Yukarı
6662

21.YY Köleliğine Son!

23 Aralık 2011 01:49

 

Belediyelerde Yaklaşık 10 Bin Taşeron İşçi Çalışıyor

  İzmir’de her alanda yaygınlaşan taşeron anlayışı, kamu alanında da günden güne ciddi bir boyuta ulaşmakta. Yerel yönetimlerde yaklaşık 10 bin işçi, taşeronlara bağlı çalışıyor. Bunların  4 bine yakını Büyükşehir Belediyesi’nde görevlendirilirken, yaklaşık 6 bin kişi de metropol ve ilçe belediyelerde çalışmakta. Yani sayılarının yaklaşık 10 bin olduğu belirtilen taşeron işçiler, sendikasız ve güvencesiz bir şekilde hayatlarını devam ettiriyor.

Yakın Geçmişteki Örneği: Buca Belediyesi

  Güvencesi ve sendikası olmayan bu işçiler, yaşadıkları haksızlıklara karşı elbette ki her zaman direnmeye devam ediyorlar. Bunun için çok fazla geriye gitmeye gerek yok. Yakın geçmişteki en güzel örneğidir Buca Belediyesi önünde, temizlik işçilerinin yaptıkları eylem. İşten atılan 7 işçinin başlattığı eylemin bugün 13.günü.

  Kölelikten, yani taşeronların yaptığı haksızlıklardan kurtulup güvence altında insanca yaşamak isteyen işçiler, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’dan işlerini geri istiyorlar.

‘Bunun Asıl Kaynağı AKP Hükümeti’

  Taşeron işçilerin sorunları üzerine konuştuğumuz, Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Gül bizlere önemli açıklamalarda bulundu.

  Taşeron işçilerin kamuda yaygınlaşmasının asıl kaynağının AKP hükümeti olduğunu söyleyen Gül, ‘AKP’nin getirdiği anti-demokratik uygulamaların sonucunda taşeronlar giderek artıyor, artacaktır da. Ancak demokratik, sosyalist olduğunu savunan pek çok kişinin de bunu görmezden gelmesi, tepki göstermeyip kabullenmesi, ‘sosyalistmiş’ gibi davranmaları daha vahim.’ dedi.

  Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bir adım attığını, yapılan ihalelere belediye şirketlerinin katılması kararını aldığını belirten Gül, ‘Aziz Kocaoğlu’nun atmış olduğu bu adım sayesinde işçiler yine özelde ama belediye işçisi olarak çalışabilecek. Bunun getirisi olarak yıllık kıdem tazminatı söz konusu olacak, işçilerin bir sendikası olacak. Ayrıca taşeron şirketle çalışırken işçiler üzerinden taşeronlara kalan para da böylece işçilerin eline geçmiş olacak. Ancak bu uygulama sadece park ve bahçelerle sınırlı kalmayıp, ilçelerde de sürdürülmeli.’dedi.

‘Kesinlikle Almayacağım!’

  Buca Belediyesi’nde devam eden eylemle ilgili Başkan Ercan Tatı’yla dün bir görüşme gerçekleştiren Yaşar Gül’den şaşırtan açıklamalar geldi.

  Geçtiğimiz hafta Buca Belediyesi’nde gerçekleşen Meclis Toplantısı sırasında yaşanan uzun tartışmalarda her iki guruptan da işçilerin sorununun bir an önce çözülmesi yolunda talepler gelmiş, Başkan Ercan Tatı da bu konuyu çözmesi için bir gurup belirlemişti. Ancak görünen o ki tüm bunlar sadece toplantıda ve teoride kaldı.

  Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Yaşar Gül’ün, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’yla yaptığı görüşmeden aktardıkları bizleri şaşırttı. Gül, ‘Buca Belediyesi’nde kesinlikle bir katılaşma söz konusu. Belediye meclis üyeleri işçilerin alınmaması konusunda hemfikir. Başkan Tatı, işçileri kesinlikle almayacağım dedi. Meclis üyeleri de medya önünde bir takım şeyleri savunduğunu gösteriyor olabilir ama sonrasında duyarsız oldukları bir gerçek. Tabii ki bu da Başkan’ı daha rahat olmaya sevk edebiliyor. Söylemlerle yaptıklarınız birbirini tutmazsa, hiçbir şey ifade etmez. Eğer bu şekilde devam edecek olursa, işçilerin geri alınmamasına karşı çıkan üyeleri teşhir edeceğiz.’ dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu Yarın İzmir’e Geliyor

  Taşeron işçiler konusunda Kemal Kılıçdaroğlu’nun ne kadar duyarlı olduğunu bildiklerini belirten Gül, ‘Genel Başkan yarın bu sorunu çözmek için İzmir’e geliyor. Sayın Kılıçdaroğlu bu konuyu kökten çözebilmenin ancak CHP hükümeti olmakla mümkün olacağını söylese de en azından etkin oldukları yerelde uygulamaya geçerek işe başlanabileceğini düşünüyorum.’diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Pınar Kılıç





Yorumlar

  • belediye memurlarının sorununu çözdünde sıra şimdi işçilerin hakkınımı çözmeye geldi yaşar bey. bütün belediyeler 300-500 alırken verdiğiniz 100 lirayı yükseltme çareleri düşünecene taşoren işçilerin hakkını savunmaya kalkıyorsun. sanamı kaldı onları savunnak. biz memurların hakkını aradığın gibi onlarında hakkını ararsan vay o işçilerin haline....
    carizma974
    20 Ekim 2016 01:40
  • yorumlarda öncelikle isminizi cesur olarak yazma nızı tavsiye ederim.seversiniz yada sevmezsiniz ama yinede yapılan haksızlıklarda ön saflarda yer alan sevğili kardeşimi kutluyorum.mert insanlar kişilerin arkalarından değil yüzlerine karşı yanlışlarını ve hatalarını söyleyenlerdir.buradan tüm halkımızı haksızlığa uğramış işçilerin eylemlerine katkı sunmalarını temenni ederim.katkı sunanları eleştirenleri ise öncelikle öz eleştiri yapmaları konusunda uyarmak isterim.sayın gül'ü yapmış olduğu davranıştan dolayı kutluyorum.sayğılar.
    kenan sağlam
    20 Ekim 2016 01:40
  • sn. yaşar gül seni kutluyorum benim üye olduğum devrimci işçi konfederasıyonu halen bir açıklama yapmadı emekçiler sokakta donuyor nerde devrimci sosiyal demokıratlar sol geçinenler ..hani seçimlerde vat verenler güneş ufuk mah.doğacaktı k.çeşmede batacaktı.laftamı kaldı bunlar.
    ismail gündük
    20 Ekim 2016 01:40
  • izmir büyükşehir belediyesinden çok iyi tanırım yaşar gülü birde abisi vardı bektaş gül güzelim izmir kimlere kaldı vay anam vayyy
    belediyeci
    20 Ekim 2016 01:40

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.


Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...

Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...


İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR