Yukarı
314156

Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum…

25 Şubat 2021 09:49

Dolar/TL 7.20'nin hemen altındaki seyrine devam ederken, ekonomi politikalarının sürekliliğine yönelik endişeler piyasayı baskılıyor. Kasım ayından bugüne neredeyse aralıksız her gün benzer para birimlerinden pozitif ayrışan TL'de bu hafta itibarıyla negatif ayrışma görülüyor.

Dolar/TL bir taraftan ABD tahvillerindeki yükseliş bir diğer taraftan ise kasımdan beri uygulanan ve TL’de yüzde 20 değer kazancı ile yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarına yeniden dönüşünü getiren politikaların sürdürülüp sürdürülmeyeceğine ilişkin endişelerle baskı altında.

DOLAR

7,1910(%0,31)

EURO

8,7670(%0,47)

ALTIN

414,9702(%-0,15)

Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde, ekonomi yönetiminde kasım ayında yaşanan değişim öncesi iki senede yaşanan 128 milyar dolarlık kayıpla başlayan tartışmalar kısa sürede yerini kabine revizyonuna ilişkin tartışmalara bıraktı.

Rezerv tartışmaları ile gündeme gelen Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak’ın yeniden kabinede görev alma olasılığına ilişkin söylentiler piyasada baskı oluşturmuş durumda.

Reuters’ta dün yayımlanan bir haberde de dikkat çekildiği üzere, AKP kaynakları görevlendirmenin gündemde olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararında temkinli olacağını, eğer atayacaksa da Albayrak’ın ekonomi dışında görev alabileceğini söylüyorlar.

Ancak bazı AKP kaynakları ise, “böyle bir beklentinin ayakları yere basmıyor” söylemiyle süreci reddediyor.

POLİTİKALAR SÜRDÜRÜLEBİLECEK Mİ?

Piyasadaki ana endişe kasımdan beri uygulanan TL’de yüzde 20 değer kazancı ve yabancı yatırımcıların 20 milyar dolar gibi hatırı sayılır bir tutarla Türkiye piyasalarına yeniden dönüşünü getiren politikaların sürdürülebilirliği olmuş durumda.

Geçen hafta 6.9’a kadar gerileyen dolar/TL dün 7.25’e kadar yükseldikten sonra bu sabah güne 7.2’nin altında başladı.

Ekonomi yönetimindeki değişimin yaşandığı Kasım ayından bugüne neredeyse aralıksız her gün benzer para birimlerinden pozitif ayrışan TL’de bu hafta itibarıyla negatif ayrışma görülüyor.

'24 MART'TA KADAR ŞOKLAR YAŞANABİLİR'

İstanbul Analytics'ten Atilla Yeşilada, 'Dövizde çalkantının fitilini CHP'nin Albayrak'a yönelttiği suçlamalar ve AKP'nin yüksek perdeden savunması olduğunu kabul ediyoruz. Albayrak ve izlediği ekonomik politikalar cephesinden saldırmak CHP ve Millet İttifakı paydaşlarının son zamanlarda icat ettiği en akıllı siyasi hamle oldu' dedi ve ekledi: 'Dün de kulislerde Albayrak'ın Enerji veya Dışişleri Bakanlığı'na atanacağına dair duyumlar yayıldı. Erdoğan bunları yalanlayamaz, ama Albayrak kabinede görev almayacağını açıklayabilir. Bu durumda TL'de çalkantı yaratan birincil neden bertaraf olur. Aksi, halde... AKP'deki 24 Mart Büyük Kongresi'ne kadar dövizde sık şoklar yaşayabiliriz.'

Ana muhalefet partisi CHP’nin TCMB rezervlerindeki azalışla ilgili soruları, hem bakanlık hem de Cumhurbaşkanlığı danışmanları tarafından sert tepkilere yol açarken, hafta sonunda ise Albayrak’ın avukatı CHP’ye yönelik 500,000 liralık tazminat davası açılacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Albayrak döneminde TCMB rezervlerinde yaşanan düşüşü, “ödemeler dengesinde sıkıntı yaşamamak adına yapıldığı” söylemiyle savunurken, rezervleri yeniden rekor seviyelere ve üzerine çıkaracaklarını söylemişti.

MEVDUAT FAİZLERİNDE YÜKSELİŞ BEKLENİYOR

TCMB dün TL zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı. Ekonomistler bu kararı sıkı duruşu güçlendirme olarak yorumlarken, kararın ardından mevduat faizlerinde yükseliş bekleniyor.

TCMB’nin aksini birçok kez ifade etmesine karşın dünkü adım bankanın geçmiş dönemde politika faizi yerine diğer araçlarını yeniden kullanmaya başladığına yönelik endişe yarattı. Bu algı piyasada satış baskısı olarak hissedildi. TCMB daha önceki açıklamalarında bu yönde adımlar atmayacağını net şekilde ifade etmişti.

Dolar/TL geçen hafta Ağustos 2020’den beri ilk kez 6.9’a kadar geriledikten sonra ABD tahvil getirilerindeki yükselişin gelişmekte olan ülke para birimlerine etkilerine yönelik endişelerle yeniden yönünü yukarı çevirmişti.

ABD tahvil getirileri dün bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. Dün yüzde 1.435’i gören ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvil getirisi bugün yüzde 1.412’de bulunuyor.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın, faiz oranlarının uzun süre düşük kalacağını teyit etmesi, yüksek enflasyonun Fed’in para politikasını sıkılaştırmasına neden olabileceği yönündeki piyasa endişelerini yatıştırdı. Bu söylem son dönemde küresel piyasalarda ABD tahvil getirileri kaynaklı satış baskısını azalttı.

DOLAR DÜŞÜK SEVİYELERDE

Güvenli liman dolar, Fed’in gevşek para politikası yanlısı açıklamalarının ardından ekonominin para ve maliye politikası kanalıyla canlanmaya devam edeceği beklentilerine paralel olarak riske duyarlı para birimleri karşısında yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

Fed Başkanı Powell dün Temsilciler Meclisi Mali Hizmetler Komitesi’ne yaptığı açıklamada Fed’in ekonomi toparlanana kadar gevşek para politikasında değişiklik yapmayacağını ve enflasyondaki kısa vadeli yükselişleri görmezden geleceğini tekrarladı. Powell Salı günü Senato önünde yaptığı konuşmada da aynı ifadeleri kullanmıştı.

Kasım ayı başında 570 seviyesinde olan 5 yıl vadeli CDS’ler 300 baz puanın altında kalıcı bir seyir izlemeye başladı.

Piyasalarda takip edilen ana gündem maddeleri arasında aşılama süreci, ABD ve AB ile ilişkiler de önemini korumayı sürdürüyor.

BORSA

Tacirler Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde şu ifadelere yer verildi:

Dün yaşanan sert satışlarla BIST100 endeksi günün en düşük seviyesi olan 1483'ten günü tamamladı. Kısa vadeli göstergeler aşırı satım bölgesinde bulunurken günlük bazlı göstergeler ise aşağı yönlü hareketlerini sürdürmekte olup henüz aşırı satım bölgesine ulaşmadılar.

Orta vadeli yükseliş trendi için 1520/1525 aralığının geçilmesi gerekmektedir. Bugün olası tepki hareketlerinde takip edilecek ilk direnç seviyesi 1495 olup bu seviyenin geçilmesiyle birlikte 1510 hedeflenecektir.

Olası satışlarda ise takip edilecek ilk destek seviyesi 1475'te bulunmakta olup bu seviyenin kırılmasıyla birlikte 1450'ye doğru hareket söz konusu olabilecektir.

DOLAR

Ikon Menkul tarafından hazırlanan teknik Analizde dolar kurunda gün içinde 7.20 seviyesinin ilk önemli direnç noktası olduğu belirtilerek, “Bu seviye üzerinde dolar lehine hareketler bir nebze daha güçlenebilir. Ancak yukarıda daha da kritik olan 200 günlük ortalama bulunmakta.

200 günlük ortalamaya kadar olan yükselişler tepki olarak değerlendirilebilir. 7.20 direncinin kırılamaması halinde olası güç kayıplarında 7.10 ara destek ve 7.02’de ana destek olarak takip edilebilir.” ifadeleri kullanıldı.

ALTIN

ÜNLÜ & Co tarafından hazırlanan analizde hns altında güç kaybının sürdüğü belirtilerek, “ABD tahvil faizlerinin yukarı yönlü eğilimini sürdürmesi değerli metaller üzerindeki baskının artmasına neden olurken altının ons fiyatı bir kez daha 1800 doların altını test etmeye başladı.

Aşı haberlerinin de değerli metaller açısından negatif olduğunu söylemek mümkün. Bu noktada Johnson & Johnson’ın tek dozluk Covid-19 aşısının acil kullanım onayı görüşmeleri öncesinde ilgili raporu açıklayan Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) danışma kurulu aşının denemelerde güvenli ve etkili olduğunu açıkladı.

Kurumun cuma günü acil kullanım izni için toplanması bekleniyor. Teknik açıdan bakıldığında ise hafta içinde yapılan yukarı yönlü denemelere karşın görünümün değişmemiş olması dikkat çekici. Öyle ki, 1818 ve 1839 dolar seviyelerine yaklaşmakta bile oldukça zorlanan bir altın görüyoruz.

Bunun sonucunda da fiyatlar üzerindeki baskının artması şaşırtıcı değil. Aşağıda ise 1760 dolar seviyesi ilk önemli destek olarak karşımıza çıkıyor. Geri çekilmelerin artması durumunda bu bölgeden tepki gelmemesi kısa vadeli görünümün daha da zayıflamasına yol açabilir.” denildi



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR