 yükselişle 9617 puandan başladı.  Dolar 32,528 TL, euro 34,631 TL seviyesinde. Gram altın ise 2490 TL'den...

Dünya Bankası'ndan Türkiye açıklaması

Açıklamada, finansmanın geri kalanının geçen yıl meydana gelen depremlerin yaralarının sarılması, enerji güvenliğinin artırılması, sel, kuraklık ve orman yangınları gibi iklim değişikliği...


Fatih Karahan, Merkez Bankası'nın stratejisini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, bundan sonraki stratejilerinin ve en büyük önceliklerinin, enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün o...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Aşkın Nur Yengi: Bu maaşla emekli olamam

"10 bin TL ile yaşamak zorunda kalırsam emekli olamam" diyen şarkıcı Aşkın Nur Yengi, mesleğini yapmaya devam edeceğini söyledi. Bir zamanlar vokalistliğini yaptığı Sezen Aksu'nun son dön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ağız kanseri teşhisinde lolipop yöntemi

Araştırmacılar lolipopun ağız kanseri teşhisini hızlandırabileceğini, hatta sigara içen veya çok miktarda alkol tüketen kişiler gibi en fazla risk altında olan kişilerde tümör taraması için kullanılabileceğini umuyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR