Yukarı
335268

Taliban böyle uyardı! '20 yıl daha savaşırız'

23 Eylül 2021 09:07

The Telegraph gazetesi muhabiri Ben Farmer Afganistan’ın kontrolünü ele geçiren Taliban ile bir röportaj gerçekleştirdi. Taliban üyeleri muhabire, “Batı bundan sonra da gelmemeli. Eğer gelirse bir 20 yıl daha savaşırız” dedi.

Düzenlenmiş ofis, evraklar, kırtasiye araçları ve kitaplar; önceki hükümet yetkilisinin masasının üzerinde olduğu gibi duruyordu. Taliban sadece birkaç ekleme yapmıştı. Tevhid bayrağı masanın arkasında yerini almış, önünde de eski Afgan hükümetine ait bir komandoya ait olduğu belli olan bir M4 silah, Taliban mensubu tarafından elde tutuluyordu.

Beyaz cüppeli ve siyah sarıklı 30'lu yaşlarındaki sakallı memur, kibar davranıp çay ikram etti. Ancak konuşma izni olmadığı için adını vermek istemeyerek görevinin ne olduğunu söylemekle yetindi: “yönetici”.

The Telegraph'a verdiği demeçte, "Artık hükümetin yöneticileri olduğumuz için çok mutluyuz. Dünyanın geri kalanıyla iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Yabancılarla çalışmak ve iyi ilişkiler kurmak istiyoruz.” dedi.

Telegraph'ın hükümet binasına yaptığı ziyaret,  artık Taliban ile görüşmesini gerekli kılıyordu. Çay ikramı, kısa bir süre öncesine kadar Batılı gazetecilere şüpheyle bakan İslamcı liderlerin cazibeli saldırılarının bir parçası olarak içeride sıcak bir karşılama ile yapıldı.

Yetkili, yeni Taliban hükümeti ilan edilene ve resmi atamalar yapılana kadar, Maliye Bakanlığına ait ofisin güvenliğini sağlamak için Taliban piyadelerinden oluşan bir ekiple maiyeti koruma görevi gördüğünü söyledi.

Taliban'ın hükümeti devralması ile beraber birçoğu Kandahar ve Helmand gibi Taliban’ın güçlü olduğu vilayetlerden gelen binlerce Talib buraya gelmişti. Genellikle büyük sarıklar giyen, dağınık uzun saç ve sakalların yanı sıra silahlara da sahip olan bu kırsal milis güçleri, gözetlemeye geldikleri sofistike ve modaya uygun Kabil sakinlerinden oldukça farklıydılar. Geldiklerinden beri de kamyonetlerle dolaşıyor veya kontrol noktalarında nöbet tutmakla görevlendiriliyorlar.

Turuncu bir şal ve kamuflaj cekete sarınmış ve kepenkli İngiliz büyükelçiliğinin önünde nöbet tutan bir Talib: “Şehre geldiğimde, hükümet beni yakalarsa diye hırsız gibi gizlice girmek zorunda kaldım. Kendi ülkemde bile özgürce yürüyemiyordum.” dedi.

Artık görev başındayız. Böyle bir zafer göreceğimizi hiç düşünmemiştik

Taliban savaşçılarının sadece birkaç hafta önce saldırmaya çalıştıkları aynı bakanlıkları ve otelleri koruduğu gerçeğini hatırlatmamız gerekiyor.

Başka bir bakanlık binasında, Kandahar ilindeki Spin Boldak yakınlarındaki bir komutan ile telsizle konuşarak denetleyen yanımızdaki komutan, adını sadece Nisar olarak verdi. Taliban’a 18 yıl önce katıldığını belirterek, "Galip geldiğimiz için mutluyuz. 20 yıl savaştık. Sadece Afganistan'da da değil. İslam hukuku istiyoruz" dedi.

Komutan İngilizcesinin iyi olduğunu ancak işgalciler tarafından kullanılan bir dili konuşmak istemediğini söyleyerek bizimle İngilizce konuşmayı reddetti. Muhabirimize de, “Sizinle İngilizce konuşmayacağım çünkü bundan hoşlanmıyorum” dedi.

Nisar: "Taliban'a katıldım çünkü Amerikalılar geldiğinde hükümetimiz, kültürümüz vardı. Amerikalılar ise gelip bize saldırdı. El Kaide için gelmek istemediler. Onların kendi çıkarları vardı. Ülkemizi yok etmek istediler.” dedi.

Taliban üyeleri, son yıllarda savaşçılarının çoğunlukla İngiliz güçleriyle çatıştıklarını özellikle de Kandahar ve Helmand vilayetlerinde çatışmaların yoğunlaşmış olduğunu söyledi.

Bu sefer farklı olacak

Hareketin sözcüleri de yeniden canlanan emirliklerinin 1990'lardaki selefinin hatalarından ders çıkaracağını belirten açıklamaları yineledi.

Nisar geçmişi anımsatarak: “O zamanlar düzgün bir şekilde yönetme fırsatımız yoktu. Çünkü çok fazla savaş vardı. Bu sefer biraz farklı olacak ve bizim İslam hukukumuz var.” dedi.

Taliban'ın devralmasından yaklaşık üç hafta sonra, Kabil'in sokakları giderek daha yoğunlaşsa da hala fark edilir derecede bir sessizlik hakim. Özellikle kadınlar olduklarından daha az görülüyor. 1990'lardaki Taliban rejimi sırasında, kadınların ev dışında çalışmasına veya bir erkek refakatçi olmadan dışarı çıkmasına izin verilmezdi ve kız okullarının açılması yasaktı.

Komutanlar The Telegraph'a konuşurken, şehir genelinde küçük bir kadın hakları aktivist grubu, militanların havaya ateş açmasıyla bölünen bir protesto düzenliyordu. Kadınların yürüyüşü, Taliban'a karşı savaşırken ölen Afgan hükümetinin askerlerini anmak için Afganistan Savunma Bakanlığı önüne çelenk bırakmalarıyla başlamıştı.

Protestolar esnasında kadınların itilip kakıldığını ve “Bizi neden dövüyorsunuz!” diye bağırdıkları ifade ediliyordu. Yerel haber kanalları da daha sonra kafasındaki bir yaradan kan akan bir protestocunun görüntülerini yayınlayacaktı.

Kabil'deki Taliban piyadeleri için protestolar; ya bir anlayışsızlık ya da düşmanlık olarak görülüyordu.

Genç bir Taliban mensubu: “Bu kadınlar Batılılaşmış ve Batılı bir hükümet istiyorlar ve İslam hukukuna aykırılar. İslam'da kadına büyük saygı vardır. Neden protesto ettiklerini merak ediyorum?!” dedi.

Konuştuğumuz komutanların hemen hemen hepsi; Amerikalıları ve İngilizleri işgalci ve kafir olarak görüyor. Ve birliklerinin Afganistan'da kalmasının imkansız olduğunu söylüyor.

Komutanlardan bir tanesi, “Onlar kafir ve biz ülkemizde kafir asker istemiyoruz. Hukukumuza ve kültürümüze saygı göstermiyorlar.” dedi.

Ama aynı zamanda İngiliz bir gazeteciyle konuşmayı ve çay içmeyi de merak ediyorlardı. Taliban tarafından kendilerine nasıl ödeme yapıldığı sorulduğunda, maaş için savaşmadıklarını ve sadece savaşırken yiyecek aldıklarını ifade ettiler.

Batı için uyarı

Komutan Nisar'ın bir başka savaşçısı, "Bu emirlik sonsuza kadar kalacak. Batı bundan sonra da gelmemeli. Eğer gelirse bir 20 yıl daha savaşırız” dedi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Moskova saldırısında can kaybı 144'e yükseldi

Rusya'nın Moskova bölgesine bağlı Krasnogorsk’taki konser salonuna terör örgütü DEAŞ tarafından 22 Mart'ta gerçekleştirilen saldırıda can kaybı artıyor. Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko...

İsrail-Lübnan sınırında şiddetli çatışmalar: Burkan'la vurdular

Lübnan’daki Hizbullah örgütü, İran yapımı Falag ve Burkan füzeleriyle İsrail’e saldırılar düzenledi. Hizbullah, son çatışmalarda 7 mensubunun daha öldürüldüğünü duyurdu. Hizbullah hareket...


Kaza kırıma uğradı: Rus savaş uçağı denize düştü

Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'ın Akyar (Sivastopol) şehrinde, Rusya ait Su-35 tipi savaş uçağı kaza kırıma uğrayarak Karadeniz'e düştü.

ABD'de çekirdek PCE verisi açıklandı

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonu izlemek için PCE verilerini takip ediyor.  ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, çekirdek PCE Şubat ayında beklentilere paralel ol...


İsrail saldırmaya devam ediyor: Gazze'de can kaybı 32 bin 623'e yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 32 bin 623'e, yaralıların sayısı ise 75 bin 92'ye ulaştı.

Savaş kabinesinde kriz: Birbirlerine girdiler

İsrail'in 7 Ekim sonrasında Gazze'ye saldırıları için kurulan Savaş Kabinesi'nde Başbakan Binyamin Netanyahu ile kabinesi üyesi Benny Gantz ve Gadi Eisenkot arasında tartışma yaşandığı aç...


Yunanistan'da şiddetli deprem

Yunanistan'ın güneybatısında 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İyon Denizi'nde Zakintos Adası'nın 72 kilometre güneydoğusunda yaşanan deprem bölgede geniş bir alanda hissedildi. ABD Je...

Kazada 57 kişi ölmüştü... Miçotakis'e güvenoyu sınavı

Yunanistan'da, Kiryakos Miçotakis'in başkanlığındaki hükümet, muhalefetin geçen yıl Larisa kenti yakınlarındaki Tempi bölgesinde yaşanan ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasına il...


İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail'in Halep Havalimanı'na ve kentin çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırısında onlarca Suriye askeri ve sivil öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Kaynaklar, ölenler arasında Hizbu...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi

Farah Zeynep Abdullah'ın Kızıl Goncalar dizisine dahil olacağı söylentileri sosyal medyada büyük ilgi görmüştü. Ünlü oyuncu iddialara yanıt verdi. Öyle bir geçer zaman ki Masumlar Apartma...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR