Yukarı
52726

AKP'li 50 vekil imzalarını çekti

23 Aralık 2011 04:48

AK Parti'nin bu hamleyi Anayasa Mahkemesi'nin olası iptal vb. kararlarını gözönüne alarak yaptığı belirtiliyor. AK Partili vekillerin imzasını çekmesiyle teklifteki imza sayısı 184'ün altına düştü. Meclis kurallarına göre, teklifin gündeme alınması için 184 sayısına ulaşılması gerekiyor.
Bu nedenle teklif yeniden imzaya açıldı. İmzaların bugün içinde tamamlanması bekleniyor. İmzalar tamamlanırsa yeni teklif gün içinde Meclis'e sunulacak.
Suat Kılıç, paketi önceden imzalayanların yeniden imza atacaklarını vurguladı. "Anayasa değişikliği teklifinin altında bulunan imzalar doğruydu değildi, TBMM Başkanı'nın imzası vardı yoktu' gibi tartışmaları tamamen değişiklik teklifinin özünden uzak ve çarpıtma amaçlı yaklaşımlar olarak değerlendirdik" diyen Kılıç, tek amaçlarının imza tartışmasını sona erdirip, paketin ruhunun, özünün öne çıkarılması olduğunu belirtti. Suat Kılıç en son yaptığı açıklamada da, "Şu ana kadar 226 imza toplandı. Teklif perşembe günü komisyona gelebilir" dedi.

Bozdağ: "Değişiklik olabilir"

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, yeni sunulacak teklif içerisinde bazı değişikliklerin olabileceğini belirtti. Bozdağ, "Gereksiz, yersiz, işin aslıyla ilgisi olmayan tartışmalar yapılıyor" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül: "Birşey söyleyemem"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Anayasa değişikliğinden çekilen imzalarla ilgili sorulara, "Meclis'in işleyişiyle ilgili birşey söyleyemem" yanıtını verdi.

Adalet Bakanı da açıklama yaptı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, yeni teklifte "Anayasa'nın 157'nci maddesi 156'ncı madde ile paralel hale getirilebilir. 156'daki düzenleme 157'ye de taşınabilir" dedi.

7 Nisan'daki toplantı iptal

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa değişiklik teklifiyle ilgili 7 Nisan Çarşamba günü yapılacağı duyurulan toplantının iptal edildiğini bildirdi.

Muhalefet: Skandal, rezalet

Muhalefet, AK Partili vekillerin Meclis'e sunulan Anayasa değişikliği teklifinden imza çekmesine ve paketin yeniden imzaya açılmasına tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, "İmza çekmek yeterli değil, yeniden bir teklif getirsinler'' dedi. Metinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in imzası bulunmasını bir hukuk skandalı olarak tanımlayan Okay, sorumlunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dlduğunu söyledi. Okay, “Türkiye'de parlamento tarihinde yaşanan bir skandal bir rezalettir. İmzaların geri çekilmesi yetmez, yeniden TBMM Başkanlığı'na hukuka uygun, anayasaya uygun ve gerçekten bana göre kameralar önünde 184 tane en az AKP'li milletvekilinin imza ederek yeniden bir anayasa değişiklik teklifi getirmesi doğru olanıdır" diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural grup toplantı salonunda yaptığı açıklmada, ''Sahte imza verdiklerini itiraf ettiler. Bir Hükümet, çoğunluk partisi, sahte imzalarla Anayasa değişikliği teklifi vermeye cüret ediyor. Bu, Türkiye'nin ne kadar baskıcı, hukuk tanımaz şekilde yönetildiğini ortaya koyuyor" dedi.
"Bir milletvekilinin imzasının hukukuna sadık olmayanların, hukuk reformu adı altında Anayasa değişikliğini getirmeleri, hukuku ortadan kaldırma amacını taşımaktadır" diyen Vural, "Milletvekillerinin imzalarını böyle saptıranların yargıyı da siyasallaştırmak istedikleri açık seçik ortaya çıkmıştır. Türkiye tarihinde ilk defa bir çakma Anayasa değişikliği teklifiyle komisyon toplantıya çağrıldı. Bu çerçevede, bu irade olmadan, koskoca adamlar, Bülent Arınç, hepsi, dolaştılar. O sivil toplum örgütleri şimdi 'Arkasında imza olmayan bir metni imza varmış gibi gösterdiniz. Siz ne biçim bir yönetim anlayışına sahipsiniz?' diye sormazlar mı?" diye sordu.
MHP'li Vural, "Bu, hukuku siyasallaştırmak isteyen ve bir araç olarak kullanmak isteyen zihniyetin açığa çıkmasıdır. İyot gibi açığa çıktılar ama maalesef tuz koktu. Ne yapacağız sayın Başbakan? Sayın Cumhurbaşkanı 'çizeriz altını' diyordu, ne oldu? 'Altını çizeriz' dediği zaman hukuku ayaklar altına almış olduğunu göstermiyor mu? Şimdi yaptığın işlemler içinde hangisinin altını çiziyorsun? Hukuka aykırı bir işlemi hukuka uygun hale getirmek için 'üzerini çizeriz' ifadesi bile Türkiye'yi nasıl baskıcı bir yönetim anlayışının yönetmek istediğini ortaya koymuştur. Türkiye'nin demokrasiden, hukuk devletinden geriye gidişinin önemli örneklerinden biridir" diye konuştu.
Vural, teklifin yeniden imzaya açılmasını da "hukukun ayaklar altına alınması" olarak değerlendirdi.
Oktay Vural, "Biz Anayasa değişikliğinin olabileceğini düşünüyoruz ama Anayasa hepimizin Anayasası. Uzlaşmayla hazırlanması lazım. 'Birlikte hazırlayalım' dedik ama uzlaşma komisyonu kurmaktan imtina ettiler" dedi. Vural, Anayasa değişikliğiyle "yürütmenin yargı üzerindeki etkinliğinin artırılmak istendiğini" savundu.

CHP'nin iddiası neydi?

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, 31 Mart'ta yaptığı açıklamada, TBMM Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişiklik teklifinin, daha önce milletvekillerinin hazır halde bulunan imzalarıyla sunulduğunu ve bu imzaların içinde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de Antalya Milletvekili olarak imzasının bulunduğunu öne sürmüştü.
Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise iddiayı yalanlayarak, anayasa değişiklik teklifinde imzasının olmadığını belirtmişti. (Cnntürk)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

23 Nisan tüm yurtta coşkuyla kutlanacak: İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'deki etkinlikler

İBB Kültür tarafından 18-24 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali, dünya genelinde 16 ülkeden çocuk halk dansları topluluğunu ve 39...

Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok il için sağanak uyarısı

Meteoroloji 23 Nisan hava durumu raporunu yayımladı. Yeni rapora Marmara'da etkisini gösteren soğuk ve yağışlı hava bugün de devam edecek. Önümüzdeki günlerde yerini kuvvetli rüzgara bıra...


AKP'li milletvekillerine 'sosyal medya' uyarısı

Son dönemde tartışma konusu olan bazı sosyal medya paylaşımları sebebiyle AKP grup yönetimi milletvekillerine yaptığı ikazda “Herkes sizi izliyor, adımlarınıza dikkat edin” dedi.

İsmailağa cemaatinin yeni 'şeyh'i Hasan Kılıç hayatını kaybetti

Önceki gün hastaneye kaldırılan İsmailağa cemaatinin yeni 'şeyh'i Hasan Kılıç 94 yaşında yaşamını yitirdi. Cemaatin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada "Şeyhimiz Hasan Efendi Ha...


Erken yaz başlıyor: Normalleri 15 derece aşacak...

Sıcaklıkların, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de mevsim normallerinin 4 ila 6 derece, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise 10 ila 15 derece üzerine çıkma...

"İdlib'e yardım" diye IŞİD hücresini fonlamışlar

İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen 'Bozdoğan-27' operasyonunda gözaltına alınan IŞİD terör örgütü mensuplarıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Şüphelilerin örgüt için yaptıkları para...


Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier İstanbul'da

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steimeier özel uçakla saat 11.30'da İstanbul Havalimanı'na geldi. Cumhurbaşkanı Steinmeier'i İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya'...

Erdoğan'ın ziyareti öncesi Irak'ta dikkat çeken kareler

Irak'ın başkenti Bağdat ile Erbil'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaretten dolayı cadde ve sokaklara Türk bayrakları asıldı. Erdoğan'ın ziyaretine hazırlanan başkent ...


8 ilde onlarca mağara ve sığınak imha edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Bozdoğan-28" operasyonlarında teröristlerin kırsalda sakladığı mühimmat ve patlayıcıların bulunduğu 82 mağara ve sığınağın imha edildiğini duyurdu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR