Yukarı
74979

50 il için Avro kredisi

23 Aralık 2011 08:45

Halkbank ile Avrupa Yatırım Bankası AYB arasında 150 milyon Avro KOBİ Kredisi protokolü imzalandı. İmza törenine Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Mattihias Kollatz-Ahnen ve Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Özgür Pehlivan katıldı.

Tören öncesinde açıklama yapan Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 150 milyon Avro'luk AYB KOBİ kredisinin yüzde 25'lik bölümünün mutlaka daha az gelişmiş veya gelişmekte olan 50 ile tahsis edileceğini kaydetti. Dengeli bir kullanım olmasını, herkesin bu kaynağa ulaşabilmesini istediklerini söyleyen Aydın, yüzde 75'lik bölümünü ise diğer bütün illere kullandıracaklarını açıkladı. İstanbul'daki diğer büyük illerdeki firmaların daha çabuk belge hazırladığını anımsatarak, bu nedenle diğer illere de kaynağa ulaşma imkanı vereceklerini kaydetti. Aydın, ekstra mal varlığı olmayan firmalara, yatırım kredilerinde yatırımın kendisinin de teminat olarak alabildiklerini aktardı.

 

Kredinin yüzde 50'si çalışan sayısı 100'e kadar işletmelere

AYB'deki KOBİ tanımının da Türkiye'den farklı olduğunu kaydeden Aydın, AYB'ye göre çalışan sayısı 500'e kadar olan işletmelerin KOBİ sayıldığını vurguladı. Bu nedenle KOBİ'lerin kaynağa ulaşabilmesini sağlamak için de özel bir ayrıma gideceklerini kaydeden Aydın, çalışan sayısı 100'e kadar olan işletmelere kredilerin yüzde 50'sini, çalışan sayısı 100-500 olan KOBİ'lere ise diğer yüzde 50'yi kullandıracaklarını açıkladı.

 

İşletme kredileri 7 yıl vadeli olacak

Aydın, Halkbank kredilerinin yüzde 40'ının KOBİ'lere kullandırıldığını belirtti. KOBİ'lerin Türkiye'de finansa erişim ve erişilen finansın niteliği noktasında sıkıntılar yaşadığını dile getiren Aydın, "Yatırım kredilerinde yatırım döneminde geri ödeme başlatılırsa sıkıntı olur. Yatırım kredisi verip, işletmeyi vermezseniz sıkıntı yaşanır" diye konuştu. AYB kaynağının bu noktada çok önemli olduğunu vurgulayan Aydın, AYB'den temin edilen kredilerin 15 yıl vadeli olduğunu vurguladı. Aydın AYB kredilerini iki türlü kullandırdıklarını ifade ederek, işletme kredilerinde 4 yıl, yatırım kredilerinde 7 yıl vade yaptıklarını dile getirdi. Yatırım tutarının 25 milyon Avro'ya kadar çıkarıldığını aktaran Aydın, yatırımcı yatırımı bitirdiğinde kredinin geri ödemesine başlayacağını ifade etti. Aydın şu noktalara dikkat çekti:
"Vade yönüyle kaliteli ve cazip kredi veriyoruz. Verdiğimiz kredi fiyat yönüyle de son derece avantajlı dedi. Krediyi dollar veya Avro olarak kullandırabiliyoruz. Fiyatlama açısından da son derece uygun bir kredidir. İşletme kendi faaliyetleriyle kredi geri dönüşünü sağlama imkanı veriyoruz."

 

Bu zamana kadar 540 milyon Avro kredi kullandırdı

Halkbank ile AYB'nin ilişkilerinin 2001'de başladığını belirten Aydın, bugünküyle birlikte o günden bu yana 540 milyon Avro (700 milyon dolar) kaynak aktarıldığını ifade etti. AYB kredilerini bin kadar firmaya kullandırdıklarını dile getiren Aydın, 500 kadar firmayla kredi ilişkisinin devam ettiğini açıkladı. Kredilerin ağırlıklı imalat olmak üzere, sağlık, eğitim, tarım ve hayvancılık gibi bütün sektörlere kullandırıldığını açıklayan Aydın, kredilerin değişik coğrafyalarına adil bir bölüşümle kullandırıldığının altını çizdi.

 

Kredilerin yüzde 70'i yatırımlara

150 milyon Avro'luk kredinin yatırım ve işletme kredileri olarak kullandırılacağını söyleyen Aydın, şu açıklamalarda bulundu:
"Bugüne kadar kullandırdığımız kredilerin totalinde yüzde 31 işletme kredisi, yüzde 69'unda yatırım kredisi vermişiz. Kredinin teminatı için Hazine bize garanti veriyor. Kredilerde alt limit sınırı yok. Üst limit ise 2.5 milyon Avro'dur."

 

Kredinin ayrıntıları

AYB tarafından Halkbank'a aktarılan kaynak KOBİ'lere yatırım ve işletme kredisi olarak kullandırılacak. İşletme kredilerinde 4 yıl vade, yatırım kredilerinde 7 yıl vade söz konusu olacak. Henüz netlik kazanmamakla birlikte dolar cinsinden verilen kredilerde faizin yüzde 3, Avro cinsinden kredilerde yüzde 3.5 civarında olması bekleniyor. 150 milyon kredinin yüzde 50'si çalışan sayısı 1-100 arası olan işletmelere, yüzde 50'si ise çalışan sayısı 100-500 olan işletmelere aktarılacak. Kredinin yüzde 25'lik bölümü az gelişmiş ve gelişmekte olan 50 ile kullandırılacak. Yüzde 75'lik bölümü ise Türkiye genelinde herhangi bir ayrım yapılmadan KOBİ'lere aktarılacak. Halkbankası'nın KOBİ'lere aktaracağı kredilerde alt limit sınırı olmazken, üst limit 2.5 milyon Avro olacak. Kredilerin geri ödemesi, yatırım tamamlandıktan sonra başlatılacak.

 

"Yıl sonunda yüzde 20 kredi hedefimiz tutar"

Halkbank'ın misyon bankası olduğunu belirten Aydın, banka olarak her dönemde, her şekilde kredi verebildiğini belirtti. Halkbank'ın krizin en yoğun yaşandığı dönemde bile kredilendirme faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayan Aydın, Halkbank'ın 2009 yılında sektörden daha fazla büyüdüğünü anımsattı. 2010 yılı verilerine bakıldığında Halkbank'ın yine sektörden fazla büyüdüğünü dile getiren Aydın, "Kriz döneminde sektörde kullandırılan her 100 TL'lik kredinin 28 TL'sini biz kullandırdık. Mart 2009-Mart 2010 diye bakıldığında sektörün kredi artışı yüzde 13.8, aynı dönemde Halkbankası'nın kredi artışı yüzde 30.1 oldu. Biz krediyi kesmedik derken, bunun sanal bir tarafı yok" dedi.

Halkbank'ın 2010 yılında kredilerini yüzde 20 artırma hedefini gerçekleştirip, gerçekleştirmeyeceğinin sorulması üzerine Aydın, 2010 yılının ilk çeyreğinde bankanın kredilerinin yüzde 8 büyüdüğünü aktardı. Aydın, yıl sonu hedefinin bu çerçevede tutturulacağını söyledi.

 

Kollatz Ahnen: AYB 2009'da 79 milyon Avro kredi kullandırdı

Protokol imza töreninde konuşan ve soruları cevaplandıran Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen AYB'nin, 2009 yılında genel kredi hacmini 79 milyar Avro'ya çıkardığını belirtti. Böylece Bankanın 2008 yılındaki 58 milyar Avro'luk kredi hacminde yüzde 37'lik artış sağlandığını vurguladı. AYB kredisinin yüzde 89'la aslan payını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gittiğini dile getiren Kollatz-Ahnen, AYB'nin ayrıca aday ya da potansiyel aday ülkeler dahil olmak üzere AB dışındaki ülkelere de ciddi fınansal destek sağladığını kaydetti. AYB, geçen yıl KOBİ'ler, tüm Avrupa'daki ekonomik açıdan daha zayıf bölgeler ve iklim değişimine karşı mücadele bağlamında enerji sektörüne daha yoğun odaklandığının altını çizdi.

 

Türkiye'nin AYB'nin finanse ettiği en büyük ülke

AYB'nin faaliyetlerindeki son gelişmelerden ve Türkiye'deki kredi önceliklerinden bahseden Matthias Kollatz-Ahnen şöyle konuştu:
"Avrupa Birliği bankası olarak, AYB'nin Avrupa dışında finanse ettiği en büyük ülke olmaya devam eden Türkiye'ye büyük, hızlı ve güçlü desteğimizi bir kez daha göstermek istiyoruz. Türkiye'nin KOBI'lerine yönelik süregelen desteğimiz 2009'da öncelik kazandı. Bugün Türk girişimcilik faaliyetlerini destekleme kararlılığımızı başarılı bankacılık ortağımız Halkbank'la imzaladığımız bu yeni anlaşmayla bir kez daha kanıtlıyoruz. Şube ağının gücü dikkate alındığında, Halkbank'ın bizim verdiğimiz destekle 50 ya da daha az kişi çalıştıran küçük şirketlere ulaşmasından ve yeni kredinin önemli bir bölümünü Türkiye'nin öncelikli kalkınma bölgeleri yararına kollanmayı amaçlamasından özellikle memnuniyet duyuyorum."

 

2.6 milyar Avro kredi

Kollatz-Ahnen, AYB'nin 2009 yılında 2.6 milyar Avro'luk bir kredi temin ederek 2008 yılında sağladığı tüm zamanların en yüksek kredisiyle benzer bir düzeye ulaştığını bildirdi. Bankanın stratejik hedef olarak belirlenen üç ana faaliyet alanında çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyleyen Kollatz-Ahnen, "Hem ulusal düzeyde, hem yerel yönetimlere yönelik altyapının finanse edilmesi, KOBİ'lerin belirli sayıda banka ortağıyla sunulan kredi marjlar aracılığıyla desteklenmesi, kurumsal sektörün özellikle enerji ve yenilenebilir enerjinin yanı sıra dolaysız yabancı yatırıma yönelik finanse edilmesi" dedi.
 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Konut fiyatlarında reel düşüş sürüyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile sahibinden.com'un işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" araştırmas...

ABD ekonomisi beklentilerin altında büyüdü

ABD Ticaret Bakanlığı, 2024 yılı Ocak-Mart dönemine ilişkin GSYH verisine ilişkin ilk tahminleri açıkladı. ABD'de öncü GSYH, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 1,6 arttı....


Ekonomide çifte kupa yarışı!

Mayıs 2023 seçimleri öncesinde dünya enflasyon liginde zirve yarışında olan Türkiye, Nisan 2024 itibarıyla hem enflasyon hem de faiz liginde zirve yarışı veriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erd...

Borsa İstanbul'da gong "İş Bankası 100. Yıl Bonosu" için çaldı

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100’üncü yılına özel halka arz ettiği yeşil finansman bonosu olan "100’üncü Yıl Bonosu", Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreniyle işlem görmeye başladı....


Mobilya ihracatı son 7 yılda 4 kat arttı

Sektördeki sıkıntılardan bahseden Taklacı, mobilyanın gelişmesi için AR-GE ve tasarım merkezlerine ihtiyaçları olduğunu, mobilyacıların kendi tarzlarıyla ihracatta daha çok önde olacağını...

Tavuk eti fiyatlarına 5 ayda yüzde 200 zam geldi

Kırmızı et fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, beyaz ete olan talep arttı ve sonuç olarak tavuk eti fiyatları katlandı. İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, tavuk etinde son 5 ayd...


Ekonomide gündem yoğunlaşıyor

Ekonomide gözler bir yandan nisan ayının son günlerinde açıklanacak verilere, diğer yandan mayıs ayındaki hareketliliğe çevrilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikas...

Beyaz eşya satışlarında artış

Seçimin olduğu ayda beyaz eşya satışlarının hızlandığı görüldü. Türk Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, Mart ayında geçen yılın Mart ayına kıyasla iç satışlarda y...


Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,29 ve holding endeksi yüzde 0,25 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,94 ile inşaat olurken, en çok kaybettiren yüzde 4,26 ile s...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR