Yukarı
370411

Muhtar acı tabloyu gözler önüne serdi: Yüzde 150’lik artış

03 Aralık 2022 12:17

Her ay gelen zamlardan dolayı geçinmekte güçlük yaşayan vatandaş, cebindeki parayı gıda, elektrik, su ve ısınma gibi temel giderlere ayırmaya başladı.

Borçlarına ödemekte güçlük geçen vatandaşın icra dosyalarında geçtiğimiz yıla göre bu yıl patlama yaşandı.

Manisa Şehzadeler ilçesine bağlı 2. Anafartalar Mahallesi Muhtarı Nilüfer Özkan, kendisini ziyarete gelen CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ile CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca'ya kendisine gelen icra dosyalarını göstererek vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıyı gözler önüne serdi.

“GEÇEN YILA GÖRE İCRA DOSLARINDA YÜZDE 150'LİK ARTIŞ VAR”

Kendi mahallesinin sıkıntılarından çok vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıyı dile getiren muhtar Özkan, geçtiğimiz yıl ayda 7 icra dosyası gelirken, bu yıl muhtarlığa gelen icra dosyalarının çığ gibi büyüdüğünü ifade etti.

Vatandaşın yaşadığı geçim sıkıntısını artan icra dosyalarının net bir şekilde gözler önüne serdiğini ifade eden Özkan şu ifadelere yer verdi:

*Türkiye'de ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını artan icra dosyalarında görüyoruz. Son bir yıl içerisinde muhtarlığımıza gelen evrakların sayısı çok arttı.

*Şuanda muhtarlığa gelen 200 dosyanın 160 tanesi icra dosyası. Geçtiğimiz yıl ayda sadece 6-7 icra dosyası gelirdi. Şimdi neredeyse yüzde 150 oranında bir artış var.

*Yani bir patlama yaşanıyor. Vatandaşımız ise muhtarlığa gelip bu dosyalarını almaya çekiniyor. Çünkü ödeyemeyeceğini çok iyi biliyor.

*Ayrıca muhtarlığımıza gelen dosyaların önemli bir kısmını ise boşanma dosyaları oluşturuyor.

*Bu dosyaların sayısında da gözle görülür bir artış var. Ekonomik sebeplerden dolayı geçinemeyen çiftler artık boşanmayı tercih ediyor.

“YARDIM İÇİN BAŞVURANLARIN SAYIDA ARTTI”

Muhtarlığını yaptığı 2. Anafartalar mahallesinin son bir yıla kadar ekonomik durumu iyi olan ailelerin yaşadığı bir mahalle olduğunu söyleyen muhtar Özkan sözlerine şöyle devam etti:

*Son bir yıla kadar mahallemiz ekonomik durumu iyi olan ailelerin yaşadığı mahallelerimizden biriydi.

*Ancak derinleşen ekonomik kriz ile birlikte bu tam tersine dönmeye başladı. Geçtiğimiz yıl ayda bir kişi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) yardım alabilmek için başvururken, şimdi günde 10 kişi yardım alabilmek için bize başvuruyor. Bir evde iki çalışan olmasına rağmen yardım için geliyorlar. Bu gerçekten acı bir tablo.

 “ARTIK MAHALLEMİZE KİM GELDİ KİM OTURDU BİLGİMİZ YOK”

Mahalle muhtarı Özkan açıklamasında son olarak, Covid-19 salgınında yaşanan kapanmadan önce mahallelerine gelen kişilerin ikametgahlarını kendilerinin yaptığını, ancak kapanmadan sonra artık bu işlemin e-devlet üzerinden yapılmaya başlandığını dile getirerek, artık mahallelerine kimin geldiğini veya gittiğini bilemediklerini dile getirdi.

Muhtar Özkan son olarak şöyle konuştu:

*Pandemiden önce mahallelere gelen kişilerin ikametgahları muhtarlar tarafından düzenleniyordu. O zaman mahallemize kimin gelip kimin gittiğini bilemiyorduk.

*Ancak pandemi de yaşanan kapanmadan sonra şu işlem artık e-devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Artık mahallemizde kim oturuyor, kimi geliyor bilmiyoruz.

*Ayrıca muhtarların bağlı olduğu Mekansal Adres Sistemi diye bir sistem vardı. Bunun üzerinden mahallemizdeki yabancıları da görebiliyorduk.

*Ancak 7 ay önce bu sistem muhtarlara kapatıldı. Şimdi mahallemiz de kaç yabancı yaşadığını bilmiyoruz.

“YAŞANAN EKONOMİK FELAKETİ İCRA ARTIŞLARINDA GÖRÜYORUZ”

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ise yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin faturasını muhtarlıklarda artan icra dosyalarında net bir şekilde gördüklerini dile getirerek, vatandaşın her geçen gün yoksullaştığını ifade etti.

CHP'li Balaban yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

*Ülke artık tam bir yangın felaketiyle karşı karşıya. Yaşanan ekonomik yangının faturasını muhtarlıklarımıza gelen icralık dosyalarının artışıyla görebiliyoruz.

*Bu dosyalar Türkiye'nin artık ekonomik anlamda nereye geldiğinin kanıtıdır. Ekonomik krizin altında ezilen vatandaşlarımız icralar sebebiyle artık nefes almayacak duruma geldi.

*Şehzadeler ilçesinde ekonomik düzeyi en iyi olan mahallerimizden biri olan 2. Anafartalar mahallesinde bu durumun yaşanması gerçekten içler acısı bir tablodur. Artık bu mahallemizi de vatandaşlarımızın günden güne yoksullaştığını görüyoruz.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Edremit Belediyesi’nden şehitlere vefa

Edremit Belediyesi şehitlerin emaneti aileleri ile yakından ilgileniyor. 14-20 Nisan Şehitler Haftası nedeniyle Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, Zeytinli Mahallesi’nde şehit uzman çavuş Ali...

CHP'ye geçen Kütahya'da yeni dönem

Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, ilk icraatlarının israf kültürünü ortadan kaldırmak olacağını söyledi. Kahveci, "Yanlışa bulaşmış arkadaşım varsa gelsin açık açık söylesin. Biz zat...


CHP'li Zeyrek koltuğa oturdu, indirim sözünü tuttu

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, seçim taahhüdünü yerine getirdi. Zeyrek başkanlığında toplanan MASKİ Genel Kurulu’nda alınan kararla 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üz...

Ağabeyiyle 9 gün arayla aynı sebepten öldü

Muğla'nın Menteşe ilçesinde, babasına ait evde nefes egzersizi yaptığı sırada kalp krizi geçirip hayatını kaybeden Serbest Dalış Milli Takım sporcusu Serkan Toprak'ın (45) kardeşi Burak T...


Dünya Bankası kredisinde 'Suriyeli'ye kadro' şartı: Bakan'ın haberi yokmuş!

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş Dünya Bankası’nın Türkiye'ye verdiği krediyle ilgili “2028 yılına kadar 11 bin Suriyeli sığınmacıya devlet tarafından tarım alanında kadro verilm...

Çanakkale'deki toprak kaymasında 2 kişi hayatını kaybetmişti... 1 kişi gözaltında

Olay, dün saat 16.30 sıralarında ilçeye bağlı Kangırlı köyü yakınlarında meydana geldi. Bölgede hayır çeşmesi için kazı çalışması yapıldığı sırada toprak kaydı. Köylüler Refik Bilgiç, Tah...


Kıyım için sırada bekliyorlar

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Muğla’nın başı madenlerle belada. Aynı zamanda susuzlukla boğuşan ilde birçok maden ocağı projesi mevcut. Milas Sarıkaya Mahallesi’ndeki ormanl...

Edremit Belediyesi, vatandaşlara ücretsiz fide dağıttı

Edremit Belediyesi, tarımsal hizmetler kapsamında yerel tarımın teşvik edilmesi ve geleneksel ata tohumlarının korunması amacıyla ata tohumlarından elde edilen domates, biber ve patlıcan ...


Büyükşehir Vektörle Mücadele Çalışmalarına devam ediyor

İl genelinde havaların ısınması, bahar dönemine girilmesi nedeniyle sivrisinek ve karasinek gibi hedef kitle dışındaki çayır sineği, yeşillik sineği gibi uçuşan diğer canlılara ekolojik s...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Zeynep Bastık Dream Extra’da!

Dream Türk’te Onur Kırış’ın sunumuyla ekrana gelecek olan Dream Extra’nın ilk konuğu Zeynep Bastık oldu. “Lan” şarkısı ile Türkiye ve dünya müzik listelerinin zirvesine oturan ünlü şarkıc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR