Yukarı
53069

İşçiler 32 Yıl Sonra Taksim'de

23 Aralık 2011 04:56

1 Mayıs 1977'de 37 kişinin öldüğü kutlamadan sonra tam 32 yıl işçiye kapalı tutulan Taksim Meydanı'nda bugün bir ilk daha yaşandı. 1 Mayıs bu yıl işçi ile hükümetler arasında gerginliğe yol açan Taksim Meydanı'nda kutlanıyor. 12 Eylül yönetiminin bayram olmaktan çıkardığı 1 Mayıs, iki yıl önce Emek ve Dayanışma Günü ilan edildi, bir yıl önce de resmi tatil günleri arasına alındı.

Bu yılki kutlamayı Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği'den oluşan (TTB) 1 Mayıs Tertip Komitesi düzenledi.
DİSK ve KESK üyeleri Şişli'de, TİSK, Kamu-Sen, CHP, İP, ÖDP, EMEP, Unkapanı Köprüsü, Hak-İş, Memur-Sen ve TKP ise Dolmabahçe'de toplandı. Oluşturulan kortejler arama noktalarına doğru yürüdü. Dolmabaheçe'den hareket eden kortejin başında Birinci Lige çıkan Çelik İş Sendikası'na bağlı Karadeniz Karabük'ün futbolcuları yer aldı. Hak-İş üyeleri 1 Mayıs işçi bayramı ile ilgili sloganlar attı. Gruptakiler “Çetelere ve darbelere dur de” diye bağırdı. TKP üyeleri ise AKP ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde sloganlar attı.

ARBEDE ÇIKTI OLAY, KISA SÜREDE YATIŞTI
İşçi ve memur konfedarasyonlarının bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla, Taksim Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katılacak bir grup arasında kısa süreli arbede çıktı. Kendilerini "Halk Cephesi" olarak nitelendiren grup arasında yaşanan tartışma, daha sonra yumruklaşmaya dönüştü. Olay, aynı grupta bulunan bazı kişilerin araya girmesiyle büyümeden yatıştı.

POLİSE 'YAKLAŞMA' UYARISI
Platform AKM önünde kuruldu. Meydan'ın çevresi demir bariyerlerle kapatıldı. Cumhuriyet Anıtı'nın da önü bariyerlerle kapatıldı. Güvenlik amacıyla kameralar kuruldu. Arama noktalarında sendika temsilcileri ile görev yapan polis, Taksim Meydanı'na girmedi. Polislerin görevi demir bariyerlerde bitti. Polisler demir bariyerlerin arkasında bekledi. Taksim Meydanı'nındaki güvenliği üzerlerinde 1 Mayıs yazan tişört giymiş sendika görevlileri sağlıyor. Polise sık sık meydana yaklaşmamaları konusunda uyarı yapıldı.
Basın için Gezi Parkı'nın Meydan'a bakan bölümüne platform hazırlandı. AKM'nin sol tarafında ve İnönü Stadı'nın yanında seyyar tuvaletler kuruldu. Toplanma noktalarında, kortej yürüyüşünde ve Taksim Meydanı'nda sürekli 1 Mayıs Marşı çalındı ve söylendi.

VALİ GÜLER, TAKSİM’DE İNCELEMELERDE BULUNDU
İstanbul Valisi Muammer Güler, "Şu anda olumsuz bir durum yok. 1 Mayıs coşkuyla kutlanacak" dedi. Vali Muammer Güler, saat 09.00 sıralarında Harbiye’deki polis arama noktasına gelerek incelemelerde bulundu. Polis müdürlerinden bilgi alan Muammer Güler, burada yaptığı basın açıklamasında, "Şu anda olumsuz bir durum yok. 1 Mayıs coşkuyla kutlanacak" dedi.

DENETLEMEDE PROTESTO
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı’nda incelemelerde bulundu. Beraberindeki polis müdürleri ve polisler ile birlikte alanı adım adım gezen Hüseyin Çapkın, arama noktalarını da denetledi.
Hüseyin Çapkın, "1 Mayıs’ın herkese kutlu olmasını diliyorum. Bugünün bir şölen havasında geçeceğine inanıyorum. Amacımız işçilerin güven içinde 1 Mayıs’ı kutlamaları. 1 Mayıs’ta çeşitli yerlerde olacağız. İncelemelerde bulunacağız. Hiçbir gerilim, hiçbir ihbar yok. Çok şükür" diye konuştu.
Hüseyin Çapkın, güvenlik önlemlerini denetlerken Zekiye Yücesan'a sarılarak, "1 Mayıs kutlu olsun" dedi. Bir grup denetlemeleri sırasında slogan atarak Hüseyin Çapkın'ı protesto etti. Hüseyin Çapkın, incelemelerinin ardından Kazancı Yokuşu'nu kullanarak Taksim Meydanı'nından ayrıldı.

HELİKOPTERLE KONTROL
İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde kriz merkezi kuruldu. Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi’ndeki yerleşkesinde İstanbul Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında oluşturulan kriz merkezinde, emniyet, jandarma, MİT, belediye ve sağlık görevlileri yer aldı. Polis saat 09.00'dan itibaren helikopterler ile havadan kontroller yaptı. Şişli’de bulunan Askeri Müze bahçesinde de askeri birliklerde takviye kuvvet olarak bekletildi. Ayrıca çıkabilecek muhtemel olaylara karşı müdahale için takviye polis ekiplerinin olay yerine sevk edilmesinde kullanılacak otobüsler de İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde bekletiliyor.

RAHŞAN ECEVİT DE TAKSİM MEYDANI’NDA
Rahşan Ecevit saat 10.30 da Gümüşsuyu tarafından Bülent Ecevit’in resminin olduğu bir çelenk ve 50 kişi ile birlikte meydana geldi. Rahşan Ecevit, "Eğer hayatta olasaydı burada olurdu. O'nun ruhu da şu an bizimle beraber. Çelengi de böylece konulmuş oluyor. Eğer burada olsaydı büyük mutluluk içinde olurdu" dedi.

BAYRAK DİREĞİNE GRES YAĞI SÜRÜLDÜ
10 yıldır çalıştığı tekstil şirketinden kıdem tazminatı aldığına dair yazılı belgeyi imzalamadığı için dövülerek atıldığını öne süren bir işçi de protesto gösterisi yaptı.
Sabah erken saatlerden itibaren çeşitli grupların gelmeye başladığı Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’nın bayrak direğine göstericilerin çıkmaması için gres yağı sürüldü.

SANATÇILAR DİSK KORTEJİNE DESTEK VERDİ.
Şişli Halaskargazi Caddesi’nde bulunan DİSK Genel Merkezi’nin önünde toplanan DİSK, KESK ve EĞİTİM SEN üyelerinden oluşan binlerce kişilik grup Taksim’e doğru yürümeye başladı. Korteje sanat camiasından da destek geldi. Sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz, Halil Ergün, Genco Erkal da destek vererek grupla beraber Taksim’e yürümeye başladı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de korteje katılarak sanatçılarla yürüdü. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile 32 kişinin öldüğü 1 Mayıs 1977’de Taksim’de bulunduğunu belirten CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem de yürüyüşe katıldı. Yürüyüşe geçen kortejin bir ucu Harbiye'de iken diğer ucu Mecidiyeköy'deydi.

İŞÇİ SINIFI BAŞARDI
Sinema sanatçısı Tarık Akan yıllardır süren yasağı DİSK’in kaldırıdığını belirterek, 1 Mayıs’ın bayram havasında kutlanmasını istediğini söyledi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise 1 Mayıs’ın bütün işçilerin bayramı olduğunu ve herkesin bayramı kutladığını söyledi. Süleyman Çelebi, “Engelsiz, gazsız, jopsuz tam bir barış içinde tam bir çoşkunun yaşandığı 1 Mayıs kutluyoruz. Geçen yıllardan farkı bu. Demek ki olabiliyor. Bunu işçi sınıfı başardı” dedi.

DİSK ,KESK,TÖB-DER,EĞİTSEN,BDP,HALK CEPHESİ,KALDIRAÇ, ESP ve SDP Şişli'den yürüyüşe geçti.Polis telsizinden yaklaşık 10 bin kişi olduğu belirtilen grup'ta BDP'li milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sabahat Tuncel'de yeraldı.

KARANFİL YAĞMURU
Eskiden DİSK üysei olduğunu belirten Kemal Çakıroğlu isimli bir emekli, yanında getirdiği ve üzerinde ’Katillerin de bayramı kutlu olusun’ yazan kuklayı taşıyınca kortej kurallarına aykırı olduğu gerekçesi ile kortejden çıkartıldı.
Taksim Meydanı’na doğru yürüyen binlerce kişilik kortej, Şişli Belediyesi’ne bağlı Zabıta Müdürlüğü binasının önünden geçerken binadan üzerlerine karanfil atıldı.

ANKARA’DA 1 MAYIS İÇİN TOPLANAN GRUPLAR YÜRÜYÜŞE GEÇTİ
Ankara’da 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı nedeniyle Ankara Garı önünde toplanan gruplar Sıhhıye Meydanı’ndaki kutlamalar için yürüyüşe geçti.Ankara’da 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı nedeniyle Ankara Garı önünde toplanan gruplar Sıhhıye Meydanı’ndaki kutlamalar için yürüyüşe geçti.
Toplanmaların ardından kortej, Türk-İş öncülüğünde Sıhhiye’ye doğru yürüyüşe geçti. DİSK Ankara’da davul korteji oluşturdu. Tren garı önünde İşçi Partisi, Emeğin Partisi, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Eşit Haklar Platformu ve çok sayıda sivil toplum kuruluşuna üye katılımcıların büyük bir kalabalık oluşturdu.
"Yaşasın 1 Mayıs" pankartları taşıyan grupların Ankara Tren Garı önünde saat 12.00 itibarıyla kutlamaların yapılacağı Sıhhıye Meydanı’na kortej halinde harekete geçtiler.

İZMİR’DE 1 MAYIS KUTLAMALARI
İzmir’deki 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Gündoğdu Meydanı’na 3 ana koldan giriş yapılacak. Basmane ve Konak yönünden gelen gruplar Cumhuriyet Meydanı’ndan buluştuktan sonra Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçecek.
İzmir Limanı yönünden gelen grupların da Gündoğdu Meydanı’na girmesiyle kutlamalar başlayacak. DİSK, KESK, Kamu-Sen, Memur-Sen ve Türk-İş önderliğindeki sendikalar, meslek örgütleri, odalar, siyasi partiler, sosyalist ve sol gruplar ile vatandaşların yoğun katılımlarıyla 11.30’dan itibaren kortejler yürüyüşe geçecek. Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlamanın, kortejlerin alana yerleşmesinin ardından 13.30’da başlaması bekleniyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Doç. Dr. Bülent Özmen: 'Türkiye, 6'dan büyük bir depreme gebe'

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deprem ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Tokat'taki deprem sonrası 'kırsal dönüşüm' uyarısı yaptı. Doç. Dr. Özmen "Türkiye’nin 6’dan b...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ben artık Fenerbahçeli değilim

İktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MKYK'de, 'Ben artık Fenerbahçeli değilim. Milli Takım'ı tutuyorum' dediği iddia edildi. AKP MKYK’de 3...


'Yerli ve milli' yaldızı dökülüyor: IMF toplantısında yurttaşları için ‘yerel halk’ dedi

Dünya Bankası ve IMF’nin Bahar Toplantıları’nda Şimşek’in İngilizce “yerel halk” anlamına gelen “locals” diye yurttaşlarından söz ettiğini AKP medyası da doğruladı.

Alanya'da afiş savaşı

MHP'den CHP'ye geçen Alanya'da afiş savaşı yaşanıyor. CHP'li başkan Osman Tarık Özçelik, seçim taahhüdünü yerine getirerek belediye binasına kurumun mali tablosunu astı. Afişe göre beledi...


İmamoğlu dünya çocuklarını ağırladı, barış çağrısı yaptı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için 15 farklı ülkeden İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’de ağırladı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ek...

İliç'te bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle göçük altında kalan 9 işçiden Uğur Yıldız'ın ca...


Mahkemeden Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan tahliye kararı

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu hakkında "Vergi usul kanununa muhalefet" suçundan tahliye kararı verildi. Ancak 3 ayrı suçtan da...

CHP'de yerel yönetim zirvesi

CHP, bu hafta sonu Yerel Yönetimler Çalıştayı düzenleyecek. Yarın, partinin genel merkezinde bir araya gelecek belediye başkanları ve il örgütleri, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında A...


Ağrı'da bir imam kurstaki çocukları darp etti, valilikten açıklama geldi

Ağrı Diyadin'deki bir Kuran kursunda imamın öğrencileri darp ettiği video sosyal medyada tepkilere neden oldu. Konuya dair inceleme başlatan Ağrı Valiliği imamın gözaltına alındığını duyu...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR