Yukarı
75359

50 Lira Uçak, 160 Lira Taksi

23 Aralık 2011 08:56

Çeşme'de havaalanı ile merkez arasındaki ulaşımın sadece ticari taksiler ile yapılıyor olması otelcileri isyan ettirdi.
Yıllardır devam eden bu uygulamaya karşı isyan bayrağını açan Çeşme Turistik Otelciler Birliği, önce Valiliğe götürdüğü konuyu şimdi de İçişleri Bakanlığı'na taşıyacak.
Taksiciler ise kendilerinin de toplu taşıma yapmak için başvurduklarını ancak Kara Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'nün izin vermediğini belirtiyor.

Çeşme’deki Trafik Komisyonu'nun havaalanı-Çeşme arasında Havaş veya havayollarının ücretsiz servislerinin çalışmasına izin vermediğini belirten Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇETOB) Başkan Yardımcısı Yakup Demir, bu durumun turizme büyük darbe vurduğunu söyledi.

Özellikle son iki yıldır sorunun çözümü için çok uğraş verdiklerini ve Valiliğe gittiklerini anlatan Demir, şimdi ise konuyu İçişleri Bakanlığı'na götüreceklerini açıkladı. Turizmin ancak uygun ulaşım olanakları ile gelişebileceğini söyleyen Demir şöyle devam etti:

"İnsanlar İzmir'e uçakla 59 liraya geliyor, ama oradan taksi ile Çeşme'ye 160 liraya gidiyor. Böyle birşey olabilir mi? Biz diyoruz ki, 'Çeşme'nin çok şık bir otobanı var, havaalanından shuttle koyun gidip gelsin. Ya da Havaş otobüsleri çalışsın ve insanları en uygun yoldan Çeşme'ye ulaştıralım.' Ama onlar 'esnafı mağdur etmiyoruz. İzmir'den Üçkuyular'a kadar taksi ile gelsin oradan otobüslere binip Çeşme'ye gelsin' diyorlar. Kim elinde valizleri ile önce taksiye sonra otobüse binip onun kalkmasını bekleyecek?"

"TAKSİCİLER OTELLERİ PROTESTO ETTİ"

Son dönemde taksicilerle yaşadıkları gerginlik yüzünden taksilerin otelleri protesto ettiklerini de belirten Demir, "Taksiler otellere girmiyordu. Neyse ki kaymakam aracı oldu, sorun şimdilik çözüldü ama hafta sonu yine problem olacak. Çeşme'ye gelecek tatilciler 50-60 taksinin insiyatifine bırakılamaz, ulaşımın bir an önce çeşitlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Taksi ücretinin yüksek olmasının insanların tercihlerini de etkilediğini iddia eden Demir, şöyle devam etti:

ÇEŞME KAYBEDİYOR...

"Çeşme'ye gelen turistlerin sadece yüzde 43'ü uçakla geliyor. Halbuki bu oran Bodrum'da yüzde 70. Bizim tahminlerimize göre yüksek ulaşım ücretleri nedeniyle Çeşme'nin yüzde 20 kâr kaybı var. Bir beldenin ulaşımı ne kadar kolaysa geliri o kadar artar. Bu iki kere iki dörttür."

Demir otelciler birliği olarak kendilerinin de şirket kurup taşımacılık yapabileceklerini belirterek, "Ama biz acenta değiliz, otobüsçü veya taksici değiliz. Herkes kendi işini yapsın diyoruz" ifadesini kullandı.

Demir, bundan sonraki süreçte olayın takipçisi olacaklarını ve mevcut uygulamayı değiştirene kadar çaba sarfedeceklerini de sözlerine ekledi.

VENEDİK'TEN DENİZ TAKSİ GELİYOR

Taksi sayısının yaz aylarında çok yetersiz kaldığını altını çizen Demir, bunun özellikle hafta sonları Çeşme içindeki ulaşımda büyük sıkıntı yarattığını belirtti. Bu sorunu çözmek için deniz taksi projeini uygulamaya koyduklarını ve önümüzdeki sene Ilıca'daki koyları birbirine bağlayacak deniz taksileri hizmete sokmak istediklerini anlatan Demir, şöyle devam etti:

"Ilıca'daki bütün koyları deniz taksi ile birbirine bağlayalım istiyoruz. Bu şekilde yoğun dönemde araba ile bazen 1 saate uzayan yolculuk 5 dakikada bitecek. Şu anda Venedik'ten test amacı ile 3 kişilik bir prototip geliyor. Eğer beğenirsek sipariş vereceğiz. Fiyatı da 7-8 bin euro civarında."

"BİZE DE İZİN VERMEDİLER"

Çeşme Otomobilci ve Şöförler Odası Başkanı Hakkı Kocakara ise Havaalanı ile Çeşme arasındaki taşımacılığı kendilerinin yaptığını belirterek, "Bu işten ekmek yiyen taksici esnafı var. Ayrıca biz de Havaalanı-Çeşme arasında toplu taşım ulaşımı yapmak istedik ama Kara Ulaştırma Bölge Müdürlüğü izin vermedi" dedi.

Havaş'ın zaten havaalanından İzmir'in içine servis yaptığını ayrıca Çeşme'ye yapmasına gerek olmadığını savunan Kocakara, isteyen yolcuların Üçkuyular'dan otobüsle de Çeşme'ye gelebileceğini ifade etti. Kocakara şöyle devam etti:

"Bizim Üçkuyular'dan Çeşme'ye 20 dakikada bir kalkan otobüslerimiz var. Yani Havaalanına gelen illa ki taksiyle Çeşme'ye gidecek diye bir durum yok. Üçkuyular'a gelip oradan otobüse binebilir."

OTELLER KORSANLARLA ÇALIŞIYOR

Bazı otellerin rent a car adı altında hizmet veren korsan taksilerle anlaşıp kendi müşterilerini resmi tarifelerden daha ucuza havalanına götürüp getirdiğini de iddia eden Kocakara, "Devamlı rent a car'lala paslaşıyolar ve büyük işleri onlara veriyor. 3-5 liralık işler de bize kalıyor. Geçenlerde yaptığımız protestonun nedeni buydu. Biz de bu işe bir an önce çare bulunmasını istiyoruz" dedi.

BÜTÜN TAKSİLER YATIYOR

Otelcilerin 'Çeşme'deki taksi sayısı az' eleştirilerine de yanıt veren Kocakara, bunun için İçişleri Bakanlığı'nın ihale açması gerektiğini anlattı. Yoğun günlerde bazı sıkıntılar ve gecikmeler olduğunu kabul eden Kocakara, "Özellikle hafta sonları Aya Yorgi tarafında trafik çok sıkışıyor ve bazı gecikmeler oluyor. Ama şimdi gelin bakın bütün taksiler duraklarda yatıyor, hiç bir hareket yok" diye konuştu. 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

Küresel piyasalar yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamlarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate al...

BDDK'dan önlem planı değişikliği

Yönetmeliğe eklenen bir fıkraya göre, önlem planı tedbirlerinin etkileri; her bir önlem planı tedbirinin tek başına uygulanması halindeki etkisini gösteren etki analizi, önlem planı tedbi...


BİST'ten altın ithalat kotası değişikliği

Borsa İstanbul'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Hazine ve Maliye Bakanlığınca (Bakanlık) Borsamıza gönderilen yazı ile işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret ...

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklentilerin altında​ kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre daha önce 16 Mart ile biten haftada 210 bin seviyesinde gerçekleştiği açıklanan başvuru sayısı 212 bin ol...


Asgari ücrette seçim sonrası büyük tehlike

Enflasyon hızla yükselirken hükümet 2024'te asgari ücrete ara zam yapmama kararından geri adım atmadı. Konu seçim döneminde de gündeme gelmedi. Asgari ücrette ara zam olmaması, özel sektö...

Sosyal koruma harcamalarının milli gelire oranı geriledi

Sosyal koruma harcaması 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Bu harcamanın yüzde 98,2'sini 1 trilyon 267 milyar 924 milyon...


JPMorgan'dan borsa uyarısı geldi

Banka stratejisti Dubravko Lakos-Bujas müşterilerine çarşamba günü yayımladığı notta yatırımcıları momentum trade hareketi durakladığında “yanlış tarafta sıkışıp kalabilecekleri” konusund...

Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,59 ve holding endeksi yüzde 0,18 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,88 ile kimya petrol plastik olurken, en çok kaybettiren ...


TÜİK: İşgücü maliyeti 2022'de aylık 11 bin 602 TL oldu

TÜİK'in İşgücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11 602 TL olarak gerçekleşti. Finans ve sigorta faaliyetleri (K) sektörü, 28 bin 790 TL...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Seren Serengil: Oyumu Ekrem İmamoğlu'na vereceğim

Şarkıcı Seren Serengil, 31 Mart seçimlerinde oyunu Ekrem İmamoğlu'na vereceğini açıkladı. "İstanbul'da doğdum, büyüdüm ve oyumu Ekrem İmamoğlu'na veriyorum. Karakterli olduğum için, yurdu...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR