Yukarı
311038

CHP’li Gürer’den faturalar için öneri

24 Ocak 2021 14:36

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elektrik, doğalgaz ve su faturalarına yansıtılan her türlü vergi ve fon tutarlarından, 2021 yılı sonuna kadar tüm abonelerin muaf tutulması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi sundu. Gürer, kanun teklifinde, pandemi sürecinden ve ekonomik koşullardan olumsuz etkilenin vatandaşların faturalarını ödemekte zorluk çektiklerine vurgu yaptı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, faturalarını ödemekte zorlanan dar gelirli vatandaşlar için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

Gürer, kanun teklifinde elektrik ve doğalgaz tüketim vergisi, çevre temizlik vergisi, katma değer vergisi, elektrik faturalarına eklenen TRT payı ve enerji fonu kesintisi ile doğalgaz özel tüketim vergisinin, bu yılın sonuna kadar vatandaşın ödeyeceği faturalardan muaf tutulmasını istedi.

“VATANDAŞ FATURALARI ÖDEYEMEZ DURUMDA”

Pandemi sürecinin yarattığı olumsuz tablo ve ekonomik krizde vatandaşların fatura ödemekte zorlanmasını, hazırladığı kanun teklifine gerekçe olarak sunan Gürer, “Ülkemizde yaşanan olumsuz ekonomik koşullar ve pandeminin olumsuz etkileri ile beraber halkın büyük bir bölümü için sürdürülebilir bir hayat yaşama meselesi, toplumsal bir sorun haline gelmiştir” dedi.

“ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARI BIKTIRDI”

Pandemi sürecinde yaşamını idame ettirmeye çalışan halkın mecburi giderler listesinde en üst sırada elektrik, su ve doğalgaz faturalarının yer aldığına dikkat çeken Gürer, “2 yıllık süreç zarfında elektrik, su ve doğalgaz faturalarına gelen zamlar, faturalardaki fahiş vergiler ve haksız katma payları genelde halkın tamamını, özelde ise dar gelirli vatandaşları mağdur etmektedir. Salgın döneminde dahi dağıtım bedeli, enerji fonu, TRT payı, belediye tüketim vergisi, KDV gibi vergi ve fonların faturalara yansıtılmaya devam edilmesi mağduriyetlerin artmasına sebebiyet vermektedir” diye konuştu.

“40 MİLYON İNSAN AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR”

Gürer, sözlerine şöyle devam etti:

“Özellikle pandemi sürecinde üretimin önemi bir kez daha anlaşılmakla beraber üretim sürecinde üreticinin en önemli girdilerinin başında elektrik, su ve doğalgaz gelmektedir. Bu girdilerde yaşanan maliyet artışları üreticiler açısından ciddi sorunlar ortaya çıkartmaktadır.

Örneğin tarımsal sulamada kullanılan elektriğe gelen zamlar üreticiyi zorlamakla beraber üreticilerin satın aldığı elektriğin yanında ek vergi ve fonların eklenmesi üretim aşamasında katlanması zor maliyet artışları ortaya çıkarmaktadır. Bu sürecin sonucunda ise faturalarını ödeyemeyen üreticinin elektriğinin kesilmesi hem üretimi sekteye uğratırken hem de üreticiyi ciddi anlamda mağdur etmektedir.

Ülkemizde 40 milyon insanın açlık sınırı altında yaşadığı bir dönemde doğalgaza ve elektrik gelen zamların yanında faturalarda tahsil edilen vergi ve fon tutarları, ödenemeyen faturalar yığının oluşmasına neden olmakta ve bunun sonucunda da ciddi mağduriyetlere sebebiyet vermektedir”

GÜRER'İN KANUN TEKLİFİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Belediye Gelirleri Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu, Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun ve Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tekilifi’nin ayrıntıları şöyle :

MADDE 1- 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 8- 1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında elektrik ve havagazı tüketimi, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisinden istisnadır.”

MADDE 2- 2464 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 9- Konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar, 1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında çevre temizlik vergisinden müstesnadır.”

MADDE 3- 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 42- 1/1/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arasında yapılan su, elektrik, gaz, ısıtma, soğutma ve benzeri enerji dağıtımları vergiden müstesnadır.”

MADDE 4- 4/12/1984 tarihli ve 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 7- Kanunun 4 üncü maddesinin (c) bendi uyarınca hesaplanması gereken pay, 1/1/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arasında  hesaplanmaz.”

MADDE 5- 25/8/1986 tarihli ve 3291 sayılı kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 1- Kanunun Ek 2'inci maddesinde belirtilen şekilde hesaplanan katkı payı, 1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında elektrik faturalarına yansıtılmaz.”

MADDE 6- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 9- 1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında konutlarda kullanılan doğalgaz özel tüketim vergisinden müstesnadır.” SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Altın ve döviz kazandırdı: En çok prim yapan hisse belli oldu

Bu hafta yatırım araçlarından altın ve döviz kazandırdı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise haftayı ortalama yüzde 1,23 kayıpla tamamladı. En çok prim yapan hisse belli oldu. Borsa İs...

DİSK Başkanı: Asgari ücret yılda dört kez güncellenmeli

Asgari ücrete ara zam yapılmayacağı yönünde hükümetten gelen açıklamalara tepki gösteren DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, böylesi bir adımın milyonlarca çalışanı açlık ve yoksulluğa mahkum e...


Musk'ın serveti eriyor, Zuckerberg'in gerisinde kaldı

Tesla hisselerindeki düşüş nedeniyle yılbaşından bu yana serveti en çok eriyen milyarder Elon Musk oldu. Facebook, Instagram ve Whatsapp'ın sahibi Mark Zuckerberg ise aynı dönemde en çok ...

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.


Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...

Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...


Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...

Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...


Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı

Hasan Can Kaya arkadaşlarıyla futbol oynarken omzunun üzerine düştü. Omzunda kırık oluşan ünlü komedyen acil ameliyata alındı. Konuşanlar programıyla son yılların en popüler komedyeni ola...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR