Yukarı
56002

Türkiye'de 5 Milyon Astımlı Var

23 Aralık 2011 06:08

  Astım hastaları, astım teşhisi konulduktan sonra tüm yaşamlarının değişeceğini ve kısıtlanacağını düşünüyor. Sağlıklı bir insanın günlük yaşamında dikkat etmesi gerekenlere astım hastalarının biraz daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

  Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reha Baran, dünyada yüzde 3-20 oranında görülen astımın, Tükiye’de yaklaşık 5 milyon kişide görüldüğünü, bunda çevresel faktörlerin daha fazla etkili olduğunu belirtiyor.

  Astım hastalığı, alerjik bünyeli kişilerde daha çok görülüyor, yaşam boyu sürüyor, öksürük ve nefes darlığı şikayetleriyle hayatı zorlaştırıyor. Alerjik astım, mevsimsel özellik de taşıyor. Sonbahar ve ilkbaharda alerji artıyor, kişinin alerjik bünyesine bağlı olarak bronşlar kendisini korumak için kasarak ve daralarak cevap veriyor. Bu da nefes alma zorluğunu ortaya çıkarıyor. İlaçlar sayesinde astım hastaları normal insanlar gibi yaşabiliyor. Şikayetlerinden kurtuluyor. Ancak yaşam koşullarına dikkat etmek, iyileştim diyerek ilaçları hekime sormadan bırakmamak gerekiyor.

Astımın belirtileri hakkında bilgi veren Baran, bunları şöyle sıralıyor:

- Nefes alıp verirken müzikal tarzda nefes sesi duymak.
- Basit bir öksürükten, ciddi nefes darlığı ataklarına kadar değişen durumların olması.
- Alerjik rinit dediğimiz burun enfeksiyonları, saman nezlesi, gözlerde yaşarma gibi alerjik şikayetlerle beraber göğüste sıkışıklık hissi veya öksürük.
- Gece uykudan uyandıran öksürüklerin görülmesi.
- Ortam değişiklikleri, egzersiz gibi durumlarda öksürük, göğüs sıkışıklığı yakınmalarının ortaya çıkması

Astım hastaları kortizon kullanmaktan korkuyor

  Astım hastalarının hastalıkları konusunda çok iyi eğitilmeleri gerektiğini belirten Baran, “Hastalığını iyi bilen bir astım hastası, hastalığını kontrol altına tutmada doktoru kadar kendisine faydalı olabilir” diyor.

  Hastalığın tedavisinde nefes yoluyla çekilen ilaçlar, akciğere lokal etki yaptığı için daha çok tercih ediliyor. Astım bronşların hastalığı olduğundan bronşlara da en kolay nefes yolunu açan ilaçlar yardımıyla ulaşılabiliyor. Astım hastalarının kortizonlu ilaç kullanmaktan korktuğuna dikkati çeken Doç. Dr. Reha Baran, hastalığın tedavisi hakkında şu bilgileri veriyor:

  “İlacın içindeki kortizonun dozu düşük olduğundan yan etkileri az oluyor. İlacın etkisi yüksek olduğundan bu yan etkiler önemsenmeyebilir. Esas etkisi bronşlarda oluşan ödemi çözmesiyle ortaya çıkıyor. Astım hastalarında bronşlarda çok fazla şişme olduğundan bunu yok etmek için kortizon veriliyor. Tedavide altın standart budur. Eğer oluşan ödemi çözmezseniz bronşlar yine daralacaktır. Hastalara özellikle kortizonları verirken bunun yan etkisinin çok az olduğunu da söylüyoruz. Spreyden ziyade kuru toz veriyoruz. Hasta kendisinin yarattığı bir basınçla kuru tozu içine çekiyor. Bazı hastaların kuru tozu içlerine çekmekte zorlandıklarını görüyoruz bu durumda ilaçlar buharla da verilebilir.”

  Astım hastalarının bronşlarında aşırı duyarlılık olduğundan, günlük yaşamlarında dikkat etmeleri gereken noktalar ve almaları gereken önlemler var. Endüstrileşmeyle birlikte özellikle de erkekler astımdan daha çok etkilenebiliyor, çünkü bu ortamlarda erkekler daha fazla çalışıyor. Ancak kadınlarda sigara içme oranlarının artması, endüstrileşmeden bağımsız olarak astım hastası kadınların da sayısının artmasına yol açıyor. Astım hastaları bazı önlemleri aldığı takdirde günlük yaşamlarını rahatlıkla sürdürebiliyor. Bu önlemler şöyle sıralanıyor:

• Alerji testi yaptırarak kendilerine nelerin alerji yaptığını öğrenmeleri gerekiyor.
• Ev tozlarından uzak kalınması için etkili temizlik yapılması şart.
• Odanın halı kaplanmaması önemli.
• Çarşafları düzenli aralıklarla 40 derecede yıkamak lazım.
• Odayı düzenli olarak ve çok iyi havalandırmalı.
• Evde çerçevelerin ve eşyaların tozlarının sık sık alınması gerekli.
• Astımlılara özel toz tutmayan çarşaf takımlarının kullanılmasında yarar var.
• Odada çiçek bulundurmak sakıncalı.
• Sonbahar ilkbaharda polenler çok olduğundan dışarıda fazla dolaşılmamalı.
• Gıda alerjisi varsa bu gıdalardan uzak durmak gerekiyor.
• Sigara dumanı astım atağını tetikliyor.
• Egzersiz sırasında astım ortaya çıkıyorsa öncesinde önlem alınmalı. Kendi başınıza değil uzman bir eğitmen gözetiminde ve verilen programa uygun egzersiz yapılmalı.
• Çok soğuk havada dışarıda olmaktan kaçınılmalı. Havanın direkt ciğere çekilmesi bronşların daralmasına neden olabilir.
• Kilo alınmaması, rahat nefes alıp vermekte önem taşıyor.
• Yüzme akciğer kapasitesini artıracağından çok faydalı.
• Üzüntü ve stres astımı tetikleyebilir. Üzüntü ve strese karşı yoga, meditasyon gibi gevşetici teknikler kullanılabilir. 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul'daki riskli 5 ilçeyi açıkladı

Yalova açıklarında ve Marmara Denizi çevresinde meydana gelen depremler endişe yaratmaya devam ediyor. Prof. Dr. Ercan, İstanbul'da beklenen büyük deprem öncesi riskli ilçelere dikkat çek...

Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa Cemaati'ne yanıt gecikmedi

Kamuoyunda 'Cübbeli Ahmet Hoca' olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, İsmailağa cemaatinin kendisi hakkında verdiği ihraç kararına yanıt verdi. İsmailağa Cemaati'nde, tarikatlarda şeyhlik mak...


'Emekliler simit satsın' diyen MHP'li vekilin şirketi devletten milyonlarca liralık ihale almış

Açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam savaşı veren dar gelir emekliye "Her şeyi devletten bekleme, ayda 10 bin lira kazanabileceğin ek iş bul. Simit sat, su sat" diyen MHP Aksaray Mi...

''Telefonundaki yazışma ve tape kayıtlarını inceleyecek''

Kamuoyunda "yüksek karlı gizli fon" adıyla bilinen 2'si tutuklu 7 sanığın yargılandığı dolandırıcılık davasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) savcılığa gönderilen yaz...


Beyoğlu Hükümet Konağı ihalesini Erdoğan'ın lise arkadaşının şirketi aldı

Cumhuriyet’in haberine göre, 23 milyon 998 bin TL’lik ihaleyi AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Hasan Gürsoy’un "Gürsoy Grup" adlı restorasyon şirketi aldı.

Erbakan'dan Erdoğan'a: Sadaka ekonomisini bırakın

Erbakan, eski ortağına yönelik eleştirilerini sürdürüyor. YRP lideri, son olarak Erdoğan'a "Sadaka ekonomisini artık bırakın. Biraz da 'önce imtiyazlılar' demek yerine 'önce millet' deyin...


Jahrein'e kötü haber: Kılıçdaroğlu'na 20 bin TL tazminat ödeyecek

CHP'nin eski lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine yönelik söylemleri nedeniyle sosyal medyada 'Jahrein' olarak bilinen fenomen Ahmet Sonuç'a açtığı tazminat davasını kazandı. Davaya Kılıç...

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: Sol yancılıktan vazgeçmeli

 Sosyal demokrasinin ve düzen siyasetinin solu yedeklemeye çalıştığını belirten Okuyan "Burada ortaya çıkan fırsatı siyasal alanda değerlendirmeye çalışırsak hapı yutarız, figüran oluruz"...


Rönesans Rezidans'ta kaybolan yurttaşlardan iz yok: 'Enkazlar tekrar taranacak mı?'

Hatay Antakya’da Ekinci Mahallesi'nde bulunan ve “cennetten bir köşe” sloganıyla satılan 250 konutlu Rönesans Rezidans, 6 Şubat 2023 tarihli ilk depremde yıkılmıştı. Resmi açıklamalara gö...