Yukarı
75400

150 Milyon Euroluk Cadde

23 Aralık 2011 08:57

Dünya markaları burada boy gösteriyor. İstinyePark’taki lüks caddesinde ne kadar ciro yapıldığı ortaya çıkıyor.
7 aylık veriler, 500 adımda dolaşılabilen küçücük caddede bu yıl tam 150 milyon euro ciro yapılacağını ortaya koyuyor.

Vatan gazetesinin haberine göre, Louis Vuitton, Gucci, Dolce&Gabbana, Jimmy Choo, Armani ve Prada gibi dünya markalarının yer aldığı İstinyePark’taki lüks caddesinde ne kadar ciro yapıldığıyla ilgili tablo netleşiyor. Bu yılın ilk 7 ayında sadece yabancıların yaptıkları alışveriş karşılığı yaklaşık 12 milyon euro vergi iadesi (tax free) aldığı lüks caddesinin yıllık cirosu 150 milyon euroyu bulacak. 150 milyon cironun da yüzde 30’u yabancı ziyaretçilerden gelecek.

Peki toplam cironun 500 milyon euroyu bulduğu İstinyePark’ın lüks caddesinde kimler alışveriş yapıyor? Bu yılın Ocak-Temmuz dönemine ait verilere göre, İstinyePark’ta 250 bin civarında yabancı alışveriş yaptı. 2009 rakamlarıyla karşılaştırıldığında özellikle lüks caddesini tercih eden yabancıların sayısında yüzde 52 artış oldu.

Ciro 7 ayda yüzde 46.9 arttı

Geçen yıla göre lüks caddesinde yabancılara satıştan kaynaklanan ciro yüzde 46.9 arttı. Yabancılar, alışverişlerinin karşılığında 7 aylık dönemde 12 milyon euro vergi iadesi aldı. Geçen yıl aynı dönemde vergi iadesi rakamı 8 milyon euro olarak gerçekleşmişti. Bu yıl sonuna kadar lüks caddesindeki alışverişten alınacak vergi iadesinin 24-25 milyon euroya ulaşması bekleniyor.

İstinyePark’taki yabancı alışverişinin ise 75 milyon euro olacağı tahmin ediliyor. Bunun da 45 milyon eurosu lüks markalardan sağlanacak. 75 milyon euroluk yabancı alışverişi ise İstinyePark’ın toplam cirosunun yüzde 15’ine denk geliyor.

3 bin Çinli alışverişe geldi

Lüks caddesinde alışveriş yaban yabancılar içinde en fazla parayı Azeriler harcıyor. Azerileri Rusya Federasyonu vatandaşları ile İranlılar izliyor. Yabancılarlarla ilgili istatistiklerde Çinli sayısındaki artış da dikkat çekiyor. 7 aylık dönemde İstinyePark’ta alışveriş yapıp vergi iadesi alan Çinli sayısı 3 bini aştı. Çinliler’in oranında yüzde 53 artış oldu.

Yabancılar 2009 yılında 16.3 milyon euro vergi iadesi aldı

İstinyePark’ta kriz yılı olmasına rağmen 2009’da 2008’e göre alışveriş yapıp vergi iadesinden yararlanan yabancıların sayısı yüzde 90.8 arttı. 40 bin 793 vergi iadesi işlemi yapıldı, ciro yüzde 65.5 arttı.

Global Refund’un Türkiye’deki alışveriş merkezlerine ilişkin raporuna göre, Ocak-Aralık 2009 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre İstinyePark’ta alışveriş yapıp Tax Free (vergi iadesi) uygulamasından yararlanan yabancıların sayısı yüzde 90.8 arttı. Toplam 40 bin 793 vergi iadesi işleminin yapıldığı aynı dönemde ciro artışı ise yüzde 65.59 olarak gerçekleşti. İstinyePark’taki işlemler Akmerkez, Cevahir, Kanyon ve Metrocity’nin toplam işlem sayısını geçti.

2008 yılında 9 milyon 881 bin euro olan vergi iadesi tutarı, 2009 yılında 16 milyon 362 bin euroya yükseldi.

İranlı turistte patlama oldu

BU yılın 7 aylık döneminde ülke bazında bakıldığı zaman İranlılar ön plana çıkıyor. Söz konusu dönemde İstinyePark’tan alışveriş yapan İranlılar’ın sayısında yüzde 87 artış oldu. İranlılar alışveriş miktarında da iki basamak birden yükselerek Azeriler ve Ruslar’ın ardından üçüncü sıraya yerleşti. Kuveytliler de yüzde 87’lik oranla İranlılar’la başa baş gitti. Suudi Arabistanlı ziyaretçi sayısında yüzde 77.9, Mısırlı ziyaretçi sayısında ise yüzde 75.1 artış yaşandı.

Ünlülerin buluşma noktası

- İstinyePark’ta lüks markalar 17 bin metrekarelik bir alana yayılmış durumda. Lüks caddesindeki dünya markaları 9 bin metrekarelik alanda müşterilerine ulaşıyor.

- Lüks caddesinde 25 marka bulunuyor. Bu markalar arasında Louis Vuitton, Gucci, Dolce&Gabbana, Jimmy Choo, Armani, Prada ve Beymen gibi markalar bulunuyor.

- Beymen mağazasından Armani’nin ucuna olan yürüme mesafesi 110 metre, Louis Vuitton’dan Prada’ya kadar olan mesafe ise 100 metre.

- Caddede Armani Cafe, Masa Restaurant, Borsa Restaurant ve Bej Cafe gibi yeme-içme mekanları var. Bu mekanlar ünlü sanatçıların, futbolcu ve cemiyet hayatından isimlerin buluşma noktası oldu.

- Lüks caddesinde özel vale servisi de müşterilerin hizmetinde.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR