Yukarı
60390

3 Milyon Dolarlık Şirketi Unutmuş!

23 Aralık 2011 08:18

Deniz Feneri soruşturmasında üç ay tutuklu kaldıktan sonra serbest kalan eski RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın savcılıkta "adını hatırlamadığı bir şirketteki hisselerini 3 milyon dolara devrettiğini söylediği" öne sürüldü. 

Deniz Feneri e.V soruşturması kapsamında üç ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen RTÜK eski Başkanı Zahid Akman’ın savcılık ifadesinde “gayriresmi muhasebe kayıtlarını” reddedip, kritik sorulara da “Bilmiyorum” yanıtını verdi. Akman, hisse devirleri sorulduğunda, ‘ismini hatırlamadığı’ bir şirketteki hisselerini, 3 milyon dolar bedelle devrettiğini söylemiş.

Almanya’da faaliyet gösteren Deniz Feneri e.V Derneği aracılığıyla Türkiye’de faaliyet gösteren Kanal 7 televizyonu başta olmak üzere bazı şirketlere yasadışı yollardan para transferi yapıldığı iddiasıyla açılan soruşturmada üç ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen RTÜK eski Başkanı Zahid Akman’ın savcılık ifadelerine ulaşıldı.

Hürriyet gazetesinin haberine göre sorgusunda tüm iddiaları ve kendisine savcıların gösterdiği “gayriresmi muhasebe kayıtlarını” reddeden Akman, kritik sorulara ise “Bilmiyorum” yanıtı verdi. Akman, hisse devirleri sorulduğunda ise, RTÜK’e başkan seçildiğinde ‘ismini hatırlamadığı’ bir şirketteki hisselerini, Zekeriya Karaman’a yaklaşık 3 milyon dolar bedelle devrettiğini söyledi.

KAYITLARI KABUL ETMEDİ

Akman’a, yöneltilen sorular ve yanıtları özetle şöyle:

Soru:
Deniz Feneri e.V’nin gayri resmi muhasebe kaydına göre size doğrudan ya da kurye veya birbiriniz aracılığıyla para teslim edildiği gibi şirketlerinizde bu paranın kullanıldığı, bazı sermaye/sermaye artışlarının, yönetim kurulu ödemelerinizin, şirketlerinize ait araçların cezalarının dahi dernek parasıyla karşılandığı kayıtlıdır. Bu kayıtlar için ne dersiniz?

Akman: Ben bu kayıtları kabul etmiyorum. Bu kayıtlarda var olduğu ileri sürülen bu bilgiler gerçek değildir. Ben gayri resmi muhasebeden haberdar olmadığım için Deniz Feneri e.V. ile diğer şirketlerin mahsuplaşmanın nasıl yapıldığını bilmiyorum. Benim bilgim dahilinde yöneticisi olduğum şirketler ile Deniz Feneri e.V. derneği arasında herhangi bir para alışverişi olmamıştır.

Soru: Akman’a Deniz Feneri e.V.’nin 01.01.2005-31.12.2005 tarih aralığındaki muavin kayıt defterinin bir çıktısı gösterilerek 19.02.2005 tarihli “ZK-ZA beraber 300.000” kaydı gösterilerek soruldu.

Akman: Bu kaydı kabul etmiyorum. Bu kaydı kim tutmuş, niye tutmuş bilmiyorum ancak kaydı kabul etmiyorum. Kesinlikle böyle bir şey olmamıştır.

BİR KURUŞ PARA ALMADIM

Soru:
Deniz Feneri e.V.’nin parasını nerelerde hangi amaçlarla kullandınız?

Akman: Ben, Deniz Feneri e.V.’nin bir kuruş parasını almadım ve kullanmadım. Bu iddiayı bu anlama yol açan kayıtları da kabul etmiyorum.

Soru: Hisse devrinden paralarınızı aldınız mı?

Akman: İsmini hatırlayamadığım bir şirketteki hisselerimi 2005’te RTÜK üyeliğine seçildiğimde Zekeriya Karaman’a yaklaşık 3 milyon dolar bedelle devrettim. Bu devir bedelini henüz almış değilim. Bu alacağım RTÜK’teki görevim nedeniyle TBMM’ye verdiğim mal beyanında kayıtlıdır.

TÜRKİYE'YE PARA GETİRMEDİM

Soru:
Çalışanlarınız dernekte çalışmak için sizden izin almışlar mıdır?

Akman: Benden onay aldıklarını Türkiye için hatırlamıyorum, daha doğrusu benim o dönemlerde Türkiye’deki şirketlerde yöneticiliğim yoktu.

Soru: Gürhan ve Firdevsi Ermiş’in Almanya’daki şüpheli para çekimleri nedeniyle dernekten ayrılmalarını isteniz mi?

Akman: Benim Mehmet Gürhan ve Firdevsi Ermiş hakkında Almanya’da şüpheli para çekimleri nedeniyle işlem yapıldığından bilgim yoktur.

Soru: Almanya’dan Türkiye’ye hiç ticari faaliyetiniz kapsamında yasal para getirdiniz mi? (Şirket alacağı kira bedeli gibi)

Akman: Ben, Almanya’dan Türkiye’ye ticari faaliyet kapsamında hiçbir şekilde para getirmedim. Deniz Feneri Derneği’nin parasıyla hiçbir ilgim olmamıştır.

CEP TELEFONUYLA KONUŞMAM

Soru:
Bazı telefon konuşmalarında dinlendiğinizi ima ederek karşınızdaki kişiyi uyardığınız anlaşılmıştır. Neden şifreli konuşmayı tercih ettiniz?

Akman: Prensip olarak cep telefonuyla konuşmaya sıcak bakmıyorum. Bu nedenle cep telefonu yerine yüz yüze ya da sabit telefonla konuşmayı tercih ediyorum.

ONUN YETKİLİ OLMASINDAN HOŞNUT DEĞİLDİM

Soru:
Mehmet Gürhan’dan (Frankfurt’ta Deniz Feneri e.V. davasında 5 yıl 10 ay alıp hapse giren kurye olduğu iddia edilen kişi) neden hoşnutsuzdunuz?

Akman: Ben, kendim şahsen Mehmet Gürhan’ın hem Almanya’daki şirketlerin bir kısmında yetkili hem de Deniz Feneri e.V.’nin yetkilisi olmasından hoşnut değildim. Rahatsızlık duydum. Bu durumu diğer şüphelilerle konuşup konuşmadığımı hatırlamıyorum. Bugün itibariyle biz bazı suçlamalarla karşılaşıyorsak bu Mehmet Gürhan’a gereğinden fazla güvenmemizden doğmaktadır. Ben, yukarıda ifade ettiğim gibi ilke olarak ticari faaliyeti olan bir kişinin dernek gibi akçeli bir işe girmesine karşıyım. Zira bir zaman sonra elde ettiğiniz ticari kazanç bu derneğin topladığı parayla ilişkilendirilebilir.

Soru: 2006’da 9 bin Euro aylıkla Kanal 7 Avrupa sorumlusu yapılması olumlu kanaatinizin sonucu mu?

Akman: Mehmet Gürhan bazı şirketlerde ortağım olmakla benim için güvenilir bir kişidir ve güvenimi sarsan bir davranışını görmedim. Benim Mehmet Gürhan’ın getirdiği muhasebe kayıtları ile yetinerek tüm kayıtları istememem kendisine duyduğum güvenden kaynaklanmaktadır.

VELİ KORKMAZ İLE YAKINLIĞIM YOK

Soru:
Deniz Feneri e.V’nin Türkiye’deki bazı mal alımlarında irsaliyelerde teslim yeri olarak Kanal 7 adresi ve faks numarası bulunmaktadır. Nedeni nedir?

Akman:Bu konuda bir bilgim yoktur. Böyle bir şeyi ilk kez şimdi duyuyorum.

Soru: Veli Korkmaz’ı tanır mısınız? (CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Beşir Atalay’ı “köstebek Bakan” diye suçlamasına neden olan ve özel kaleminden koruma müdürünün aradığı ortaya çıkan Kırıkkale Belediye Başkanı)

Akman: Veli Korkmaz’ı daha önceden tanırım. Kendisini Kırıkkale Belediye Başkanı olarak bilirim. Zaman zaman cemiyet toplantılarında kendisiyle aynı ortamda bulunduğum olmuştu ancak kendisiyle özel bir yakınlığım yoktur.

YANMAYAN SOBALAR DENİZ FENERİ'YLE YANABİLDİ

Soru:
Deniz Feneri ve Deniz Feneri e.V isimli derneklerin kurulmasına herhangi bir katkınız telkin yada teşvikiniz olmuş mudur?

Akman: Benim her iki derneğin kurulmasına bir katkım ya da teşvikim olmamıştır. Almanya’daki derneğin nasıl kurulduğunu hiç bilmiyorum. Deniz Feneri Türkiye’de pek çok kişiye yardım etti, yanmayan sobaları yaktı, okul açtı.

Soru: Deniz Feneri Derneğinin yardım faaliyetlerine katıldınız mı?

Akman: Ben, herhangi bir yardım faaliyetinde organizasyonunda görev almadım.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

CHP'li Sarıgül, mahkumlar için bir kez daha af istedi

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül; mahkumlar, ehliyeti elinden alınan şoförler ve çek nedeniyle hapiste olan esnaflar için bir defaya mahsus af talebinde bulundu. CHP Erzincan Mil...

Eyüp Aksu'dan Ekrem İmamoğlu'na ziyaret

Seçim sürecinde "Taksimetreleri kurun, geliyor Murat Kurum" diyen İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 'hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. İstanbul...


Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu

Eski spordan sorumlu devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz İstanbul Beşiktaş’taki evinde kızı tarafından ölü bulundu. Eski Gençlik ve Spor Bakanı ve Trabzonspor Kulübü'nün eski başkanlarından M...

Zeki Yiğit yeniden Danıştay Başkanı seçildi

Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, görev süresinin dolmasının ardından yapılan seçimlerde yeniden seçildi. Danıştay Başkanı Zeki Yiğit'in 4 yıllık görev süresinin dolacak olması nedeniyle saat ...


Bakan'dan MESEM itirafı: Yüzlerce çocuk iş kazası geçirdi

Milli Eğitim Bakanı Tekin, MESEM kapsamında çalıştırılan 336 öğrencinin iş kazası geçirdiğini açıkladı ancak bu kazalardan kaçının ölümle sonuçlandığını belirtmedi.

Yeniden Refah'tan 'fotoğraf'la yanıt geldi: 'Tarih tekerrürden ibarettir'

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de düzenlenen 23 Nisan Resepsiyonu'nda siyasi parti liderleriyle yaptığı çay sohbetine, Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan'ı davet ...


Steinmeier'den Yavaş'a: Tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor

Almanya Steinmeier Türkiye ziyaretleri kapsamında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile görüştü. Steinmeier, "Sadece bu heyettekiler değil, tüm Almanya seçimdeki büyük başar...

CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru

CHP, sağlık alanındaki bazı düzenlemelerin iptali için AYM'ye başvurdu. Başvuru sonrası konuşan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; "İlaçların ruhsatlandırılıp piyasaya sürülmeden önce...


Erdoğan’dan Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne ‘24 Nisan’ mesajı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne 24 Nisan dolayısıyla bir taziye mesajı gönderdi. Söz konusu mesajda “Tarihte yaşananları, radikal söylemlere, ötekileştirmey...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR