Yukarı
54209

komutan korkusundan, 5 Ay Kurşunla Dolaştı

23 Aralık 2011 05:21

Er Muzaffer Güzel, iddiasına göre, askerde nöbet tutarken köpekleri kovalayan Başçavuş Olcay Olğun’un açtığı ateşle vuruldu. Mermi çekirdeği yanağından girip kafatasına sıkıştı. Güzel, hem korktuğu hem de Olğun, “Aramızda kalsın” dediği için vurulduğunu sakladı, “Yüzüme taş geldi” dedi ve kafatasındaki kurşunla terhis oldu. Başağrısı şikâyetiyle gittiği hastanede fark edilen kurşun, beş ay sonra çıkarıldı. Güzel, korkusunu yenip şikâyetçi oldu. Savcılık, Olğun’a ‘taksirle yaralama’dan 1.5 yıla kadar hapis ve Hazine’ye verilen 6 TL’lik zararın karşılanması istemleriyle dava açtı.

Tuncelili Muzaffer Güzel, 2007’de askere gitti. Diyarbakır Dicle İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı Kaygısızlar Karakolu’nda usta birliğindeyken, 7 Kasım 2008’de, sabah 07.00-10.00 arasında nöbeti devraldı. İddiasına göre, Astsbay Kıdemli Çavuş Olcay Olğun, karakolun köpeklerini kovalıyor; köpekler Güzel’in nöbet tuttuğu noktaya koşuyordu. Olğun, köpeklere 3-4 el ateş etti. Güzel, terhis edildikten sonra, 19 Şubat 2009’da, Tunceli Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği ifadede olayın devamını şöyle anlattı:

‘Korktum, söylemedim’

“Doğrudan bana tabanca doğrulttuğunu görmesem de silah seslerini duyduğum sırada yüzümde bir acı hissettim. Sol kulağımın alt kısmına kurşun girip kafatasımın arkasına gitti, orada kaldı. Vurulduğumu anlayınca astsubayın yanına gittim, yaralandığımı söyledim. Kâğıt mendil çıkarıp yüzüme bastırdı, kanı durdurmaya çalıştı. Kazayla vurup vurmadığını bilemiyorum. Ancak hastaneye götürürken, ‘Bu olayı kimseye söyleme, aramızda kalsın’ dedi.”
Güzel, önce Karakol Komutanı Başçavuş Hasan Tat’ın yanına gidip “Komutanım yaralandım” dedi. Tat, tampon yaptı. Güzel, Diyarbakır Askeri Hastanesi’ne götürüldü ve doktora, ‘Taş çarptı’ dedi:

“Vurulduğumu söylemedim. Askerlik yapıyordum. Rütbelilerden korktum. Film çekilmedi. Askeri doktor vurulduğumu anladı mı, bilemiyorum. Ancak durumum anlaşılabilecek durumdaydı. Ameliyat olmadım, kurşun çıkarılmadı.”

Beş ay sonra çıkarıldı

İki kez pansumanı yapılan Güzel, kafatasındaki kurşun, ‘Cerrahi şifa ve önerilerle’ 18 Kasım 2008’de taburcu edildi. İki gün sonra da terhis edildi. Terhisten sonra memleketi Tunceli’ye döndü. Şubat 2009’da ‘boynunda sertlik ve şişme’ şikayetiyle hastaneye gitti. Kurşun saptanıp ameliyat için tarih verildi. Güzel, 19 Şubat’taki ifadesinde, “Kurşun hâlâ kafamdadır” diyor, kendisini vuran Olğun, Karakol Komutanı Jandarma Başçavuş Hasan Tat ve askeri doktorlardan şikâyetçi oldu. Kurşun da 6 Mart’ta çıkarıldı.

Tunceli Savcılığı, ‘görevsizlik’ ile dosyayı Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na yolladı. Komutanlık, 24 Nisan 2009’da soruşturma açtı. Kurşunun Olğun’un silahından çıktığı belirlendi. Ardından Olğun’un ifadesi alındı.
Olğun, köpekleri kovalamak için değil, Başçavuş Tat’ın emri üzerine, günde dört kez yapılan ‘Saldırı, Sabotaj, Alarm, Tatbikat Eğitimi’ni başlatmak için dört el ateş ettiğini söyledi. Ancak eğitimin silahla başlatılacağı yönünde bir emir yoktu. Bu alarm düdük, siren veya bağırılarak veriliyordu. Bilirkişi Jandarma Başçavuş Yusuf Çınar’a göre, alarm için gerçek mermi tercih edilmiyordu. Fakat Çınar’a göre, “Bölgesinin terör tehdidi yönünden risk oluşturması, personelin daha gerçekçi şekilde eğitim ve tatbikat yapmasını zorunlu kıldığından“ Olğun’un bu davranışı emir ve talimatlara aykırı sayılamazdı. Fakat kusurluydu.

İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kamil Erdoğan, olayı sekiz saat içerisinde bildirmesi gerektiği halde, yapmamıştı. Olğun’a sözlü uyarı verilmişti. Ve ayrıca GATA’dan gelen bilirkişiler, iki doktorun ihmal ve kusurunun olmadığını yazınca doktorlar suçsuz bulundu.

Soruşturma 14 ayda bitti. Askeri Savcı 9 Haziran 2010’daki iddianamede, Olğun için ‘taksirle yaralama’dan 1.5 yıla kadar hapis ve Hazine’ye verdiği 6 TL’lik zararın karşılanması istemiyle dava açıldı. Güzel’in avukatı Hüseyin Aygün, 6 TL’nin kurşun parası olabileceğini kaydediyor.Er Güzel’in avukatı Hüseyin Aygün, “Şayet itiraz etmeseydik, olayın üzerine örtülecekti. Askeri hastanede filmi bile çekilmiyor. Çocuk hâlâ korkuyor. Gelir, bulurlar diye. Davanın ilk duruşması, 24 Ağustos’ta 7. Kolordu Mahkemesi’nde görülecek.
 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

23 Nisan tüm yurtta coşkuyla kutlanacak: İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'deki etkinlikler

İBB Kültür tarafından 18-24 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali, dünya genelinde 16 ülkeden çocuk halk dansları topluluğunu ve 39...

Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok il için sağanak uyarısı

Meteoroloji 23 Nisan hava durumu raporunu yayımladı. Yeni rapora Marmara'da etkisini gösteren soğuk ve yağışlı hava bugün de devam edecek. Önümüzdeki günlerde yerini kuvvetli rüzgara bıra...


AKP'li milletvekillerine 'sosyal medya' uyarısı

Son dönemde tartışma konusu olan bazı sosyal medya paylaşımları sebebiyle AKP grup yönetimi milletvekillerine yaptığı ikazda “Herkes sizi izliyor, adımlarınıza dikkat edin” dedi.

İsmailağa cemaatinin yeni 'şeyh'i Hasan Kılıç hayatını kaybetti

Önceki gün hastaneye kaldırılan İsmailağa cemaatinin yeni 'şeyh'i Hasan Kılıç 94 yaşında yaşamını yitirdi. Cemaatin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada "Şeyhimiz Hasan Efendi Ha...


Erken yaz başlıyor: Normalleri 15 derece aşacak...

Sıcaklıkların, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de mevsim normallerinin 4 ila 6 derece, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise 10 ila 15 derece üzerine çıkma...

"İdlib'e yardım" diye IŞİD hücresini fonlamışlar

İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen 'Bozdoğan-27' operasyonunda gözaltına alınan IŞİD terör örgütü mensuplarıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Şüphelilerin örgüt için yaptıkları para...


Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier İstanbul'da

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steimeier özel uçakla saat 11.30'da İstanbul Havalimanı'na geldi. Cumhurbaşkanı Steinmeier'i İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya'...

Erdoğan'ın ziyareti öncesi Irak'ta dikkat çeken kareler

Irak'ın başkenti Bağdat ile Erbil'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaretten dolayı cadde ve sokaklara Türk bayrakları asıldı. Erdoğan'ın ziyaretine hazırlanan başkent ...


8 ilde onlarca mağara ve sığınak imha edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Bozdoğan-28" operasyonlarında teröristlerin kırsalda sakladığı mühimmat ve patlayıcıların bulunduğu 82 mağara ve sığınağın imha edildiğini duyurdu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR