Yukarı
75071

70 yeni şube açıp 900 kişi alacak 300 milyon liralık mülk satacak

23 Aralık 2011 08:48

TÜRKİYE Vakıflar Bankası Genel Müdürü Süleyman Kalkan, halen 550 dolayında olan şube sayılarını bu yılın sonuna kadar 620’ye çıkarabileceklerini açıkladı. Kalkan, kısa süre önce açtıkları sınava 5 bin kişinin başvurduğunu belirterek, “300’ü uzman, 600’u memur, toplam 900 kişiyi de işe alacağız” dedi. Vakıfbank’ın bankacılık dışı varlıklarını elden çıkarmayı planladıklarını ifade eden Kalkan, “Elimizde değeri 1 milyar lirayı bulan gayrımenkuller var. Bunların 300 milyon liralık bölümünü satacağız” diye konuştu.
Aklınızda ne varsa
Türkiye İş Bankası’nda şube müdürüyken, 3 ay önce sürpriz bir kararla Vakıfbank Genel Müdürlüğü’ne transfer olan Süleyman Kalkan, “Bizim sloganlarımızdan biri ‘Aklınızda ne varsa’ şeklindedir. Aklınızda ne varsa sorun” diyerek söze girip, şunları dile getirdi: “Vakıfbank’ta bir değişim başlatılmıştı. Ben şimdi bunun daha da ileri taşınması için çalışacağım. Biz şu anda daha çok kamu kurumları ve diğer kurumlar ağırlıklı çalışıyoruz. Mevduatımızın yüzde 30’u kamu kurumlarından. Kamu ve kurum tarafına hapsolmuş gibiyiz. Şimdi Vakıfbank’ı sahaya indirmek istiyorum. Bundan sonra daha görünür olacağız.”
İstanbul’a yüklenecek
Vakıfbank’ı daha görünür kılmak üzere özellikle İstanbul’a yükleneceklerinin altını çizen Süleyman Kalkan, şöyle konuştu: “Yoğun şube açılışlarımız olacak. Şu anda 550 dolayında olan şube sayımız bu yıl 620’ye çıkabilecek. Sınav açtık, 900 yeni personel alacağız. Orta vadede, yani 3-5 yılda Vakıfbank’ın 850 şubeye ulaşması gerektiğini düşünüyorum.”
Taşınmayı başlatıyor
Vakıfbank’ın genel müdürlüğünün İstanbul’a taşınması için TBMM’de bulunan “Torba Tasarı”ya, “Ticari merkezi İstanbul’dur” şeklinde madde değişikliği konulduğunu ifade eden Kalkan, şunları anlattı: “İstanbul’a taşınmak için yeni binamızın yapımını beklemeyeceğiz. Kademeli olarak bankanın çeşitli birimlerini İstanbul’a taşıyacağız. Böylece İstanbul’da daha etkin hale geleceğiz.”
Yönetici özendirilecek
Süleyman Kalkan, bir soru üzerine İstanbul’a taşınma sırasında orta ve üst kademe yöneticilere teşvik verebileceklerini belirterek, şunları anlattı: “İstanbul’da yaşamak, Ankara’ya göre daha pahalı. Bu konuda önceki yönetim bir çalışma yapmış. Şimdi onu güncelliyoruz. Taşınma kararıyla birlikte orta ve üst kademe yöneticilere İstanbul’a taşınmaları için teşvik vereceğiz. Taşınma yüzünden Ankara’dan kimse işten çıkarılmayacak. Oradaki personel azalmasını emeklilik dönemlerine bırakacağız.”
Taksim Otelcilik satılacak
Bankanın finans dışı varlıklarını elden çıkarmayı planladıklarını vurgulayan Kalkan, şunları söyledi: “Bu konuda BDDK’ya bir plan sunduk. Bunların başında Taksim Otelcilik geliyor. İkisi Abant’ta, toplam 5-6 oteli var. Belki ayrı ayrı, belki topluca satacağız. Ayrıca gayrımenkul satışımız da gündeme gelecek. Kısa vadede 300 milyon liralık gayrımenkul satışımız olabilir. Ayrıca Roketsan’da biraz hissemiz var.”

Kredili hesap ‘muhannete muhtaç olmamak’ için

SÜLEYMAN Kalkan, “Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, kredili mevduat konusunda uyarılarda bulundu. Faizleri de yüksek. Sizin bu konudaki yorumunuz nedir” sorusu üzerine şu yorumu yaptı: “Kredili hesabı, ‘muhannete muhtaç olmamak’ deyimine bağlı görmek gerek. Düzenli fatura ödemeleri, ayın son bir-iki gününde acil ihtiyaç durumunda kullanmak gerekir. Kredili hesabın mantığı budur. Bu hesabı daha ayın ilk günlerinde kullanmaya başlamak, zamanla açığı büyütebilir.”

Şube müdürü artık yerinde oturmasın

SÜLEYMAN Kalkan, Vakıfbank’ın bundan sonra “daha görünür” olacağını sıklıkla vurgularken, şu mesajı verdi: “Artık şubede oturan müdür istemiyoruz. Şube müdürleri bizzat pazarlamanın içinde olacak. Kredi ve mevduat müşterilerini ziyaret edecek. Potansiyel müşteriler için de sahaya çıkacak.”

Maaş promosyonu yüzünden birbirimizi hırpalıyoruz

VAKIFBANK Genel Müdürü Süleyman Kalkan, başta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olmak üzere, özellikle kamu kurumlarının maaş ödemelerini üstlenmek üzere bankalar arasındaki yarışın sorulması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
Biz şu anda maaş ödemeleri konusunda çok güçlüyüz. Elimizdekini de kaptırmak istemiyoruz. Ancak, bankalar arasında gündeme gelen yarış çok hızlandı. Promosyon konusunda rekabet fazla. Aslında birbirimizi hırpalıyoruz.
Anadolu’da belediyelerin maaş ödemelerinde yoğunuz. Belediyeler, maaş ödemeleri karşılığında projelerine kredi bulunması konusunda destek istiyorlar.
Hükümetin bir kararı var. Kurumlar artık bankalardan sağladıkları maaş promosyonunun üçte ikisini personele dağıtmak zorunda. Bazı kurumlar sağladığı promosyonun tümünü dağıtıyor.

Kuzey Irak ve Suriye’ye gitmeyi gündeme aldık

SÜLEYMAN Kalkan, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Türk bankalarının çevre ülkelerden banka almaları konusunda tavsiyede bulundu. Sizin gündeminizde böyle birşey var mı” sorusunu şöyle yanıtladı: “Kuzey Irak (Erbil) ve Suriye’yi gündeme aldık. Kuzey Irak’ta şube açacağız. Suriye’ye şimdilik temsilcilik şeklinde gitmek istiyoruz. Çünkü, Suriye’de banka kurmak için 200 milyon dolar sermaye gerekiyor. Türkiye’de 1 milyon doları geçmeyen maliyetle açtığımız bir şube 1 yılda kâra geçebiliyor. Tam kestiremediğimiz bir pazara 200 milyon dolarla gitmemiz doğru olmaz. Suriye, bu kuralı yumuşatmak için hazırlık yapıyor. Değişiklik olursa, ortak banka kurmayı düşünebiliriz. Onun dışında Kosova’yı da inceliyoruz. Yani, Balkanlar’ı da gündemimize aldık.”

Atandıktan sonra ‘Seni ben önerdim’ diyen çok oldu

SÜLEYMAN Kalkan, “İş Bankası’nda şube müdürüyken aniden Vakıfbank’a genel müdür olarak atandınız. Bu nasıl oldu” sorusu üzerine şunları söyledi:
Ben 27 yıllık bankacıyım. Bunun önemli bir bölümü Türkiye İş Bankası genel müdürlüğünde, çeşitli görevlerde geçti. Müfettişlikle başladım, 6 yıl sorunlu kredilere baktım. 2001 krizi sonrasında gündeme gelen İstanbul Yaklaşımı konusunda çalıştım.
Son yıllarda şube müdürlüğü görevindeydim. Bankacılıkta şube müdürlüğü gibi bir deneyim çok önemlidir. Üst yönetime yükselenlerin o deneyimden geçmesi artı olarak görülür.
Sayın Başbakan’la ve bağlı bulunduğumuz Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan’la bireysel olarak bir tanışıklığım yok. Büyük olasılıkla önerenler olmuştur. Onlar da beni incelemişlerdir.
Genel müdür olarak atandıktan sonra arayıp, “Seni ben önermiştim” diyen çok oldu. Kimlerin önermiş olabileceğini tahmin edebiliyorum. Ancak, arayanların fazla olması dikkatimi çekti.

Vakıfbank’ı kuran vakıflarınyüzde 43’ü şimdi ortada yok

SÜLEYMAN Kalkan, bir soru üzerine Vakıfbank’ın ortaklık yapısını şöyle anlattı:
Bankanın yüzde 60’ı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, yüzde 20’si de çalışanların emekli sandığına ait. Geri kalanı da halka açık.
Banka kurulurken, çeşitli vakıflar ortak alınmış. Yani, kamu bankası değiliz. Vakıfların hepsini de Vakıflar Genel Müdürlüğü temsil ediyor.
Zaten yüzde 60’ın yüzde 43’lük bölümünü oluşturan vakıflar artık bugün ortada yok. Vakıflar Genel Müdürlüğü, bizden kâr payı alıyor.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Mobilya ihracatı son 7 yılda 4 kat arttı

Sektördeki sıkıntılardan bahseden Taklacı, mobilyanın gelişmesi için AR-GE ve tasarım merkezlerine ihtiyaçları olduğunu, mobilyacıların kendi tarzlarıyla ihracatta daha çok önde olacağını...

Tavuk eti fiyatlarına 5 ayda yüzde 200 zam geldi

Kırmızı et fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, beyaz ete olan talep arttı ve sonuç olarak tavuk eti fiyatları katlandı. İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, tavuk etinde son 5 ayd...


Ekonomide gündem yoğunlaşıyor

Ekonomide gözler bir yandan nisan ayının son günlerinde açıklanacak verilere, diğer yandan mayıs ayındaki hareketliliğe çevrilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikas...

Beyaz eşya satışlarında artış

Seçimin olduğu ayda beyaz eşya satışlarının hızlandığı görüldü. Türk Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, Mart ayında geçen yılın Mart ayına kıyasla iç satışlarda y...


Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,29 ve holding endeksi yüzde 0,25 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,94 ile inşaat olurken, en çok kaybettiren yüzde 4,26 ile s...

Küresel piyasaların gözü ABD büyüme verisinde

Bugün ABD'de açıklanacak ilk çeyrek Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağı ilişkin belirsizliği azaltması bekle...


Motorine indirim geldi

Dolar kuru ve brent petroldeki değişimler akaryakıt fiyatlarında da kendini gösteriyor. Buna göre, dolar kurunun bugün açıklanacak faiz kararı öncesi hafta boyunca temkinli bir seyir izle...

Mart ayında trafiğe kaydı yapılan araç sayısı arttı

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların %45,5'ini motosiklet, %39,1'ini otomobil, %8,7'sini kamyonet, %3,8'ini traktör, %1,8'ini kamyon, %0,6'sını m...


Piyasalarda kritik bekleyiş: Merkez Bankası faiz kararı açıklayacak

Geçen ay sürpriz bir şekilde faiz artırımı gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün faiz kararını açıklayacak. Ekonomistlerin genel beklentisi, Merkez Bankası'nın fa...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Barış Arduç o soruya verdiği yanıtla olay oldu

Oyuncu Barış Arduç bir muhabirin "Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur" sorusuna verdiği yanıtla hayranlarını mest etti. 'Deliha' filminin setinde tanışan Barış Arduç il...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR