Yukarı
370788

ABD ve Rusya arasında büyük ses getiren esir takası

09 Aralık 2022 10:46

ABD ile Rusya arasında yapılan tutuklu takasında, Rusya’nın ABD’li kadın basketbolcu Brittney Griner’ı, ABD’nin de Rus silah tüccarı Viktor Bout’u serbest bırakması uluslararası kamuoyunda büyük ses getirdi.

“Ölüm Taciri” olarak dünya çapında tanınan Viktor Bout'un serbest kalması, “ABD', Rusya'ya boyun eğdi” eleştirilerine yol açtı. CNN televizyonu, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'ne (FARC) silah sağladığı gerekçesiyle 2012'de ABD'de 25 yıl hapis cezası alan 55 yaşındaki Bout'un Rusya lideri Putin için neden bu kadar önemli olduğuna dair bir analiz yayınladı.

Analizde, Griner’ın sadece uyuşturucu bulundurmaktan, Viktor Bout’un ise dünya çapında bir silah şebekesini yönetmekten suçlu bulunduğu belirtildi.

Rus devlet medyası, esir takasının görüntülerini paylaştı.

RUS TELEVİZYONLARI CANLI YAYINLADI

Dün gece Moskova'ya ulaşan ve uçaktan inişi Rus televizyonlarında canlı yayınlanan Bout, annesine ve eşine sarılarak “Gecenin bir yarısı beni uyandırıp eşyalarını topla dediler” dedi.

Eski bir Sovyet askeri olan Bout, dünyanın en önde gelen silah tacirlerinden biri olarak niteleniyordu. ABD'nin 2008'de Tayland'da düzenlediği operasyonla yakalanan Bout, hakkındaki suçlamaları reddetmiş ve yasal taşımacılık işi yaptığını savunmuştu. Ancak 2012'de ABD'de çıkarıldığı mahkemede “teröristlere füze sağlayarak “ABD'lileri öldürmeye teşebbüsten” 25 yıl hapis cezası aldı.

Bout'un Kolombiya'daki FARC örgütüne, Afrika'ya, hatta El Kaide ve Taliban'a silah sattığı iddia edildi.

Bout ise ABD'nin siyasi amaçlarla kendisini hedef aldığını savundu, Rus yönetimi de Bout'un serbest kalması için sonuna kadar savaşacağı sözü verdi. Bir dönem dünya gündeminden düşmeyen Bout, Hollywood'un da dikkatini çekmiş, hikayesi 2005'te Nicolas Cage ve Jared Leto'nun rol aldığı Savaş Tanrısı filmine de konu olmuştu.

Brittney Griner

PUTİN YILLARDIR BIRAKILMASI İÇİN ÇABA HARCIYORDU

CNN, Bout'un Rusya için çok önemli bir isim olduğuna, Rusya lideri Vladimir Putin'in serbest kalması için yıllardır büyük çaba harcadığını yazdı. Dünyada önemli siyasi figürlere yakın bir isim olduğu belirtilen Bout'un eski bir asker olarak Rus istihbaratına çok yakın olduğuna, Rus devletinin çıkarları doğrultusunda dünyaya silah ticareti yaptığına dikkat çekildi.

Analizde, birçok Rus'un kahraman olarak gördüğü Bout'un serbest kalmasının, Rus devleti için yıllardır bir prestij meselesine döndüğü de kaydedildi.

ABD’li basketbolcu Brittney Griner, şubatta Rusya’da uyuşturucu maddeyle gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemede 9 yıl hapis ve 1 milyon ruble para cezasına çarptırmıştı. ABD Başkanı Joe Biden, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Birkaç dakika önce Brittney Griner ile telefonda görüştüm. Güvende ve şu an evine geliyor” ifadelerini kullandı.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Zelenskiy yine ilgi istiyor: 'İsrail'e verdiğiniz desteği bize de verin'

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İran'ın füzelerine karşı İsrail'e destek sağlayan Batılı güçlerin ilgisini istedi. Zelenskiy, Batı'dan "İsrail'e yardım ettiği gibi Kiev'i korumasını" ta...

Saldırgana sopayla meydan okumuştu...

Avustralya'da alışveriş merkezinde yaşanan bıçaklı saldırıda saldırganın karşısına sopayla dikilen Fransız işçi Damien Guerot, "kahraman" ilan edildi. Avustralya'nın Sydney kentinde cumar...


Suudi Arabistan İsrail’e destek verdi mi?

İsrail ve ABD medyasına göre İran’ın Cumartesi gecesi düzenlediği misilleme saldırısında İran'a karşı taraf olan bölge ülkeleri Ürdün’den ibaret değildi.

'Ukrayna 2024'te yenilebilir'

Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı son haftalarda şiddetini artırırken Rusya'nın hızlı ilerleyişi ve Ukrayna saflarındaki asker ve mühimmat eksikliği, Kiev'e destek veren Batılı ...


İsrail'den müttefiklik açıklaması

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail'in güneyindeki Beerşeba'da bulunan ve İran'dan düzenlenen saldırılarda zarar gören Nefatim Hava ...

Zelenski: İran’ın İHA’larını çok iyi biliyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırıları kınayarak, Ukrayna’nın da benzer saldırılara maruz bırakıldığını ve Orta Doğu'da gerilimin daha da tırm...


Hamas lideri bir torununu daha kaybetti

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İsrail ordusunun Ramazan Bayramında düzenlediği saldırıda yaralanan torunu Melek Heniyye, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 

Gürcistan parlamentosu önünde protesto

Gürcistan'da ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplum kuruluşlarını bastıracağı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl büyük tepki çeken "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısının yeniden ...


Orta Doğu diken üstünde.. Gözler, 'İran'a yanıt vereceğiz' diyen İsrail'de

İran'ın onlarca kamikaze İHA'sı ve füzeyle İsrail'i ilk kez doğrudan hedef alması sonrası Tel Aviv'de hazırlıklar sürüyor. İsrail ordusu tüm seçeneklerin masada olduğunu açıklarken, ABD b...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gonca Vuslateri'den birinci yıl kutlaması

Geçen ay Levent isimli sevgilisiyle evlenen Gonca Vuslateri, ilişkilerinin birinci yılında duygularını dile getirdi. Geçen ay Levent Bey ile nikâh masasına oturan 8 aylık hamile olan Gonc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlığa faydalarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR